Ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός απάντα για την Δίβρη

ImageΣχετικά με όσα λέγονται και γράφονται δια την ίδρυση «ειδικού σωφρονιστηρίου Κληρικών» στην Άνω Μονή Δίβρης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, επιθυμεί

να γνωρίση στους Χριστιανούς της Ηλείας τα εξής∙

 

1. Καλόν είναι ποτέ και κανένας Κληρικός η Μοναχός να μη φθάνη να εγκλείεται εις φυλακή δια παραπτώματα του κοινού ποινικού Νόμου.

 

Όμως άνθρωποι είμεθα και εμείς, μέσα στην ίδια κοινωνία ζούμε και από αυτήν προερχόμεθα και κάποτε μπορεί να πέσωμε σε λάθος «Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθον βαλέτω» (Ιωάννου Η’ 7).

 

2. Είναι γνωστόν ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και όλου του κόσμου, έχουν σκοπό και επιδίωξη την διόρθωση του πταίσαντος και αμαρτήσαντος.

 

Τα Μοναστήρια μας είναι κατ΄ εξοχήν τόποι μετανοίας, διορθώσεως και μεταβολής προς το καλόν των προσερχομένων.

 

Μακάρι τα Μοναστήρια να εγίνοντο τόποι μετανοίας και διορθώσεως όχι μόνον των εγκληματησάντων Κληρικών, αλλά και πολλών άλλων λαϊκών, που θα ήθελαν τούτο.

 

Θα επανδρώνονται οι Μονές και εξεπλήρωναν καλύτερα την αποστολήν τους.

 

Θυμίζω, ότι ο Άγιος Διονύσιος στην Μονή του εσκέπασε τον φονιά του αδελφού του, και τον οδήγησε εις μετάνοια.

 

3. Αυτό προσπαθεί τώρα να κατορθώσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος∙ Να φέρει τους αμαρτήσαντες σε μετάνοια και διόρθωση.

 

Προς τούτο υπενθύμισε στην Πολιτεία το άρθρο 159 του Νόμου 5383/32 (ΦΕΚ 110/1932 τ. Α’ ) και τις διατάξεις του άρθρου 57 του Νόμου 590/1977 (ΦΕΚ 146/772 Α΄) που έχει ίδια θεσπίσει.

 

4. Πολλοί Αρχιερείς επρότειναν δικές τους Μονές προς τούτο. Προφορικά επρότεινα και εγώ την Άνω Μονή Δίβρης, πιστεύοντας ότι έτσι η Μόνη θα εκπληρώση καλύτερα την αποστολήν της.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Λαμπείας και ολόκληρο τον λαό της Ηλείας, ότι θα διαφυλαχθεί η ιερότητα της Άνω Μονής Δίβρης, ως μέχρι και σήμερα και απρόσκοπτα θα συνεχίσει να εκπληρώνει την ιερά αποστολή της.

 

5. Με ξέρετε και σας ξέρω. Σας διακονώ 47 ολόκληρα χρόνια τώρα ως Επίσκοπος και Κληρικός της Ηλείας, και ως Ηλείος. Να είσθε βέβαιοι ότι, αν γίνει κάτι, αυτό θα είναι προς το καλό της Άνω Μονής και της περιοχής της.

Στην Άνω Μονή ούτε κάγκελα θα μπουν ούτε φρουροί και δεσμοφύλακες θα υπάρξουν.

 

Άλλως ΔΕΝ θα έχει η Πολιτεία την συναίνεσιν μας. Η Μονή θα συνεχίσει την αποστολή και την λειτουργία της, ως μέχρι σήμερα.

 

Θα είναι προσβάσιμη για όλους και επί πλέον θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους αμαρτήσαντες συνανθρώπους μας Κληρικούς να διορθώσουν τα λάθη τους και θα τους προσφέρει την αγάπη της κατά την Εντολή του Κυρίου « Εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς εμέ» (Ματθαίου ΚΕ’ 36).

 

6. Τέλος θέλω να υπογραμμίσω την αποδεικνυόμενη αλήθεια απο την ιστορία και την ζωή της ανθρωπότητος, ότι αν πάντες οι άνθρωποι έδειχναν εμπιστοσύνη στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας και εφήρμοζαν τις εντολές της θα έλειπαν απο τις κοινωνίες μας οι φυλακές και πολλά άλλα κοινωνικά κακά (κέντρα απεξάρτησης ναρκομανών, ποικίλη εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας, ανεργία, πτωχεία, πείνα κ.λ.π.) που σήμερα την μαστίζουν και οι κοινωνίες μας θα ήσαν ένας επίγειος παράδεισος.
Εμφανίσεις: 36182
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!