Συνέντευξη του Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιου
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - "Εκκλησιολόγος"
-
και Δ/ντη της Εκκλησιαστικής Εφημερίδος Πατρών «Εκκλησιολόγος» κ. Κολλιόπουλο.
Ο πρώτος Ιεραπόστολος που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την Ελλάδα και πορεύτηκε προς την Αφρική Uganda-Kenya-Zambia-Zair (σημερινό Congo), ήταν ο Καλαματιανός στην καταγωγή π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος το 1960.
Ο π. Χρυσόστομος άφησε την τελευταία του πνοή στην Κανάγκα του Ζαΐρ το 1972 και τον διεδέχθη ο παλαιός φίλος και συνεργάτης του, ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ο Αρχιμ. π. Χαρίτων Πνευματικάκις, ο οποίος επίσης άφησε την τελευταία του πνοή στο Β. Ζαΐρ, στην Κανάγκα το 1998.
Συνεχίζοντας τα βήματά τους, τούς διεδέχθη ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, ο οποίος το 2003 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής. Αυτή την εξαιρετική ιερατική μορφή, που είχαμε την ευλογία το Σαββατοκύριακο να επισκεφθεί την πόλη του Πρωτόκλητου Ανδρέου, την Πάτρα, φιλοξενούμε στον "Εκκλησιολόγο".
- Σεβασμιώτατε, διασωθήκατε με θαύμα στο αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό. Τί σας δίδαξε αυτή η περιπέτεια;
Δεν με δίδαξε τίποτα καινούργιο. Πάντοτε είμαι προετοιμασμένος για το μοιραίο θα έλεγα και νοιώθω ως μελλοθάνατος, διότι πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση και μια δεν πάει. Αναγκάζομαι λοιπόν, να χρησιμοποιώ συνέχεια το αεροπλάνο για να καλύψω ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς μου που είναι σε έκταση αρκετά μεγάλη.
- Στον αγώνα της Ιεραποστολής τί ισχύει: Τα θαύματα φέρνουν την πίστη ή η πίστη φέρνει θαύματα;
Και τα δύο. Από την πίστη ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα! Αλλωστε το θεμέλιο της πνευματικής ζωής είναι η πίστη.
- Η ίδρυση θεολογικής Ακαδημίας στη Κινσάσα τί σκοπό εξυπηρετεί Σεβασμιώτατε;
Θα το πλατειάσουμε λίγο το θέμα για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας το τι δημιουργήσαμε. Οι εκεί Αρχές το ονομάζουν Πανεπιστήμιο. Ακαδημίες ονομάζουν τέσσερα - πέντε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το δικό μας λοιπόν λέγεται Πανεπιστήμιο.
Αρχισε να λειτουργεί από πέρυσι στις 3 Νοεμβρίου και στην έναρξή του επισκέφθηκε τον παραπάνω χώρο ο Υπουργός Παιδείας του Congo δήλώνοντας: «Τέτοιο συγκρότημα σε πανεπιστημιακό επίπεδο δεν υπάρχει στο Congo και κακώς το χτίσατε 23 -25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Κινσάσα, γιατί πρέπει να το βλέπουν όλοι».
Είναι το πρώτο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στην Αφρική ( 4ετούς φοιτήσεως).
Πρώτο έτος λειτουργίας του φέτος και είχαμε 21 φοιτητές, όλα πολύ καλά παιδιά. Οσοι δεν έχουν εμπόδια θα γίνουν ιερείς. Παρήλασαν από το βήμα 14 καθηγητές και διδάχθηκαν οιφοιτητές 17 μαθήματα. Μεταξύ αυτών Πληροφορική, Γεωπονική, Ιατρική, Οικονομικά, Παιδαγωγικά, Φιλολογικά κ.α.
Όπως μου είπαν Ελληνες Καθηγητές που ήλθαν στο Πανεπιστήμιο διπίστωσαν αντιληπτική ικανότητα και επιμέλεια. Εγώ προσθέτω ότι αγαπιούνται και πολύ αναμεταξύ τους. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός μας, να μεταδώσουμε την Αγάπη του Τριαδικού Θεού σε όσους περισσοτέρους συνάνθρώπους μας καθώς και την γνώση.
- Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια πού λαμβάνετε από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο, τον “Πρωτόκλητο”.
Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι είναι ο Άτλαντας της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Οφείλουμε πάρα πολλά στον Σύλλογο. Ο νεοανεγειρόμενος μεγαλοπρεπής Ναός του Αποστόλου Ανδρέου, εύχομαι να μην γονατίσει τα οικονομικά του.
Και το λέγω αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο π.χ. κακοδιαχείρισης, αλλά θα είναι εις μέγεθος ο 3ος Ναός της Αφρικής!
Εχει περίπου 40 μέτρα μήκος, 18 πλάτος και ύψος περί τα 20 μέτρα. Με τον γυναικωνίτη πλησιάζει τα 1000 τ.μ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρόκειται για αρκετά μεγάλη δαπάνη.
Να δώσουμε χωροταξιακή εικόνα και να σας πω ότι είναι πανομοιότυπη με αυτή του παλαιού Ναού του Αγίου Ανδρέου και του νέου στην Πάτρα. Δηλαδή, αγόρασε ο Σύλλογος έκταση δίπλα από τον παλαιό Ναό που είχε κτίσει ο π. Χαρίτωνας και ανηγέρθη ο νέος. Ο τάφος του αείμνστου γέροντος είναι όπισθεν του Ιερού Βήματος του παλαιού Ναού.
Όλα αυτά τα χρόνια η προσφορά του Συλλόγου που ίδρυσε ο αείμνηστος π. Χαρίτων και άξιος συνεχιστής είναι ο κ. Νίκος Σίμος, είναι τεράστια. Ενα θα σας πω.
Το γάλα που έχουν πιεί οι μαύροι αδελφοί μας από τον Σύλλογο! Ο Σύλλογος από της ιδρύσεως των Σχολείων "Φως Εθνών" παρέχει καθημερινά τις δαπάνες για πρωινό με γάλα και μπισκότα στους 1.000 μαθητές των Σχολείων.
- Για να γίνει κάποιος Ιεραπόστολος τι προσόντα πρέπει να έχει.
Να τον ενδιαφέρει κυρίως η σωτηρία των ανθρώπων και η στερέωσις της Ορθοδοξίας. Να είναι ο ίδιος πραγματική εικόνα Θεού. Να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και πολλές - πολλές δυσκολίες για τον Ευαγγελισμό των Αφρικανών αδελφών μας. Ιεραποστολή σημαίνει. Νά πεθάνω στην Αφρική.
- Ποιά στοιχεία της πίστεως μας πείθουν έναν μαύρο αδελφό μας να γίνει Χριστιανός;
Η διδαχή κ. Κολλιόπουλε γίνεται επάνω στην περικοπή του Ευαγγελίου με προτροπή την εφαρμογή στην ζωή μας. Πάντοτε τονίζουμε ότι η μόνη αληθινή Εκκλησία και η συνέχεια της Αποστολικής είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τά μηνύματα όμως και η ζωή της Εκκλησίας μεταδίδονται αβίαστα και μέσα από την λατρεία.
Σέ συνάξεις, Κατηχητικά και Σεμινάρια τα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται, είναι από Πατερικά βιβλία και σύγχρονων αγίων μορφών, Πατέρων, Ποιμένων και Ιεραρχών της Εκκλησίας μας. Η Αγάπη είναι ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο.
- Πόσο κινδυνεύει η υγεία ενός Ευρωπαίου από τη διατροφή και τη διαμονή στο θερμό κλίμα της Αφρικής;
Εχω την εντύπωση ότι δεν κινδυνεύει. Είναι όμως ένας διαφορετικός τρόπος διαβίωσης. Αυτός που θα ασχοληθεί με την Ιεραποστολή θα πρέπει να περάσει από τον γιατρό, να μπει στην διαδικασία των εξετάσεων και προπαντός εάν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο.
Ο ήλιος εκεί έχει δόντια. Αλλο ένα πρόβλημα είναι τα έντομα, τα κουνούπια. Και αυτά έχουν δόντια.
Οποιος έχει πραγματικά αποφασίσει να αφιερωθεί στην Ιεραποστολή οι παραπάνω λόγοι δεν θα σταθούν εμπόδιο. Να σας πω όμως τι συμβαίνει κ. Κολλιόπουλε.
Ερχονται ορισμένοι συνάνθρωποί μας για μικρό χρονικό διάστημα για να αποκτήσουν διάφορα μπόνους και με πρόσχημα τις κλιματολογικές συνθήκες αποχωρούν. Αυτοί χρησιμοποιούν την Ιεραποστολή και παράλληλα προβληματίζουν θα έλεγα αυτούς που θέλουν να αφιερωθούν.
- Πώς αντιδρούν οι μαύροι αδελφοί μας στο γεγονός ότι την Ιεραποστολή την επιτελούν Ελληνες και Λευκοί;
Θα σας απαντήσω στο ερώτημά σας με ερώτημα; Πόσο σας ενδιφέρει εσάς στο εστιατόριο, εάν το φαγητό σας το προσφέρει ένας μαύρος. Εχω την εντύπωση καθόλου, διότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα της τροφής.
Τους είναι αδιάφορο, αληθινή πνευματική τροφή ζητούν για να στηριχτούν.
- Ανήκετε στην Αδελφότητα του Σωτήρος, κάτι που άλλωστε το επισημάνατε το πρωί της Κυριακής και στα γραφεία του Πρωτοκλήτου. Με την Ιεραποστολική σας δράση στην Αφρική, μήπως ανοίγει για την Αδελφότητα ένας νέος τομέας δράσης;
Η Αδελφότητα με στήριξε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την Ιεραποστολή στην Αφρική. Εχει τεράστια προσφορά εδώ και χρόνια. Αλλωστε, δέκα Αδελφές του Σωτήρος, μεταξύ των οποίων και η Πατρινής καταγωγής Κατερίνα Ασημακοπούλου στήριξαν τον αγώνα της Ιεραποστολής.
Οπότε ο νέος τομέας δράσης που μου αναφέρετε έχει εδώ και χρόνια ξεκινήσει. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η Αδελφότητα δεν διαφημίζει το έργο της προσφοράς της και ίσως να είναι άγνωστο για πολλούς, είναι όμως μια πραγματικότητα που χρήζει ομολογίας.
- Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη, θα ήθελα Σεβασμιώτατε να μας καταθέσετε την άποψή σας για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Είναι η δεύτερη φορά που συναντήθηκα μαζί του. Μου άφησε άριστες εντυπώσεις, τόσο από την θεολογική του κατάρτιση, όσο και για το πως σκέπτεται να οργανώσει την Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Είναι νέος άνθρωπος και τον διακρίνει η όρεξη της προσφοράς.
Με είχαν πληροφορήσει κ. Κολλιόπουλε ότι πρόκειται για ένα κόσμημα της Εκκλησίας και το διαπίστωσα στο γεύμα που μου παρέθεσε στο Επισκοπείο.
Τον προσκάλεσα όπως επισκεφθεί την Μητρόπολή μου. Θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας που θα την επισκεφθεί. Να γνωρίζετε ότι θα είναι ένα ιστορικό γεγονός.
Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράξη την πρόσκλησή μου.
- Εμφανίσεις: 34014