Απάντηση Άνθιμου σχετικά με δημοσιεύμα για Σκοπιανό

ImageΜε γράμμα του προς την εφημερίδα της Καθημερινής ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, απαντά στο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Τζίμα «Μάχες Αγίων» που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου.

 

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ. ΑΝΘΙΜΟΥ

Κύριε διευθυντά

 

Ο συνεργάτης σας κ. Σταύρος Τζίμας, στο φύλλο της «Καθημερινής» της 30ής Μαΐου 2008, με το άρθρο του «Μάχες Αγίων» επιτέθηκε και πάλι σκληρά εναντίον μου, με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της σκοπιανής Εκκλησίας κ. Στεφάνου, που διατύπωσε εναντίον της Ελλάδος, ευρισκόμενος στη Ρώμη με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι.

 

Το πρώτο καίριο λάθος του κ. Σ. Τζ. είναι ότι εξίσωσε την ταπεινότητά μου, ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με τον αυτοαποκαλούμενο Αρχιεπίσκοπο της αποσχισμένης σκοπιανής Εκκλησίας, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει κανένα Ορθόδοξο Πατριαρχείο και καμιά αυτοκέφαλη ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Σημειώνω ότι επί χρόνια, από την ένταση του σκοπιανού ζητήματος και μέχρι σήμερα ο κ. Στέφανος δεν έχει διατυπώσει ποτέ καμιά άποψη ή θέση για τις διαφορές με την Ελλάδα.

 

Έπρεπε να βρεθεί στη Ρώμη με τα νώτα του ασφαλή από το Βατικανό και επί παρουσία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, για να εκστομίσει, μεταξύ άλλων ψευδών, τη βαρύτατη ιμπεριαλιστική και κατακτητική ύβρη, «ότι η Θεσσαλονίκη είναι δική μας», των Σκοπιανών δηλαδή!

 

Εάν ο κ. Τζίμας πιστεύει σε ό,τι δήθεν εγώ είπα για τα τμήματα της Μακεδονίας που μας λείπουν, τον παραπέμπω στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία μου από την «Ομάδα 21», της Θεσσαλονίκης.

 

Με τα γραφόμενα στο υπό κρίση δημοσίευμα της «Κ», μου δίδεται η ευκαιρία να δηλώσω και πάλιν ότι οι αγώνες μας για την Πατρίδα δεν είναι άσκηση πολιτικής, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης και ζωής, την οποία έχομε χρέος να ασκούμε όλοι οι Έλληνες πολίτες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας εκ του ισχύοντος Συντάγματος.

 

Ειδικότερα για τους ποιμένες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας σήμερα, η συμβολή τους στους αγώνες και στις αγωνίες του Ελληνισμού είναι χρέος ποιμαντικό που υπαγορεύεται από τα γενναία παραδείγματα των προγόνων μας Ελλήνων Ιεραρχών.

 

Και δεν ομιλώ για τους ήρωες κληρικούς του 1821. Ομιλώ και γράφω, κ. Τζίμα, για τους αοιδίμους Αρχιεπισκόπους Αθηνών, Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, καθηγητή και ακαδημαϊκό, τον Χρύσανθο Φιλιππίδη, που εχρημάτισε ειδικός σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου στα ταξίδια του στην Ευρώπη για τις διεθνείς συνθήκες, τον Δαμασκηνό Παπανδρέου που ανεδείχθη αντιβασιλεύς για τη συγκρότηση της Ελλάδος μετά τον πόλεμο, τον Σπυρίδωνα Βλάχο, ήρωα της Ηπείρου, που ενέκρωσε ολόκληρη την πρωτεύουσα των Αθηνών το 1953 για να διακηρύξη τα δίκαια του αγώνος των Ελληνοκυπρίων, τον Χρυσόστομο Χατζησταύρου από τη Μακεδονία και τον Σεραφείμ Τίκκα που πετούσε η καρδιά του όταν γινόταν λόγος για την πατρίδα μας την Ελλάδα.

 

Επιτρέψατε μου ακόμη να γνωρίσω στο αναγνωστικό κοινό της «Κ» ότι όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη όπου επικρατεί αυθόρμητος ενθουσιασμός όπου παρευρίσκομαι, αλλά και στην Αθήνα και στη Βέροια όπου συμμετείχα σε τοπικές εορτές, ο λαός μας εκδηλώνει με πλείστους τρόπους τη συγκατάθεσή του στους ειρηνικούς, πατριωτικούς αγώνες για τη Μακεδονία μας.

 

Πληροφορώ επίσης τον συνεργάτη σας ότι για πέμπτο κατά σειρά χρόνο αγωνίζομαι με τον λαό μας στη Θεσσαλονίκη, εθνικά, πατριωτικά, ειρηνικά και παραδοσιακά κατά το παράδειγμα των Μακεδονομάχων ηρώων μας, έχοντας επίγνωση πάντοτε για το ποια είναι τα όριά μας έναντι της υπευθύνου κρατικής εξουσίας.

 

Αναγκάζομαι, τέλος, να σημειώσω ότι κατά τα τριάντα χρόνια 1974-2004 της αρχιερατείας μου στον Έβρο ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, έπραξα το παν για την Εκκλησία και την Ελλάδα, που το αποτέλεσμα αυτού του έργου το κατέγραψαν σε τεράστιο πανώ οι εκεί μαθηταί των Λυκείων, σε ώρα επισήμου εθνικής παρελάσεως.

 

«Ο Έβρος είναι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αληθινός παράδεισος». Οι Σκοπιανοί με υβρίζουν συνεχώς στη χώρα τους για τους αγώνες μου υπέρ της Μακεδονίας μας και της Ελλάδος και είναι τιμή μου όσα λένε.

 

Αλλά να με μέμφωνται και Έλληνες δημοσιογράφοι, ε, αυτό δεν το αντέχω. Θα συνεχίσω όπως πάντα. Όλα για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

 

Με τιμή και ευχές

 

Ο Μητροπολίτης

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος

10.06.08
Εμφανίσεις: 41586
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!