Δωρεά 5.000.000$ το ζεύγος Τζαχάρη σε Θεολογική Σχολή

ImageΔωρεά ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων έκανε το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

 

Την ανακοίνωση της δωρεάς, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην ιστορία της Σχολής, έκανε η κ. Μαίρη Τζαχάρη, στα πλαίσια της εκδήλωσης της απονομής των πτυχίων το Σάββατο 17 Μαΐου.

 

Ανακοινώνοντας την δωρεά η κ. Τζαχάρη, είπε, "ως έκφραση εκτίμησης και αναγνώρισης της εξαιρετικής εργασίας που επιτελεί αυτή η Σχολή για την διάσωση και προαγωγή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, ο σύζυγός μου κι εγώ αποφασίσαμε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας προκειμένου να διευρύνει και αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτής της εργασίας της> και συμπλήρωσε, πως, <η προσφορά μας έχει τη μορφή της δωρεάς των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων".

 

Διευκρινίσθηκε ότι τα δύο εκατομμύρια θα διατεθούν για την ίδρυση Έδρας Καινής Διαθήκης, η οποία θα φέρει τιμητικά το όνομα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

 

Η κ. Τζαχάρη στην ανακοίνωση της υπογράμμισε ότι <ο κλάδος της Καινής Διαθήκης, είναι ένας κλάδος ουσιαστικός για οποιαδήποτε Θεολογική Σχολή, καθώς επίσης πολύ σπουδαίος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, καθότι είναι γνωστό πως η Καινή Διαθήκη γράφτηκε αρχικά στην Ελληνική γλώσσα>.

 

Τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια της δωρεάς θα διατεθούν για την ίδρυση Ινστιτούτου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού.

 

Επισημαίνεται ότι θα πρόκειται για το πρώτο στο είδος του Βυζαντινό Ινστιτούτο, το οποίο σύμφωνα με την εξαγγελία της κ. Τζαχάρη <θα επικεντρώνεται σε πέντε βασικές περιοχές ενδιαφερόντων και έρευνας, τις εξής: Βυζαντινή Εικονογραφία, Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Γραμματολογία και Μουσική>.

 

Με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, το Βυζαντινό Ινστιτούτο θα φέρει το όνομα της κ. Μαίρης Τζαχάρη.

 

Μιλώντας στον <Εθνικό Κήρυκα> αμέσως μετά την ανακοίνωση της δωρεάς, η κ. Μαίρη Τζαχάρη είπε, «ευγνωμονούμε το Θεό που μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το δώρο στη Σχολή».

 

Ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης δήλωσε στον <Ε.Κ.> πως <η Μαίρη τα είπε όλα> και πρόσθεσε, πως, «είναι ιδιαίτερη η τιμή που λάβαμε σήμερα και είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε και κάναμε αυτή τη δωρεά και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει για το μέλλον της Σχολής, την Παιδεία, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».

 

Στην επισήμανση ότι κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα σας που μετανάστευσε από την Λέσβο αρχικά στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ο κ. Τζαχάρης είπε, <φυσικά το ήθος προέρχεται από τους γονείς, ιδιαίτερα από εκείνους τους γονείς όπως τους δικούς μου οι οποίοι ήλθαν εδώ πολύ νέοι χωρίς να έχουν τίποτε κι έμειναν με άλλους μαζί κι έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να λάβουν τα παιδιά τους μόρφωση και έτσι αξιοποιήσαμε την ευκαιρία και μπορούμε σήμερα να δώσουμε πίσω στην Κοινότητά μας>.

 

Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή τίμησε τους δωρητές Εμμανουήλ και Μαίρη Τζαχάρη με απονομή επίτιμων διδακτορικών διπλωμάτων, ενώ ο αντιπρόεδρος της Εφορίας Δρ. Αθανάσιος Λέλος έπλεξε το εγκώμιο αμφοτέρων τονίζοντας τις πολλές και μεγάλες δωρεές τους τόσο στον τομέα της Φιλανθρωπίας με την ίδρυση της Ζαχαρείου Πρότυπης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, από όπου καταγόταν οι γονείς του κ. Τζαχάρη, στις Τέχνες και τον Ελληνισμό με την ίδρυση των Ελληνικών Γκαλερί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την συμβολή τους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Ελλάδος, την ίδρυση του Τζαχάρειου Κέντρου Υγιεινής στο πανεπιστήμιο του <Τάφτς> της Βοστώνης και άλλα.

 

Μιλώντας στον <Εθνικό Κήρυκα> ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είπε, <σήμερα έχομε ένα ορόσημο διότι δωρεά πέντε εκατομμυρίων στη Θεολογική Σχολή δεν είχε συμβεί έως τώρα>, ενώ στην ερώτηση το γνωρίζατε εκ των προτέρων ή ήταν έκπληξη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, «κάτι ήξερα, δεν μπορούσα να μην ήξερα κάτι», και συμπλήρωσε, πως, «πρόκειται περί ενός πολύ μεγάλου γεγονότος το οποίο ελπίζω και πιστεύω θα είναι η αφετηρία για να κινητοποιήσει κι άλλο κόσμο οι οποίοι πρέπει να βοηθήσουν».

 

Για την Εδρα είπε, «θα είναι επ’ ονόματί μου, το Ινστιτούτο θα είναι επ’ ονόματι της κ. Τζαχάρη και το οποίο θα έχει δυνατότητα για πολλαπλές δραστηριότητες, όπως λόγου χάρη μαθήματα που μπορούν να γίνονται από ανθρώπους που θα φέρνουμε και θα είναι ειδικοί, εκθέσεις, συνέδρια τοπικά ή διεθνή, όλες αυτές οι μορφές είναι πολύ πιθανές».

 

Στην ερώτηση πώς πάει η Σχολή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, «όταν έχετε αυτό το γεγονός σήμερα, δεν λέγει πολλά πράγματα»; Απεφοίτησαν 63 φοιτητές και φοιτήτριες από αμφότερα τα Σχολεία.

 

Συγκεκριμένα από το Ελληνικό Κολέγιο απεφοίτησαν 21 και από την Θεολογική Σχολή 42, εκ των οποίων οι 25 με το πτυχίο Μάστερ οφ Ντιβίνιτι, το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως και το λαμβάνουν όσοι θα χειρτονηθούν ιερείς, 11 με το πτυχίο Μάστερ Θεολογικών Σπουδών και 6 Μάστερ Θεολογίας.

 

Η πλειάδα των αποφοιτησάντων από την Θεολογική Σχολή, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα ονοματεπώνυμά τους, ήταν είτε προσήλυτοι στην Ορθοδοξία ή προερχόμενοι από άλλες Ορθόδοξες Δικαιοδοσίες ή και τα συναμφότερα.

 

Ομιλήτρια από το Ελληνικό Κολέγιο ήταν η [Lorena Vangjeli] καταγόμενη από την Αλβανία, η οποία μίλησε στην αγγλική ενώ είπε και ολίγα στην αλβανική γλώσσα.

 

Η [Lorena Vangjeli] ανάμεσα στα άλλα είπε, πως, <έχομε προετοιμαστεί ακαδημαϊκά και πνευματικά για όλη μας τη ζωή> και συμπλήρωσε <ζήστε το όραμα του Θεού, κάνετε το καλό>.

 

Ομιλητής της αποφοιτήσασας τάξης της Θεολογικής Σχολής ήταν ο [Nicholas March], οποίος επίσης μίλησε στην αγγλική, ενώ είπε και μία μόνο πρόταση στην ελληνική γλώσσα. Ο κ. [March] είπε ότι <τα χρόνια εδώ θα μου μείνουν αξέχαστα>.

 

Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Σχολής π. Νικόλαος Τριανταφύλλου σε αμφότερες τις γλώσσες, οι κοσμήτορες του Ελληνικού Κολεγίου Λιλή Μακράκη και π. Θωμάς Φιτζέραλντ μίλησαν μόνο στην αγγλική, η υποπρόξενος κ. Κατερίνα Οικονόμου-Ντιμίτερ, η κ. Χριστίνα Καραβίτη, η οποία αντιπροσώπευσε την Φιλόπτωχο της Αρχιεπισκοπής και διάβασε μήνυμα της προέδρου, κ. Γεωργίας Σκιαδά, ενώ ανακοίνωσε την δωρεά ποσού τριανταεπτάμισι χιλιάδων δολαρίων για υποτροφίες.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανακοίνωσε την συνταξιοδότηση του π. Θεοδώρου Στυλιανόπουλου, καθηγητή της Καινής Διαθήκης, έπειτα από σαράντα χρόνια διδασκαλίας στη Σχολή.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος διαβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ μίλησε περί γνώσης και πίστης και τόνισε πως <μόνο με την πίστη μπορούμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο>.

 

Αναφερόμενος στη Θεολογία είπε, <εάν η Θεολογία δεν μεταμορφώνει, δεν είναι αληθινή Θεολογία, είναι νεκρή γνώση>.

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης απονομής των πτυχίων ήταν ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε, <προετοιμαζόμενοι να γίνεται ιερείς ή λαϊκοί ηγέτες για διάφορες υπηρεσίες στην Ομογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα, κι έχετε κάνει θαυμάσια εργασία άσχετα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου>.

 

Είπε επίσης πως <το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού είναι ένας ξεχωριστός χώρος, είναι το μόνο αναγνωρισμένο τετραετές Κολέγιο ελεύθερων σπουδών στην Αμερική με επίκεντρο τα Ορθόδοξα Χριστιανικά πιστεύματα και εμπλουτισμένο με τα ιδεώδη της Ελληνικής Κλασσικής Παιδείας>.

 

Απευθυνόμενος προς τους αποφοιτούντας, είπε, <με πολλούς τρόπους εσείς οι απόφοιτοι του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, θα είστε οι πρεσβευτές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, διατηρώντας την κληρονομιά μας, την πίστη μας και τις αξίες στην Κοινότητά μας, στις μελλοντικές γενιές και σε ανθρώπους άλλων πολιτιστικών και θρησκευτικών καταβολών>.

 

Παρόντες στην τελετή ήταν οι Μητροπολίτες Πιτσβούργου Μάξιμος, Βοστώνης Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, οι Επίσκοποι Ολύμπου Ανθιμος, Τρωάδος Σάββας, Φιλομηλίου Ηλίας, καθώς επίσης μέλη της εφορίας, γονείς και συγγενείς των πτυχιούχων. Ακολούθησε γεύμα στην Τραπεζαρία της Σχολής 
Εμφανίσεις: 27421
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!