Προσφώνηση ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη στο γεύμα

ImageΠαναγιώτατε, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες,

Κύριες και Κύριοι,

 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να υποδέχεται Εσάς και την συνοδεία Σας.

 

Η παρουσία τόσο αξιόλογων εκπροσώπων του κλήρου στο πλευρό Σας, συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή εκπλήρωση της υψηλής αποστολής σας.

 

Παναγιώτατε,

 

Επιθυμώ να σας εκφράσω, εκ μέρους όλων όσων εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Πατρίδας μας, την αγάπη και τον σεβασμό με τον οποίο περιβάλλουμε το Πατριαρχείο και το πρόσωπό Σας. Η παρουσία Σας εδώ μας τιμά όλους και μας δίνει δύναμη στην προσπάθειά μας να πράξουμε το καθήκον μας έναντι της Πατρίδος.

 

Δεδομένη, άλλωστε, μπορείτε να θεωρείτε την αγάπη, την ευλάβεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας, ολόκληρου του Ελληνισμού, σε κάθε γωνιά της γης. Είμαι βέβαιη ότι τα διαπιστώνετε τα συναισθήματα αυτά σε κάθε σας επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα όπου ζουν και δημιουργούν οι Έλληνες.

 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε,

 

Είναι μεγάλη η χαρά μας που καλωσορίζουμε σήμερα και εσάς στο Υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά μετά την εκλογή σας στη θέση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι τα έργα και ο λόγος σας εμπνέουν σε όλους μας πνευματικότητα, πραότητα και βαθύ σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Είμαι σίγουρη ότι υπό την εμπνευσμένη σας καθοδήγηση και την στενή συνεργασία σας με τον Παναγιώτατο, την οποία επιβεβαιώσατε στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κωνσταντινούπολη, η εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ανοίξουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις σχέσεις τους.

 

Το θερμό κλίμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ σας, επισφραγίζει τους στενούς δεσμούς που ενώνουν την ελλαδική εκκλησία με το Φανάρι.

 

Με την ευκαιρία που μας δίνει η σημερινή μας συνάντηση, σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην εκπλήρωση της σημαντικής αποστολής σας.

 

Παναγιώτατε,

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Θεσμός μέγας, παγκόσμιος. Ένας θεσμός που, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποτελεί μια πραγματική κιβωτό για τη διαφύλαξη όλων εκείνων των πολιτισμικών αξιών που διαμορφώθηκαν από το ελληνικό δημοκρατικό ιδεώδες, από το ρωμαϊκό δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες του Διαφωτισμού και από την χριστιανική ηθική.

 

Τις αξίες που με ιδιαίτερη προσήλωση υπερασπίζεται και προβάλλει παγκοσμίως σήμερα η Ευρώπη.

 

Η προσωπικότητα και οι δραστηριότητές Σας έχουν άρρηκτα συνδεθεί με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διαχρονικών αξιών.

 

Συνδέονται με την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, την δημοκρατία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Η παρουσία και η εγκυρότητα των απόψεών Σας έχουν οικουμενική απήχηση. Υπό την στιβαρή ηγεσία Σας, η Ορθοδοξία σφραγίζει πλέον τις διεθνείς εξελίξεις, όσο ποτέ άλλοτε.

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο διαμορφωτή του σύγχρονου διεθνούς τοπίου.

 

Ως η φωνή της Ανατολικής Χριστιανοσύνης, πρώτος μεταξύ ίσων στο στερέωμα των ορθοδόξων εκκλησιών, έχετε αναλάβει ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, καθώς και του θεολογικού διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

 

Η προσωπικότητά Σας και η βαθιά Σας παιδεία αποτελούν ισχυρά εχέγγυα για την ευόδωση των οικουμενικών αυτών προσπαθειών.

Ταυτόχρονα, υπήρξατε από τους πρώτους διεθνώς ηγέτες που προβάλατε το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακηρύξατε την σπουδαιότητά του.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις άοκνες οικολογικές σας δραστηριότητες. Η τεράστια απήχηση που βρίσκουν σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύει ότι η ανθρωπότητα σήμερα έχει ανάγκη από ισχυρούς πνευματικούς ταγούς, οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους στοχεύουν στην αναστροφή της καταστροφικής πορείας στην οποία έχουμε απερίσκεπτα οδηγήσει την Φύση.

 

Με τις πρωτοβουλίες Σας αυτές αναδεικνύετε έναν ακόμη, σύγχρονο ρόλο του Πατριαρχικού Θρόνου, έναν ρόλο που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την θεολογική σας αποστολή. Αναμφίβολα, μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται με τον πιο έντονο τρόπο η οικουμενικότητα του Θεσμού και ενισχύεται σημαντικά η διεθνής του παρουσία και απήχηση.

 

Παναγιώτατε,

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από τον σεπτό χώρο του Φαναρίου, ακούγεται εδώ και χρόνια η πιο ισχυρή και επίμονη ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παραμένει διαχρονικά ο σταθερός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος της Τουρκίας.

 

Όμως στην ίδια αυτή ιστορική του έδρα, στην καθημερινότητά του, το Πατριαρχείο αντιμετωπίζει δυσχέρειες και προβλήματα. Προβλήματα που είναι απότοκα απηρχαιωμένων νοοτροπιών, κακώς εννοουμένων συμφερόντων και δυσχεραίνουν την εκπλήρωση της αποστολής Του Πατριαρχικού Θεσμού.

 

Προβλήματα που η ελληνική πολιτική έχει καταφέρει να τα εντάξει σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, καθιστώντας την επίλυσή τους τεκμήριο προόδου της ευρωπαϊκής προσαρμογής της γειτονικής μας χώρας.

Δεν φειδόμαστε, ούτε και πρόκειται να φεισθούμε, προσπαθειών προκειμένου να καταστήσουμε κατανοητό, στους Τούρκους συνομιλητές μας, πόσο σημαντικό επιχείρημα υπέρ τους μπορεί να αποτελέσει η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο έδαφος της χώρας τους.

 

Δεν σταματάμε να επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Θεσμού, η απρόσκοπτη λειτουργία του, η δυνατότητά του να ανανεώνει χωρίς προβλήματα τον κλήρο του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας και η εξασφάλιση των περιουσιακών του δικαιωμάτων, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρότατα πλεονεκτήματα για την φίλη και γείτονα χώρα στην μακρά και δύσκολη πορεία της προς την Ευρώπη.

 

Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν τα προβάλλει μόνον η Ελλάδα. Είναι οι ίδιες θέσεις που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία προς την γείτονα οι εταίροι, οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας μας.

 

Παναγιώτατε,

Θα ήθελα να Σας διαβεβαιώσω ότι δεν παύουμε να υποστηρίζουμε, προς πάσα κατεύθυνση, την ανάγκη για εξασφάλιση αρραγούς ενότητας, στις τάξεις της Ορθοδοξίας. Αρραγούς ενότητας, όπως αυτή που ήδη υπάρχει, μεταξύ των Εκκλησιών του Ελληνικού Κόσμου, των Παλαιφάτων Πατριαρχείων, των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου.

 

Οι εκκλησίες αυτές στέκονται ενωμένες σε ένα συμπαγές σύνολο, το οποίο ασκεί την ισχυρή έλξη και προς τις αδελφές Εκκλησίες πολλών Βαλκανικών χωρών.

 

Η ενότητα της Ορθοδοξίας αποτελεί ζωτική προϋπόθεση, προκειμένου αυτή να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο. Για την διασφάλιση και την κατοχύρωση της ενότητας αυτής, ο Οικουμενικός Θρόνος έχει φυσικά μείζονα ρόλο να διαδραματίσει και γι' αυτό θεωρούμε ότι το ηθικό όπλο του Πρωτείου τιμής ουδέποτε θα πρέπει να εγκαταλείψει τις όχθες του Βοσπόρου.

 

Παναγιώτατε,

 

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκετε πάντα έναν ενεργό συμπαραστάτη και αρωγό σε όλους τους ωραίους αγώνες Σας. Εργαζόμαστε συνεχώς με συνέπεια και αποφασιστικότητα προκειμένου να συνεχίσετε απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο που επιτελείτε, για την εκπλήρωση της μείζονος αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Με χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω και πάλι.  
Εμφανίσεις: 35498
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!