Συνέντευξη π. Μοσχονάς: "Είμαι αθώος"

ImageΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Μοσχονάς από την πόλη Tucson της Αριζόνα, ο οποίος κατηγορήθηκε από 18χρονη κοπέλα για σεξουαλική κακοποίηση το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα,

με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» διακηρύττει ότι είναι αθώος, ενώ πιστεύει ότι η κατήγορός του κάνει κάτι τέτοιο «διότι χρειάζεται χρήματα».

 

Ορκίσθηκε στην ιεροσύνη του ότι «δεν άγγιξα την κοπέλα», ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε ο ίδιος ότι διέμεναν στο ίδιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο οι δυο τους χωρίς την παρουσία της πρεσβυτέρας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν έμεναν στο ίδιο δωμάτιο, ο π. Μοσχονάς, απάντησε: «Ναι, ήταν σαν εγγονή μου, εγώ είμαι γύρω στα 70».

 

Αναφέροντας τη δική του εκδοχή στα γεγονότα και στην ερώτηση τι θέλει ένας ιερέας 70 χρονών με μία κοπελίτσα 18 ετών στο ίδιο δωμάτιο, ο π. Μοσχονάς επέμενε πως «είμαστε πολύ συνδεδεμένοι μ' αυτή την οικογένεια, τους είχα βοηθήσει πάρα πολύ και το κορίτσι αυτό το θεωρούσα σαν να ήταν εγγονούλα μου, δεν την έβλεπα σαν γυναίκα».

 

Σε σχετική ερώτηση αν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος τον έχει κάνει αργό από το να ιεροπράττει, είπε «όχι», ενώ σε άλλη ερώτηση, δηλαδή αν μπορεί να ιεροπράττει, είπε: «Ναι, βέβαια, πήγαινα στο στρατό τη Μεγάλη εβδομάδα και έκανα ιεροπραξίες, δεν με έχει κάνει αργό», σε αντίθεση με δήλωση του Μητροπολίτη Γεράσιμου στον «Ε.Κ.» (Παρασκευή 2 Μαΐου), ο οποίος είπε ότι έχει θέσει τον π. Μοσχονά σε αργία.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

«Εθνικός Κήρυξ»: Σας παρακαλώ πάτερ Αντώνιε, να πούμε δυο πράγματα για το θέμα που έχει ανακύψει και σας αφορά, με τη μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος σας και σε βάρος της Αρχιεπισκοπής, για την κοπέλα που σας κατηγορεί. Τι θα μας λέγατε;

Πάτερ Μοσχονάς: Τι να σας πω, αυτό το κοριτσάκι το μεγάλωσα μπορώ να σας πω. Ήταν μέσα στην οικογένειά μας, φίλοι με την οικογένειά τους και όταν έγινε 18 χρονών επειδή είχε αγάπη για την Ελλάδα μου είπε η μάνα της «δεν την παίρνεις μαζί σου για 5-10 μέρες να δει την Ελλάδα;» και την πήρα. Το πρώτο βράδυ σηκώθηκε τη νύχτα και άρχισε να μιλάει σ' ένα φίλο της στη γλώσσα τους στην Αμερική. Εγώ δεν κατάλαβα, της λέγω παιδί μου έλα να κοιμηθείς και μιλάς αύριο.

 

«Ε.Κ.»: Σε ποια γλώσσα τους;

 

Μοσχονάς: Στη ρωσική.

 

«Ε.Κ.»: Ρωσίδα είναι η κοπέλα;

 

Μοσχονάς: Ναι. Έχω βοηθήσει πολύ κόσμο εδώ με τις μεταναστευτικές Αρχές, με τα πάντα.

 

«Ε.Κ.»: Είπατε πως σηκώθηκε το βράδυ. Μένατε στο ίδιο δωμάτιο;

 

Μοσχονάς: Ναι, ήταν σαν εγγονή μου, εγώ είμαι περίπου 70 χρονών. Αυτό το κοριτσάκι ήλθε στην εκκλησία μας όταν ήταν 8-9 χρονών και μεγάλωσε μαζί μου μ' όλα τα παιδιά της εκκλησίας μου εκεί πέρα.

 

«Ε.Κ.»: Και μετά τι έγινε;

 

Μοσχονάς: Την άλλη μέρα μου είπε ότι θέλω να φύγω γιατί επιθύμησα την οικογένειά μου και θέλω να πάω στο σπίτι μου. Είπε πως το ίδιο έκανε κι όταν είχε πάει στην Ιαπωνία, ήθελε να φύγει. Είπα εντάξει παιδί μου. Όταν ήλθε εδώ, πήγε και μου έκανε μήνυση ότι την κακοποίησα σεξουαλικά, χωρίς να την πειράξω καθόλου, χωρίς να ακουμπήσω το χέρι μου καθόλου επάνω της, αυτή ήταν στο κρεβάτι της κι εγώ στο κρεβάτι μου.

 

«Ε.Κ.»: Η πρεσβυτέρα ήταν μαζί σας;

 

Μοσχονάς: Οχι, η πρεσβυτέρα δεν είχε έλθει, θα ερχόταν αργότερα.

 

«Ε.Κ.»: Στη μήνυση λέει ότι εσείς της κάνατε δώρο αυτό το ταξίδι.

 

Μοσχονάς: Οχι, αυτό είναι ψέμα και μάλιστα υπάρχει και η πιστωτική κάρτα της μάνας της, που έδωσε, της οικογένειάς της. Επειδή τώρα πηγαίνω στο στρατό και υπηρετώ, πάντοτε της έλεγα πως τώρα που θέλεις να έλθεις στην Ελλάδα θέλω να έλθεις στην εκκλησία μαζί με την αδελφή σου, θα σας παίρνω όπως παίρνω και το άλλο το παιδί, θα σας παίρνω όλους, διότι δεν ερχόταν στην εκκλησία. Λέει ότι ήταν δέκα χρόνια μέλος στην εκκλησία ενώ δεν ήταν, δεν ερχόταν στην εκκλησία, είχαν κόψει τελείως και προσπαθούσα να τη φέρω στην εκκλησία.

 

«Ε.Κ.»: Πώς γνωριστήκατε όμως μ' αυτή την οικογένεια αφού δεν ερχόταν στην εκκλησία;

 

Μοσχονάς: Οταν είχαν έλθει εδώ εγώ τους βοήθησα με τη Μεταναστευτική Αρχή (Immigration) γιατί δεν κοιτάζω ούτε εθνικότητες, ούτε χρώμα, ούτε θρησκεία, ούτε τίποτε και γνωρισθήκαμε με τη μάνα της όταν δώσαμε την εκκλησία στους Ουκρανούς να κάνουν Λειτουργία.

 

«Ε.Κ.»: Ουκρανή είναι λοιπόν.

 

Μοσχονάς: Ναι. Δεν έχουν δώσει ούτε όνομα, ούτε τίποτε, αναφέρεται ως Jane Doe.

 

«Ε.Κ.»: Μαζί ταξιδέψατε στην Ελλάδα;

 

Μοσχονάς: Οχι, αυτή ήλθε μετά, πήγα και την πήρα από το αεροδρόμιο και μάλιστα την πρώτη μέρα την πήγα στο Σούνιο και είδε εκεί τα αρχαιολογικά μέρη και μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο. Αυτή συνάντησε κάποιους Ρώσους κάτω στο ξενοδοχείο και μου είπε ότι θα πάει μ' αυτούς τους ανθρώπους στο τάδε εστιατόριο. Της είπα «όχι, δεν θα πας διότι είσαι κάτω από την εποπτεία μου, δεν μπορείς να πας έξω με άγνωστους» και δεν την άφησα να πάει.

 

«Ε.Κ.»: Κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί τι θέλει ένας ιερέας 70 χρονών με μία κοπελίτσα 18 ετών στο ίδιο δωμάτιο;

 

Μοσχονάς: Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι μ' αυτή την οικογένεια και τους είχα βοηθήσει πάρα πολύ και το κορίτσι αυτό το θεωρούσα σαν να ήταν εγγονούλα μου, δεν την έβλεπα σαν γυναίκα. Τόσα χρόνια υπηρετώ την εκκλησία μου εδώ δεν έχω ακουστεί ούτε με μικρές, ούτε με μεγάλες, με τίποτε. Είμαι οικογενειάρχης, έχω την πρεσβυτέρα μου, έχομε τα ιερατικά μας καθήκοντα, έχομε τα παιδιά μας και την οικογένειά μας κι είμαστε πολύ ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Βέβαια οποιοσδήποτε με σατανικό μυαλό μπορεί να πει αυτό το πράγμα.

 

«Ε.Κ.»: Γιατί σας κατηγορεί όμως;

 

Μοσχονάς: Απλούστατα διότι χρειάζεται χρήματα κι έχει κάνει κι άλλα πράγματα, όπως μου έχουν πει, και ίσως δεν μπορώ να τα εκφράσω ακόμα γιατί δεν ξέρω τι θα γίνει.

 

«Ε.Κ.»: Εσείς είστε έγγαμος; Εχετε παιδιά, εγγόνια;

 

Μοσχονάς: Εχω δύο κόρες, έχω εγγονάκια, είμαι συνδεμένος με τα Μοναστήρια, με την Κοινότητα, με τα παιδιά και με όλο τον κόσμο. Στον Αγιο Δημήτριο υπηρέτησα τριάντα χρόνια, κάθε χρόνο πήγαινα ταξίδι τα παιδιά για μία εβδομάδα πότε στο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, πότε στη Ντίσνεϊ, είμαι ένας από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού με τον Μητροπολίτη Αντώνιο και τον κ. Περιόβολο, δεν είχα τίποτε, τίποτε, με τα παιδιά. Τώρα δεν ξέρω πώς έβαλε ο σατανάς αυτό το κορίτσι να κάνει αυτά τα πράγματα.

 

«Ε.Κ.»: Με τα Μοναστήρια πώς συνδέεστε;

 

Μοσχονάς: Με τα Μοναστήρια, είναι εδώ ο Αγιος Αντώνιος και πηγαίνω τακτικά εκεί. Βλέπω τα Μοναστήρια σαν έναν δυνατό σύνδεσμο με την Ορθοδοξία.

 

«Ε.Κ.»: Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη συνέντευξη για να πληροφορηθεί ο κόσμος ακριβώς, αλλά σας παρακαλώ πείτε μου πώς αισθάνεστε τώρα μ' αυτό που γίνεται;

 

Μοσχονάς: Είμαι συνδεμένος με όλον τον κόσμο εδώ. Στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας έχω οργανώσει το Ελληνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα που φέτος γιορτάζουμε τα 25 χρόνια, διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα. Το πρόγραμμά μου ήταν τόσο ωραίο, ήλθαν από το προξενείο στον Αγιο Φραγκίσκο και η ελληνική κυβέρνηση μάς στέλνει δωρεάν δάσκαλο να διδάσκουμε τα Ελληνικά. Εχω αρχίσει το Ελληνικό Φεστιβάλ εδώ και 33 χρόνια.

 

«Ε.Κ.»: Ηλθε το FBI στο σπίτι σας και σας έκανε έρευνα;

 

Μοσχονάς: Δεν ξέρω τι είχαν πει στο FBI και ήλθε και μου πήρε τους υπολογιστές, όλα μου τα πράγματα. Είπα στα παιδιά μου ότι δεν έχω κάνει τίποτε, δεν έχω τίποτε σατανικό και ανήθικο μέσα στα κομπιούτερ και το FBI δεν απάγγειλε κατηγορίες διότι δεν βρήκε τίποτε.

 

«Ε.Κ.»: Τα έχει πληροφορηθεί ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος;

 

Μοσχονάς: Μάλιστα τα έχει πληροφορηθεί όλα κι έχω στείλει κι ένα γράμμα και του εξηγώ και μάλιστα έχομε μιλήσει και του έχω εξηγήσει.

 

«Ε.Κ.»: Σας έχει κάνει αργό;

 

Μοσχονάς: Οχι.

 

«Ε.Κ.»: Δηλαδή μπορείτε να ιεροπράξετε τώρα; Μοσχονάς: Ναι, βέβαια πήγαινα στο στρατό τη Μεγάλη Εβδομάδα και έκανα ιεροπραξίες. Δεν με έχει κάνει αργό. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μήνυση σε οποιονδήποτε και με οποιαδήποτε δικαιολογία.

 

«Ε.Κ.»: Πώς σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε το θέμα;

 

Μοσχονάς: Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό γι' αυτή τη δοκιμασία και μάλιστα κάποιος με ρώτησε αν θα κάνω μήνυση για κατηγορία χαρακτήρα και του απάντησα πως για σαράντα τόσα χρόνια υπηρετώ τον Χριστό τον Οποίον έβαλαν πάνω στον σταυρό από όπου έλεγε «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Τον Άγιο Νεκτάριο τον κατηγορούσαν ότι έκανε παιδιά με τις καλόγριες και τα έριχναν στα πηγάδια, ποίους αγίους δεν έχουν κατηγορήσει, δεν είμαι εγώ άγιος να με κατηγορήσουν, αλλά δεν έχω σκεφθεί να κάνω άλλα δικαστήρια. Δεν έχω πάει ποτέ σε δικαστήριο, δεν έχω τίποτε ανωμαλίες ή τίποτε με άλλο κόσμο.

 

«Ε.Κ.»: Ευχαριστώ γι' αυτή τη συνέντευξη, που θα τη διαβάσει η Ομογένεια.

 

Μοσχονάς: Δεν έχω πειράξει άνθρωπο στον κόσμο τούτο, προσπαθώ να κάνω το καλό.

 

«Ε.Κ.»: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, λέτε την αλήθεια;

 

Μοσχονάς: Σας ορκίζομαι στην ιεροσύνη μου, στα παιδιά και στα εγγόνιά μου, δεν έχω ακουμπήσει ποτέ κανέναν άνθρωπο με πονηρό μυαλό.

 

«Ε.Κ.»: Ούτε τη συγκεκριμένη κοπέλα.

 

Μοσχονάς: Ούτε τη συγκεκριμένη κοπέλα.

 

«Ε.Κ.»: Επικοινωνήσατε με τους γονείς της ή με την ίδια να ρωτήσετε τι πράγματα είναι αυτά;

 

Μοσχονάς: Από τον καιρό που ήλθε το FBI στο σπίτι μου, μου είπαν να μην τηλεφωνήσεις, υπάκουσα και υπακούω σ' αυτό που μου είπαν αυτοί και ο δικηγόρος, δηλαδή να μην έλθω σε επαφή μαζί τους. Κι έτσι δεν έχω τηλεφωνήσει σε κανέναν, ούτε ήθελα τέτοια δημοσιότητα στην ηλικία που είμαι.

 

«Ε.Κ.»: Μα έχει γίνει δημόσιο θέμα, έχει γράψει ήδη και η εκεί αμερικανική εφημερίδα.

 

Μοσχονάς: Ναι, το ξέρω. Μάλιστα, δύο έγραψαν και γράμματα στη διεύθυνση της εφημερίδας. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος που να χρειάζομαι διαφήμιση, ούτε όταν κάνω το καλό. Πόσο κόσμο έχω βοηθήσει εδώ και δεν το λέγω αυτό για να με υψώσετε.
Εμφανίσεις: 56012
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!