Αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος στην Αστόρια

ImageΗ αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος αναβίωσε και φέτος με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα

το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.

 

Πρόκειται για μια τελετή μοναδική στη Νέα Υόρκη, σε ανάμνηση της συμβολικής πράξης του Θεανθρώπου να πλύνει τα πόδια των 12 μαθητών του, μετά το Μυστικό Δείπνο, με σκοπό να δείξει ότι ήλθε στη Γη για να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί και να διδάξει στους μαθητές την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη.

 

Ο καθηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, αναπαριστώντας το Χριστό, τελεί τον Ιερό Νιπτήρα, σκύβει και με ταπεινότητα, αρχίζοντας από τον Ιούδα, «νίπτει τους πόδας» των ιερέων που υποδύονται τους 12 Αποστόλους.

 

Ο Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος στο ρόλο του Ευαγγελιστή διαβάζει περικοπές από τα Ιερά Ευαγγέλια και το διάλογο που διαμείβεται μεταξύ μαθητών και Διδασκάλου.

 

Ακολουθούν ερωταποκρίσεις ανάμεσα στο Μητροπολίτη και τους 12 ιερείς.

 

«Τα πνευματικά μηνύματα που εντυπώνονται στην καρδιά μας από τη συμμετοχή μας σε αυτή την κατανυκτική ακολουθία είναι πολλά και βαρυσήμαντα», τόνισε μιλώντας στους πιστούς που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου για να παρακολουθήσουν την τελετή ο Επίσκοπος Βικέντιος.

 

«Ο Κύριος δίνει στους μαθητές του και σε όλους τους Χριστιανούς το υπόδειγμα της ταπεινώσεως», σημείωσε ο Θεοφιλέστατος και πρόσθεσε :

 

«Το ταπεινό φρόνημα είναι η βάση και το θεμέλιο της πνευματικής ζωής. Η ταπείνωση είναι η σπίθα που ανάβει την φλόγα ης πίστεως και της αγάπης προς τον Θεό».

 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Παϊσιος, αφού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αρετής της ταπεινοφροσύνης, σημείωσε ότι εμπνευστής της αναβίωσης της τελετής στην Πατριαρχική Μονή είναι ο Επίσκοπος Βικέντιος και εξέφρασε, τέλος, θερμές ευχαριστίες στους κληρικούς που συμμετείχαν.

 

Στην τελετή συμμετείχαν φέτος οι κληρικοί π.Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, π. Γεώργιος Αναστασίου, π. Ιωάννης Αντωνόπουλος (Αγ. Δημήτριος Αστόριας), π. Ιάκωβος Κουτσάκης (Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη Τζάκσον Χάιτς), π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος, (Αγ. Ανάργυροι Washington Heights), π. Αμβρόσιος Μπιτζιάδης (Αγ. Γεώργιος, Clifton), π. Γεώργιος Μάτσης (Αγ. Δημήτριος, Union), π. Χριστόδουλος Γιακουμόπουλος, π. Ιάκωβος Φιτζπάτρικ, π. Ραφαήλ Μενέντεζ, π. Σωκράτης Κουζέλης (Ιερά Μονή Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου), π. Χαράλαμπος Πολίτης (Αγ. Νικόλαος Μπρούκλυν) και π. Νικόλαος Κούβαρης (Μεταμόρφωση Κορώνα). Η αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα γίνεται μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν οι τελετές στην Ιερά Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο, καθώς και στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Εμφανίσεις: 73357
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!