Καβάλας Προκόπιος: "Θα ριφθεί άπλετο φως"

ImageΣυνέντευξη στην Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έδωσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλως και Θάσου κ. Προκόπιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο όριο ηλικίας- ισόβιο των Μητροπολιτών,

στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, για το θέμα των Νέων Χωρών, αλλά και για Οικονομικά της Εκκλησίας.

 

Σε ερώτηση του κ. Πάνου Μπαϊλη, πως μήπως οι κανόνες της Εκκλησίας λειτουργούν καταπιεστικά στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Προκόπιος τόνισε:

 

«Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας με αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων, επαγιώθησαν, ερμηνεύθησαν και εφαρμόζονται διαχρονικά. Οργανώνουν την ζωή της Εκκλησίας και ρυθμίζουν προληπτικά και κατασταλτικά το βίο των μελών Της, τα οποία υποχρεώνονται να τους τηρούν απαρασάλευτα».

 

Σε άλλη ερώτηση σύμφωνα με τις προγαμιαίες σχέσεις, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αλλά και τον πολιτικό γάμο τα οποία έγιναν αφορμή να προκαλέσουν τριβές στις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κράτους, ο Μητροπολίτης Καβάλας δήλωσε:

 

«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να προβάλει πιστεύματα και αρχές, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ΄ανάγκη, τριβή και σύγκρουση με την πολιτεία» συνεχίζοντας παρακάτω για τα ζητήματα του γάμου πως,

 

«Στα τιθέμενα ζητήματα η εκκλησία κατηγορηματικά επιφυλλάσεται στο ποικίλης σκοπιμότητος και αχρείαστο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, στο παρελθόν δέχθηκε να θεσπιστεί ο πολιτικός γάμος για όσους δεν θέλουν τον θρησκευτικό και σταθερά απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις. Είναι μέσα στην αποστολή της αυτός ο ρόλος».

 

Ο κ. Προκόπιος σε ερώτηση σχετικά με τις Παλιές και  Νέες Χώρες δήλωσε:

 

« Με κανονικές διαδικασίες στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος (Π .Σ. Τόμος  του 1852) παραχωρήθηκαν οι εκκλησιαστικές επαρχίες των μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους απελευθερωθεισών περιοχών Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης και Νήσων Βορείου Αιγαίου. Οι εξελίξεις στην εκκλησιαστική διοίκηση δεν έχουν (καθαρά κοσμικό χαρακτήρα). Έχουμε ιδιόμορφο ίσως εκκλησιαστικό καθεστώς που όμως ούτε διχάζει, ούτε εκκοσμικεύεται. Τα όποια προβλήματα και σ΄αυτήν την περίπτωση δημιουργούνται από προσωπικές επιδιώξεις».

 

Ο κ. Μπαΐλης ρώτησε τον κ. Προκόπιο σχετικά με το ισόβιο των Μητροπολιτών, αν θα μπορούσε να καταργηθεί, απαντώντας ο Μητροπολίτης δήλωσε: « Η ισοβιότητα των παντός βαθμού κληρικών δεν είναι προνόμιο που κατακτήθηκε. Απορρέει από την διδασκαλία περί Ιεροσύνης και είναι ισόβια έμπονη διακονία» συνεχίζοντας « Οι Ιεροί Κανόνες δεν προβλέπουν όριο ηλικίας, ούτε η δια νόμου εισαγωγή ορίου ηλικίας λύνει το πρόβλημα, Τουναντίον το περιπλέκει. Προσωπικά θεωρώ ότι η διάταξη του Καταστατικού Χάρτου καθ΄ην « μητροπολίτης μη δυνάμενος να εκτελή τα καθήκοντα αυτού δια νόσον η γήρας δικαιούαται να υποβάλη την κανονικήν παραίτησην», δίνει λύσεις αποτελεσματικές.

 

Τέλος ο Μητροπολίτης Καβάλας αναφερόμενος για τις έρευνες όσον αφορά τα οικονομικά της εκκλησίας τόνισε:

 

«Κατά την εντολή της Ιεράς Συνόδου άρχισε και συνεχίζεται η έρευνα στην δομή, λειτουργία και εν γένει δραστηριότητα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλληλεγγύη» με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Θα ριφθεί άπλετο φως στα μέχρι τώρα στεγανά και απροσπέλαστα, για να αποτυπωθούν η εικόνα και το έργο στην μόνη αρμόδια για όλες τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες Ιερά Σύνοδο».

Εμφανίσεις: 73845
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!