Ελληνοαμερικανός καινούργιο θύμα του Κατίνα

ImageΕλληνοαμερικανός πρώτης γενιάς είναι το πέμπτο κατά σειρά θύμα παιδεραστίας του πρώην ιερέα Νικόλαου Κατίνα από το Ντάλας του Τέξας.

 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το νέο θύμα προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα μήνυση εναντίον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Μητρόπολης Ντένβερ, της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Ντάλας Τέξας και του κ. Κατίνα προσωπικά.

 

Σύμφωνα πάντοτε με τα δικαστικά έγγραφα, αριθμός 0703807D, ο Ελληνοαμερικανός ο οποίος αναφέρεται με το ψευδώνυμο «John Doe V» όταν γνώρισε τον κ. Κατίνα ήταν «ηλικίας μεταξύ 8 και 9 ετών ιεροπαίδι στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας. Η διακονία του υποστηριζόταν και ενθαρρυνόταν από τους γονείς του, οι οποίοι ήταν ελληνικής καταγωγής και επί πολλά έτη μέλη της κοινότητας πριν από το διορισμό του Κατίνα σ' αυτήν».

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα της μήνυσης, «περί το έτος 1984 κάνοντας ο Κατίνας χρήση της θρησκευτικής του αυθεντίας, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα εσώτερα της ψυχής του νεαρού 'Doe V' και με το πρόσχημα της συζήτησης για κορίτσια μιλούσε υπαινικτικά στο παιδί, λέγοντας ότι είναι 'ωραίο αγόρι' και ότι 'όλα τα κορίτσια θα τον κυνηγούσαν', ενώ τα λόγια του πολύ σύντομα ακολούθησαν... Αυτές οι σεξουαλικές πράξεις συνέβησαν όταν το παιδί ήταν 13 ή 14 ετών επί 7 χρόνια συνήθως τις Κυριακές και τουλάχιστον 30 φορές τον χρόνο».

 

Σύμφωνα πάντοτε με τα δικαστικά έγγραφα, «όταν η μητέρα του παιδιού πληροφορήθηκε το 2007 ότι ο Κατίνας κακοποιούσε σεξουαλικά μικρά παιδιά, ενημέρωσε το γιο της, του οποίου η απάντηση ήταν άμεση και δίχως καλά-καλά να σκεφθεί είπε πως 'δεν με εκπλήσσει.

 

«Εν τω μεταξύ, η δίκη για τα πέντε θύματα ορίσθηκε να αρχίσει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008, ενώπιον σώματος ενόρκων στην πόλη Ντάλας του Τέξας και η οποία αναμένεται να είναι ανοικτή στο κοινό και στα Μέσα Ενημέρωσης.

 

Ο δικαστής όρισε όπως την Τρίτη 20 Μαΐου γίνει σύσκεψη με τα διάδικα μέρη με στόχευση το διακανονισμό εκτός δικαστηρίου, πλην όμως ήδη τα διάδικα μέρη παίρνουν ένορκες καταθέσεις, καθώς ετοιμάζονται για πιθανή δίκη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί στις 20 Μαΐου διακανονισμός εκτός δικαστηρίου.

 

Σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθεί να παράσχει ένορκη κατάθεση και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πράγμα το οποίο πλέον θα λάβει άλλες διαστάσεις, καθότι οι ένορκες καταθέσεις θα μπορούσαν να καταστούν δημόσια κείμενα όταν το θέμα φτάσει σε εκδίκαση, αλλά να κληθεί στο δικαστήριο αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

 

Δεν αναφέρονται συγκεκριμένα χρηματικά ποσά αποζημίωσης, αλλά με βάση παρόμοια περίπτωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Τέξας, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των εκατόν πενήντα έξι εκατομμυρίων δολαρίων (156) υπέρ των θυμάτων.

 

Επισημαίνεται ότι η δικηγόρος Ταχίρα Μέριτ, η οποία αντιπροσωπεύει τα θύματα ειδικεύεται στον τομέα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς κι έχει στο ενεργητικό της πολλές περιπτώσεις τις οποίες κέρδισε, ενώ τα θύματα αποζημιώθηκαν με υψηλά χρηματικά ποσά.

 

Η Αρχιεπισκοπική και η κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Ντάλας, επιχείρησαν μέσω Δικαστηρίου να αποκαλυφθούν τα πλήρη ονόματα και στοιχεία των θυμάτων τα οποία έχουν υποβάλλει τη μήνυση, πλην όμως ο δικαστής έδωσε εντολή να μη γίνει κάτι τέτοιο αλλά να σφραγιστούν τα ονόματα και γενικότερα τα προσωπικά τους δεδομένα.

 

Επίσης, η Αρχιεπισκοπή και η κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Ντάλας έχουν υποβάλλει αίτημα στο δικαστήριο, γνωστό ως «Ευθύνη Τρίτου» (For Leave to Designate Nicholas Katinas as a Responsible Third Party), που σημαίνει ότι ισχυρίζονται ότι ο Κατίνας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του κι όχι η Αρχιεπισκοπή και η κοινότητα.

 

Εν τω μεταξύ, ο Κατίνας δεν έχει εντοπιστεί εντός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να του επιδοθούν τα δικαστικά έγγραφα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2006 και συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου από το οποίο κατάγεται.

 

Ωστόσο, με άδεια του Δικαστηρίου, η δικηγόρος των θυμάτων, Ταχίρα Μέριτ, επέδωσε τα έγγραφα στην σύζυγο του Κατίνα στην οικία τους στο Τέξας, πλην όμως δεν υπήρξε απάντηση εντός του χρονικού διαστήματος που όριζε το δικαστήριο.

 

Το σκάνδαλο παιδεραστίας του πρώην ιερέα Νικόλαου Κατίνα, το οποίο συγκλόνισε την Αρχιεπισκοπή και την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα ξεκίνησε προ τριετίας σχεδόν.

 

Ο Κατίνας, θεωρούμενος ως ένας εκ των επιτυχημένων κληρικών με υπηρεσία στην κοινότητα Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ολύμπια Φιλντς του Σικάγου και στη συνέχεια επί 28 χρόνια στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Ντάλας - Τέξας, κατηγορήθηκε για παιδεραστία και σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών, πολλά εκ των οποίων ήταν ιερόπαιδες.

 

Την αποκάλυψη πρώτος έκανε ένας δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, ο «D.Z.», στις 14 Οκτωβρίου του 2005, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για τον εφιάλτη του που πέρασε εξαιτίας του Κατίνα, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007.

 

Η Αρχιεπισκοπή διά στόματος του βοηθού Πρωτοσύγκελου της, π. Μιχαήλ Κοντογιώργη, το Φεβρουάριο του 2006 με κήρυγμα ενώπιον τετρακοσίων και πλέον ενοριτών του εκκλησιάσματος στο ναό της Αγίας Τριάδας του Ντάλας παραδέχθηκε την ενοχή του Κατίνα, αλλά και λίγες μέρες αργότερα η Αρχιεπισκοπή με επίσημο ανακοινωθέν της ομολόγησε ότι ο Κατίνας κακοποιούσε ανήλικα αγόρια.

 

Παρόλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να τον «σώσει» τον Κατίνα και να μη φτάσει στην καθαίρεση, μεταγράφοντάς τον, ως πρώτο βήμα, από τη Μητρόπολη Ντένβερ στην οποία ανήκε, στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια υπό την δική του εκκλησιαστική και κανονική δικαιοδοσία.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αρνιόταν πεισματικά να περάσει τον κ. Κατίνα από Πνευματικό Δικαστήριο για να δρομολογηθεί η καθαίρεσή του, προβάλλοντας τις δικαιολογίες ότι ο Κατίνας «είναι 72 χρονών, ότι μετάνιωσε, και ότι ήταν επιθυμία του να κηδευθεί ως ιερεύς».

 

Όμως, η δημόσια κατακραυγή, η οποία προήλθε από όλα τα στρώματα της Εκκλησίας και της Ομογένειας, με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους στον «Ε.Κ.», ανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραπέμψει τον Κατίνα στο Πνευματικό Δικαστήριο και να καθαιρεθεί τον Ιούλιο του 2007, ενώ η ανακοίνωση για την καθαίρεσή του από το δημοσιογραφικό όργανο της Αρχιεπισκοπής, τον «Ορθόδοξο Παρατηρητή», έγινε μόλις στην έκδοση του μηνός Δεκεμβρίου του 2007.

 

Έχει εν τω μεταξύ κατατεθεί μήνυση από πέντε μέχρι τώρα θύματα σε βάρος της Αρχιεπισκοπής, της Μητρόπολης Ντένβερ, της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Ντάλας και του Κατίνα προσωπικώς, ενώ με την πρόσφατη τροποποίησή της λόγω συμμετοχής και ετέρου θύματος, συμπεριλήφθηκαν και οι ισχυρισμοί ότι ο π. Νικόλαος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής σήμερα, γνώριζε για τις παιδεραστικές δραστηριότητες του Κατίνα από το 1987 όταν υπηρετούσε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και τις κάλυψε, καθώς και τον σημερινό Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαϊα καθότι υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελος της Επισκοπής Σικάγου.

 

Σήμερα ο κ. Ησαϊας είναι Μητροπολίτης Ντένβερ και μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ προ έτους σχεδόν και συγκεκριμένα την Κυριακή της Πεντηκοστής με κήρυγμά του στην πανηγυρίζουσα κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Ντάλας, είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Κατίνα, εγείρας μάλιστα αμφιβολίες για τα θύματα.

 

Ωστόσο, με εγκύκλιό του στις 6 Μαρτίου 2008, ο Μητροπολίτης Ησαϊας ανακήρυξε τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο ως «Μήνα των Κακοποιημένων Παιδιών», γεγονός το οποίο προκάλεσε παντοειδή σχόλια ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς μέχρι σημείου λοιδορίας.

 

(Ειδικά για τον Εθνικό Κήρυκα) 
Εμφανίσεις: 67206
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!