Ομιλία Πρωθυπουργού στην Μεγάλη του Γένους Σχολή

Image
Η Σχολή του Γένους
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση. Γιατί, ως Έλληνας, αλλά και ως άνθρωπος

που πιστεύει βαθιά στη δύναμη της Παιδείας, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο χώρο αυτό και απευθύνομαι στο ακροατήριό σας. Και αυτό γιατί η Μεγάλη του Γένους Σχολή συμβολίζει στη σκέψη μας, από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, την αρχετυπική εικόνα του Ελληνικού παιδευτηρίου. Αυτό ισχύει για όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της γης και αν ζουν, αλλά και για «πάντα της ημετέρας παιδείας μετέχοντα», σε όποια εθνότητα και αν ανήκει. Εξάλλου, για ολόκληρο τον κόσμο η Σχολή αποτελεί σημείο αναφοράς του Κωνσταντινοπολίτικου πανοράματος. Μιας πόλης που, όσα χρόνια και να περάσουν, θα συνεχίσει να ακτινοβολεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Γνωρίζουμε όλοι την πλούσια ιστορία και τη σπουδαία φιλεκπαιδευτική της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Της Σχολής που λειτουργεί αδιάλειπτα, εδώ και 500 χρόνια και που αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο. Δίδαξαν σε αυτήν σπουδαίοι δάσκαλοι του Γένους, ενώ από τα μαθητικά της έδρανα πέρασαν κάποιοι από τους σημαντικότερους ανθρώπους της επιστήμης, της εκκλησίας, των τεχνών και των γραμμάτων. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια γνήσια κιβωτό ελληνομάθειας, μέσα από τη διδαχή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Αυτή είναι μια σπάνια παρακαταθήκη, γνωστή σε όλους.

Γι αυτό, σήμερα, για λίγα λεπτά, θα ήθελα να μιλήσουμε μαζί και για το μέλλον. Το μέλλον που μας προκαλεί να ανταποκριθούμε με την ίδια επιτυχία. Θα ήθελα, στη συνάντησή μας αυτή, να αναλογιστούμε το σύγχρονο περιεχόμενο της παρουσίας της Σχολής. Να αναλογιστούμε μαζί τι σημαίνει η ύπαρξη της Μεγάλης του Γένους Σχολής - αλλά και των άλλων μεγάλων και ιστορικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων γενικότερα - για την Κωνσταντινού­πολη του 21ου αιώνα. Τι σημαίνει για την ίδια την Τουρκία. Τι σημαίνει για τον κόσμο της τρίτης χιλιετίας, που μόλις άρχισε.

Για τον σύγχρονο κόσμο, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η Σχολή αποτελεί ένα διαχρονικό λίκνο παιδείας και πολιτισμού. Αποτελεί έναν άσβεστο φάρο, που αντανακλά τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, σε ολόκληρη την υφήλιο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ήταν αυτές ακριβώς οι αξίες που αποτέλεσαν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ειδικά για την Τουρκία, η λειτουργία της Σχολής στην μεγαλύτερή της μητρόπολη, αποτελεί δύναμη και πλούτο. Όπως ακριβώς συμβαίνει, βεβαίως, και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η παρουσία αυτών των οικουμενικών συμβόλων στο έδαφός της μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελείτε, άλλωστε, όλοι εσείς. Όχι μόνον για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διμερές επίπεδο. Η παρουσία της ελληνικής μειονότητας, η πρόοδος και η προκοπή της, μπορεί να αποτελεί μια πραγματικά σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στην προσπάθειά μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα, η Σχολή αποτελεί ένα σύμβολο των καιρών μας, ίσως περισσότερο από όσο ήταν σύμβολο της εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε. Γιατί, σήμερα, είναι επίκαιρο, περισσότερο από ποτέ, το στοιχείο εκείνο που κάποτε αποτελούσε την μεγαλύτερη πηγή της αίγλης της Πόλης αυτής: η όσμωση πολιτισμών και ανθρώπων, η διαλεκτική συνάντηση θρησκειών και ιδεών. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη δυναμική. Είναι χρέος μας να προωθήσουμε τη δημιουργική σύνθεση των πολιτισμών. Οι ελπίδες μας στηρίζονται κυρίως σε σας, τους νέους ανθρώπους. Για το διάλογο και τη συμφιλίωση των πολιτισμών, για τη συνεχή πρόοδο του ανθρώπινου γένους, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

Εδώ, στις αίθουσες και τα έδρανα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, όλοι εσείς, δάσκαλοι και σπουδαστές, παράγετε το υλικό, χωρίς το οποίο η ευόδωση αυτού του μεγάλου στόχου δεν θα είναι εφικτή: παράγετε γνώση, παράγετε πολιτισμό. Και μάλιστα στη γλώσσα στην οποία, για πρώτη φορά, οι έννοιες αυτές εκφράσθηκαν.

Δεν θα ήθελα, όμως, να παραλείψω και τη μεγάλη παράδοση του Ζωγράφειου και του Ζαππείου, η συνεισφορά των οποίων μετρά περισσότερα από 100 χρόνια και είναι, επίσης, τεράστιας σημασίας. Γνωρίζουμε ότι και σήμερα ακόμη και παρά τον μικρό αριθμό των σπουδαστών του, το Ζωγράφειο παρέχει ασύγκριτης ποιότητας παιδεία, με αποτέλεσμα να μπορεί να καυχιέται για ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις των Τουρκικών Πανεπιστημίων. Το Ζάππειο, που υπήρξε και αποτελεί ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο φυτώριο, συμβόλιζε τον καιρό της ίδρυσής του, την αναγέννηση της ελληνικής παιδείας και της ελληνικής γλώσσας στην Πόλη.

Παναγιότατε, Κυρίες και Κύριοι,

Θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ, ιδιαίτερα, στους σημερινούς σπουδαστές της Μεγάλης του Γένους Σχολής, αλλά και των άλλων Σχολών της Κωνσταντινούπολης. Θέλω να σας πω ότι δεν είστε οι τελευταίοι των λίγων του χθες. Η γενιά σας, Έλληνες και Τούρκοι, είστε όλοι οι πρώτοι των πολλών του αύριο. Είστε οι πρώτοι εκείνων που, με εφόδιο την ανθρωπιστική παιδεία, θα χτίσουν ένα κόσμο καλύτερο. Τον κόσμο των οικουμενικών αξιών, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολιτισμικής σύνθεσης, της συνεννόησης, της συλλογικής επιδίωξης της ευημερίας.

Θέλω να επαναλάβω ότι νιώθω μεγάλη τιμή που υπήρξα ο πρώτος Έλληνας, ο πρώτος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός στον αιώνα αυτό, που, από το βήμα του Εκπαιδευτηρίου των Εκπαιδευτηρίων, είχα την τύχη να μιλήσω με εσάς, που θα συγκροτήσετε την Πόλη του μέλλοντος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα το πράξετε αυτό με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, έχοντας προσλάβει γερά και ουσιαστικά εφόδια από τη μαθητεία σας εδώ.

Σας εύχομαι, από καρδιάς, καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία.

 

 

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Εμφανίσεις: 38851
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!