Ετήσιο μνημόσυνο του Γέροντος Πορφυρίου

Image
Ο Γέροντας Πορφύριος
Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο ιερό μνημόσυνο του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου του

του Καυσοκαλυβίτη στο Ιερό Ησυχαστήριο Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος", στο Μήλεσι Αττικής, ακριβώς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

 

Δύο Λόγια για τον Γέροντα:

Ο μακαριστός γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Ευβοίας που είναι κοντά στο Αλιβέρι.

Οι γονείς του  ήταν φτωχοί αλλά ευσεβείς γεωργοί.

Ο πατέρας του ονομαζόταν Λεωνίδας  Μπαϊρακτάρης και η μητέρα του Ελένη, το γένος Αντωνίου Λάμπρου. Ο πατέρας του είχε κλίση μοναχική αλλά τελικά δεν έγινε μοναχός.

Υπήρξε ψάλτης όμως στο χωριό του και γι'αυτήν την ιδιότητα είχε κλιθεί πολλές φορές από τον Άγιο Νεκτάριο ως βοηθός του.

Ο γέροντας Πορφύριος κατά την βάπτισή του πήρε το όνομα Ευάγγελος, ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά των γονέων του.

Σε μικρή ηλικία 12 ετών έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος με σκοπό να γίνει μοναχός, και να μιμηθεί την ζωή του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη τον οποίο πολύ αγαπούσε.

Έγινε μοναχός στα 14 και στα 21 χειροτονείτε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Πορφύριο το Γ΄ όπου φέρει και το όνομα του.

Αργότερα επί 14 χρόνια ήταν πνευματικός σε περιοχές της Εύβοιας και σε άλλες κοντινές περιοχές όπως στην Κάρυστο, στην Κύμη, στο Αλιβέρι, και εκεί με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος βοηθούσε τον κόσμο.

Επίσης ο Γέροντας Πορφύριος το 1940 διορίστηκε εφημέριος στον Άγιο Γεράσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών στην Ομόνοια, και για 30 ολόκληρα χρόνια εκεί ο γέροντας απάλυνε τον πόνο των σωματικώς και ψυχικώς ασθενούντων.

Τέλος τα χαράματα της 3ης Δεκεμβρίου 1991 η γη κάλυψε το τίμιο σώμα του όσιου γέροντα με την παρουσία  λίγων πατέρων της  Ιεράς Σκήτης του Αγίου Γεωργίου των Καυσοκαλυβίων.

Σε όλη την ζωή του γέροντα Πορφύριου το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η άκρα ταπείνωση του.

Συμπορευόταν δε μαζί μ' αυτήν η απόλυτη υπακοή του, η ζούσα αγάπη του η αγόγγυστη υπομονή του στους αφόρητους πόνους.

Η ευχή του πάντα να μας επισκιάζει.
Εμφανίσεις: 33632
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!