Με μια αγκαλία συγχωρήθηκαν Σπάρτης και Μεσσηνίας

ImageΜε κά­θε με­γα­λο­πρέ­πεια γιόρ­τα­σαν την πε­ρα­σμέ­νη Κυ­ρια­κή τα Φι­λια­τρά Μεσ­ση­νί­ας, τον προ­στά­τη τους Α­γιο Χα­ρά­λα­μπο.

Χι­λιά­δες ή­σαν οι πι­στοί που κα­τέ­κλυ­σαν στην κυ­ριο­λε­ξί­α τον πα­νί­ε­ρο Ιε­ρό Να­ό που εί­ναι α­φιε­ρω­μέ­νος εις την μνή­μη του θαυ­μα­τουρ­γού Ιε­ρο­μάρ­τυ­ρος.

 

Η πα­ρά­δο­ση θέ­λει τον Άγιο Χα­ρά­λα­μπο να α­πο­τρέ­πει την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη πυρπόληση της πό­λεως το 1943.

 

Το Σάβ­βα­το πα­ρα­μο­νή της ε­ορ­τής τε­λέ­σθη­κε Μέ­γας Ε­σπε­ρι­νός ό­που χο­ρο­στά­τη­σε και κή­ρυ­ξε τον Θεί­ο Λό­γο ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Μεσ­ση­νί­ας κ. Χρυ­σό­στο­μος, ε­νώ πα­ρέ­στη­σαν οι Μη­τρο­πο­λί­τες Σπάρ­της και Μο­νεμ­βα­σί­ας κ. Ευ­στά­θιος, Ναυ­πά­κτου και Α­γί­ου Βλα­σί­ου κ. Ιε­ρό­θε­ος, ο Πα­τρών κ. Χρυ­σό­στο­μος και ο οι­κεί­ος (Τρι­φυ­λί­ας και Ο­λυ­μπί­ας) κ. Χρυ­σό­στο­μος.

 

Α­νή­με­ρα του ε­ορ­τα­σμού, στην πο­λυαρ­χιε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α προ­ε­ξήρ­χε ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Σπάρ­της και Μο­νεμ­βα­σί­ας κ. Ευ­στά­θιος, ε­νώ συλ­λει­τούρ­γη­σαν οι προ­α­να­φερ­θέ­ντες Ιε­ράρ­χες.

 

Ο­μι­λη­τής ή­ταν ο Ναυ­πά­κτου κ. Ιε­ρό­θε­ος, ο ο­ποί­ος  α­νέ­φε­ρε ό­τι ή­ταν ι­διαί­τε­ρη τι­μή γι' αυ­τόν να συλ­λει­τουρ­γή­σει με τους ε­κλε­κτούς Αρ­χιε­ρείς.

 

Κα­τό­πιν έ­κα­νε λό­γο για τον βί­ο του τι­μω­μέ­νου Α­γί­ου και το ό­νο­μα Χα­ρά­λα­μπος εί­πε ό­τι ση­μαί­νει: λά­μπει α­πό χα­ρά, μιας και η με­γά­λη του χα­ρά ή­ταν να δώ­σει την ζω­ή του για τον Χρι­στό. Έλαμπε α­πό χα­ρά και ό­ταν λει­τουρ­γού­σε και ό­ταν μαρ­τυ­ρού­σε προς δό­ξαν Θε­ού.

 

Για τους Α­γί­ους εί­πε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ό­τι εί­ναι θρύ­λοι του Θε­ού.

 

Σε άλ­λη ε­νό­τη­τα της ο­μι­λί­ας του έ­κα­νε α­να­φο­ρά στην φι­λί­α που την δί­δα­ξε ο ί­διος ο Κύ­ριος. Ο Θε­ός δεν θέ­λει δού­λο τον άν­θρω­πο, εί­ναι φί­λος με τον άν­θρω­πο.

 

Ο α­λη­θι­νός φί­λος θυ­σιά­ζε­ται για τον συ­νάν­θρω­πό του, ό­πως ο Χρι­στός για τον άν­θρω­πο.

 

Η φι­λί­α πρέ­πει να έ­χει δια­φά­νεια και αυ­τό φά­νη­κε α­πό το γε­γο­νός ό­τι δί­δα­ξε ο ί­διος ο Χρι­στός τον Λό­γο του Θε­ού.

 

Κλεί­νο­ντας την ο­μι­λί­α του ο ά­γιος Ναυ­πά­κτου έ­πλε­ξε το ε­γκώ­μιο του οι­κεί­ου Μη­τρο­πο­λί­του κ. Χρυ­σο­στό­μου λέ­γο­ντας με­τα­ξύ των άλ­λων ό­τι εί­ναι έ­νας φί­λος της Α­γί­ας του Χρι­στού Εκ­κλη­σί­ας, έ­νας φί­λος της Υ­πε­ρα­γί­ας Θε­ο­τό­κου και ι­διαί­τε­ρη τι­μή και καύ­χη­μα για τον τό­πο σας, η Ποι­μα­ντο­ρί­α του.

 

Α­κο­λού­θη­σε η λι­τά­νευ­ση της Ιε­ράς Ει­κό­νος στους δρό­μους της πό­λε­ως, ε­νώ στην κε­ντρι­κή πλα­τεί­α τε­λέ­σθη­κε Αρ­το­κλα­σί­α.

 

Τέλος να αναφερθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος συγχώρεθηκε με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, κάτι που δείχνει φανερά και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. 

Εμφανίσεις: 39366
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!