Λιγότερο απο 24 ώρες για την εκλογή Αρχιεπισκόπου

ImageΛιγότερο από 24 ώρες μας χωρίζουν από την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η οποία θα

πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

 

Για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο οι υποψήφιοι είναι ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος  και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

 

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

 

Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Έλληνες κατά το γένος, εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Η εκλογή διενεργείται σε μια και μόνη συνεδρίαση χωρίς να διακοπεί, ενώ θα παρίσταται και ένας λαϊκός που είναι ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

 

Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη.

 

 

Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.

 

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 09:00 οι πόρτες της Μητρόπολης θα κλείσουν, με σκοπό να αρχίσει η διαδικασία εκλογής. Στη συνέχεια θα γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος.

 

 

Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

 

Το 1998, οι εκλογές είχαν ως εξής:

 

Στην η πρώτη ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν: Δημητριάδος Χριστόδουλος 23, Θηβών Ιερώνυμος 21, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 13, Βρεσθένης Δημήτριος 6, Ιωαννίνων Θεόκλητος 4, Μεγάρων Βαρθολομαίος 4, Πισιδίας Μεθόδιος 2, Κερκύρας Τιμόθεος 1, Ζιχνών Σπυρίδων 1, Λευκή 1, Σύνολο 76 ψήφοι.

 

Στη δεύτερη ψηφοφορία έλαβαν: Δημητριάδος Χριστόδουλος 35, Θηβών Ιερώνυμος 25, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 13, Μεγάρων Βαρθολομαίος 2, Ζιχνών Σπυρίδων 1. Σύνολο 76 ψήφοι.

 

Στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία έλαβαν: Δημητριάδος Χριστόδουλος 49, Θηβών Ιερώνυμος 20, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 4, Λευκά 3. Σύνολο 76 ψήφοι. 
Εμφανίσεις: 49590
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!