Διάλεξη "Ο Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την ο π. Νικόλαος από το Σίδνεϋ
-
για τον "Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων" Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, από τον θεολόγο και εκδότη κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο.
Η διάλεξη με τίτλο "Τα κείμενα του Παπαδιαμάντη και οι Νεοέλληνες" ήταν μία εμβάθυνση στο "εθνικό, μεγάλο και απέραντο" έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη, που σύγχρονοί του και μεταγενέστεροι συγκρίνουν με τον Ντοστογιέφσκι.
Ο κ. Μαυρόπουλος εξήγησε, ότι στο έργο του ο Παπαδιαμάντης ομιλεί για την αρετή και την κακία, το Χριστιανισμό, την πολιτική κατάντια του καιρού του, την παιδεία, το λογιοτατισμό, τους δημαγωγούς και τους τοκογλύφους, αλλά και τους ταπεινούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους της εποχής του, τους οποίους αντιμετωπίζει με αγάπη και συμπόνια.
Ακόμη, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο μεταφραστικό και δημοσιογραφικά έργο του Παπαδιαμάντη, που αποτελούσαν και τις βασικές πηγές εισοδήματός τους.
Ο κ. Μαυρόπουλος είναι η μία από τις δύο προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου, που παρακολούθησαν τις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και έκαναν διαλέξεις και στο Σίδνει.
Η έτερη προσωπικότητα είναι ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και τέως ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μαρίνος, ο οποίος δίνει διάλεξη σήμερα, Δευτέρα, στην αίθουσα του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου, 15 Staley St., Brunswick, με θέμα "Ο Ρόλος της Εκκλησίας και του Κράτους". Η διάλεξη θα αρχίσει τις 7,300 μ.μ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επίσης τα μέλη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στηρίζουν απόλυτα τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.
Αυτό υπογραμμίζεται σε ένα από τα ψηφίσματα που υιοθέτησε ομόφωνα η 10η Κληρικολαϊκή Συνέλευση που έγινε στο Σίδνεϊ.
Πιο συγκεκριμένα η Συνέλευση, σε ένα από τα ψηφίσματά της, "διατράνωσε την σταθερή αφοσίωση και τον βαθύτατο σεβασμό Κλήρου και Λαού" προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Αγίαν και Ιερά Σύνοδο.
Επίσης, υποστήριξε πως συμμερίζεται και στηρίζει απόλυτα τους τίμιους αγώνες του κ. Βαρθολομαίου και των Επιτελικών Στελεχών του για την "διασφάλιση όλων των απαράγραπτων απ' αιώνων δικαίων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας".
Με αυτά, ανέφερε το ψήφισμα, "δεν εννοούμε μόνο τον τίτλο του "Οικουμενικού", διεθνώς άλλωστε αναγνωρισμένου, μήτε μόνο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ωσαύτως εννοούμε το απαραβίαστο όλων των ελευθεριών τις οποίες δικαιούται η Ομογένεια που βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τα Ιδρύματά της και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους".
Για το Σκοπιανό, η Συνέλευση εξέφρασε "απορία για την εμμονή των 'Σκοπίων' στην απαράδεκτη αδιαλλαξία τους ως προς το όνομα", και συμπλήρωσε ότι η Συνέλευση "εμπιστεύεται τους χειρισμούς της δημοκρατικά εκλεγμένης Ελληνικής Κυβέρνησης, που είναι αρμόδια να εκφράσει υπεύθυνα την γνώμη του ελληνικού λαού".
- Εμφανίσεις: 37967