Ενός λεπτού σιγή στην 10η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Image
10η Κληρικολαϊκή Συνέλευση
Ο εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου έριξε την σκιά

του στις εργασίες της 10ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που ξεκίνησαν την Δευτέρα στο Σίδνεϊ.

Τους συνέδρους ενημέρωσε για την "μεγάλη απώλεια" ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και την Τετάρτη υπό του ιδίου τρισάγιο στη μνήμη του, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνεϊ.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός μίλησε μεταξύ άλλων για το γνήσιο πολίτευμα της Εκκλησίας που "έχει θεσπισθεί άνωθεν, οριστικά και αμετακλήτως", και είναι η "Ιεραρχημένη Πνευματοκρατία".

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του, το αφιέρωσε στον θεσμό της Συνόδου, ο οποίος "αν δεν γίνει σεβαστός εν φόβω Θεού... τότε ολόκληρη η περί Εκκλησίας διδασκαλία νοθεύεται στις θεμελιώδεις αρχές της, οπότε δεν έχουμε πλέον ακραιφνώς Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, μήτε βεβαίως Χριστιανική διαβίωση!".

Ο κ. Στυλιανός έκανε λόγο για πνευματικό εκφυλισμό, "ο οποίος βεβαίως προέρχεται πρωτίστως από την ανευλάβεια και υποκρισία των εκασταχού Ποιμένων, και δη Αρχηγών των κατά τόπους Εκκλησιών", και "αρχίζει από την στιγμή που επιτρέπονται αντικανονικές παρεμβάσεις, έξωθεν ή έσωθεν, εις την συγκρότηση και την λειτουργία της Συνόδου, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για Σύνοδο Επισκοπική, Μητροπολιτική, Επαρχιακή, Πατριαρχική ή Οικουμενική". Και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επεσήμανε επιπροσθέτως και τα ακόλουθα:

"Ως εκ τούτου, εκείνος που ''φθείρει'' το αντιπροσωπευτικό όργανο δια του οποίου εκφράζεται η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, δηλ. την Σύνοδο, έχει διαπράξει το σοβαρότερο έγκλημα εις βάρος της Εκκλησίας, δια τούτο και η ετυμηγορία είναι άμεση και αδιαπραγμάτευτη.

"Δεν δικαιούται λοιπόν, ''προϊστάμενο'' Συνοδικό Σώμα να επεμβαίνει αυθαιρέτως εις την δομή και την λειτουργία ''υφισταμένου'' Συνοδικού Σώματος. Εκείνο που δικαιούται να κρίνει και να αξιολογεί εν Αγίω Πνεύματι η προϊσταμένη Σύνοδος, είναι μόνο το έργο και οι αποφάσεις της υφισταμένης Συνόδου.

"Αν αυτά τα θεμελιώδη και απαράβατα δεν τηρούνται μετά θρησκευτικής ευλαβείας από τους ''τα πρώτα φέροντας'', τότε ανοίγει ο 'ασκός του Αιόλου', και μοιραίως τίποτε πλέον δεν μένει σταθερό για να προσανατολίζει, τουλάχιστον τους πιστεύοντας, εις ''νομάς σωτηρίους''".

Ο κ. Στυλιανός εκτίμησε ότι "είναι επικίνδυνη η νόθευση του Συνοδικού Συστήματος που προκύπτει κατά καιρούς στην 'εφαρμοσμένη Ορθοδοξία, ιδίως δε τα τελευταία χρόνια".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας υποστήριξε ότι "οφείλουμε... να μην ανεχόμαστε το ψεύδος εις την μετ' αλλήλων επικοινωνία και συνεργασία μας, ώστε να πρυτανεύει ανεμπόδιστα μόνο η αλήθεια εις την κοινή μας ζωή".

Να σημειωθεί ότι, πλην της εισηγητικής ομιλίας του αρχιεπισκόπου, χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, αναγιγνώσκοντας μήνυμα του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Μαρίνος ανέπτυξε το θέμα "Η αφετηρία, οι αξίες και τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο θεολόγος και εκδότης Δημήτριος Μαυρόπουλος μίλησε με θέμα: "Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η Νεοελληνική ταυτότητα".
Εμφανίσεις: 52993
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!