Συλλυπητήρια μηνύματα για τον Αρχιεπίσκοπο

ImageΜήνυμα Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη:

«Σήμερα, ημέρα πένθους και περισυλλογής για ολόκληρο το λαό μας, θα

ήθελα να εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στάθηκε όρθιος με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, ορθόδοξη πνευματικότητα και θαυμαστή αξιοπρέπεια, υπήρξε μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας χαρισματικός ποιμενάρχης που διακόνησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία.

 

Επί των ημερών του η Εκκλησία έσκυψε με περισσό ενδιαφέρον στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και πρόβαλε με συνέπεια την Ορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

 

Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μου ως και αυτά του Δημοτικού συμβουλίου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενός πραγματικά ξεχωριστού και επιφανούς Εκκλησιαστικού Ανδρός».

 

Μήνυμα Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη:«Σήμερα η Ελλάδα έχασε τον Ιεράρχη που από την πρώτη μέρα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο έδωσε φωνή στην ελλαδική Εκκλησία. Προσωπικά, έχασα τον Πατέρα και τον φίλο που μου συμπαραστάθηκε στις δύσκολες στιγμές: όταν κάποιοι με χτυπούσαν εκείνος, παρά την ασθένειά του, με προέτρεπε να κρατήσω ψηλά το κεφάλι. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος πέρασε στην Ιστορία ως η προσωπικότητα που οδήγησε την Εκκλησία μέσα στην κοινωνία, ο Ιεράρχης που μίλησε για τις χαμένες πατρίδες και έφερε τους νέους στην Εκκλησία. Ακόμη και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, όταν με υποδέχθηκε ως μέλος της οικογένειάς του, όπως είπε, απευθύνθηκε στους νέους και ζήτησε να μείνουμε όρθιοι υπερασπιστές των αρχών και των αξιών των πατέρων μας. Υπήρξε ασυμβίβαστος, πνεύμα αδούλωτο στις σύγχρονες απειλές, πάντα έτοιμος για τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι υπέρ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Μέχρι την έσχατη ώρα, με την ασθένειά του έδωσε μαθήματα ζωής, θάρρους και αξιοπρέπειας σε όλους όσους υποφέρουν».

 

Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας:

 

Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Προκαθημένου της Eκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία.

Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας.

 

Πρόεδρος της Κύπρου κ. Παπαδόπουλος:

 

'Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, εκφράζω βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε μια σημαντική μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ένας ένθερμος προασπιστής των δικαίων της Κύπρου και μια φωτεινή προσωπικότητα του σύγχρονου Ελληνισμού''.

 

"Θα διατηρώ πάντα ζωντανή την ανάμνηση των συναντήσεων που είχα μαζί Του και διαρκή τη συγκίνηση που προκαλούσε ο λόγος και το πάθος Του για την Κύπρο και τη δικαίωση του αγώνα της. Με τίμησε με την ειλικρινή φιλία Του και τον τιμώ με την έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα υπέρ της Κύπρου είπε και έπραξε'', καταλήγει ο πρόεδρος, κ. Τάσσος Παπαδόπουλος.

 

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος:

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του φωτεινού ηγέτη της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας, τον Ποιμένα που με τον καίριο λόγο του και την αγάπη του, άνοιξε τις πόρτες της Εκκλησίας σε όλους τους ανθρώπους.

Ευρισκόμενος επί δέκα ολόκληρα χρόνια, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δίδαξε με το ριζοσπαστικό του λόγο και τρόπο, την αγάπη, την ελευθερία της σκέψης, τη μαχητικότητα, τις ανυπέρβλητες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

Αγάπησε τους νέους ανθρώπους, αγάπησε τους πάσχοντες και μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε όρθιος, αγέρωχος και αξιοπρεπής.

Οι νέες και οι νέοι της χώρας μας τον αγάπησαν και κάθε φορά που τον συναντούσαν του εξέφραζαν το θαυμασμό τους με τρόπο εντυπωσιακό.

Ο Ελληνικός λαός έχασε έναν φωτεινό πνευματικό ηγέτη.

Έναν Ποιμένα που πάντοτε με το λόγο του υμνούσε το οικουμενικό πνεύμα του Ελληνικού Πολιτισμού, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών.

Στη μνήμη μας θα παραμένει πάντα ζωντανός και πάντα οι λόγοι του θα μας εμπνέουν για έργα αγάπης και ειρήνης.

Σήμερα, είναι μια ημέρα ΟΔΥΝΗΣ για όλον τον Ελληνισμό.

Μια ημέρα βαθύτατης θλίψης. Η μόνη παρηγοριά μας είναι η εικόνα του Αρχιεπισκόπου που έδωσε τη μάχη όρθιος και γενναία. Και αυτό, είναι για όλους μας ένα μεγάλο σχολείο.

Γιατί με τη στάση του αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δίδαξε το θάρρος, την υπομονή, την εγκαρτέρηση.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ξεχωριστή αγάπη και ευγνωμοσύνη για όλα όσα πρόσφερε στην Ελλάδα και σε όλους μας.

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου:

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.

Tον γνώριζα από παλιά. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.

Η περιπέτεια της υγείας του δεν τον κλόνισε. Παρέμεινε όρθιος μέχρι το τέλος, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους του και στους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη:

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., η Υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου:

 

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου. Η Εκκλησία της Ελλάδας, και ολόκληρη η Ορθοδοξία, θρηνούν σήμερα μια αναμφίβολα ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα, έναν χαρισματικό ιεράρχη, που υπηρέτησε με αφοσίωση την Εκκλησία και το ποίμνιό του.

 

Χαρακτήρας γενναιόδωρος, προσηνής και ευθύς, έδωσε νέα πνοή στην Εκκλησία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του θητείας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, κατάφερε να φέρει την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στη νεολαία, ενώ το έργο του για την ανακούφιση εκείνων που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, αποτελεί υπόδειγμα δημιουργικής και αποτελεσματικής δράσης μιας σύγχρονης Εκκλησίας.

 

Η γενναιότητα, η ηρεμία και η αξιοπρέπεια, με τις οποίες αντιμετώπισε την τελευταία, δυσκολότερη, μάχη της ζωής του, έχουν αγγίξει τις καρδιές των Ελλήνων και των Ορθοδόξων όπου γης, αποτελώντας για όλους ένα μάθημα πραγματικού Χριστιανικού ήθους και θάρρους.»

 

Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Αλαβάνος:

 

«Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως και κάθε επιφανούς προσώπου, μας θυμίζει την κοινή μας μοίρα, ανεξάρτητα από θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις, πολιτικές απόψεις.

 

Η γενναιότητα και η καρτερικότητα που προχώρησε προς αυτόν, είναι ένα θετικό του μήνυμα προς όλους.

 

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που σήμερα νιώθουν βαθύ πένθος.»

 

 

Εμφανίσεις: 73433
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!