Εκοιμήθη ο μοναχός Γαβριήλ Θούας

ImageΕξεδήμησε εις Κύριον ο παλαιότερος μοναχός της Ιεράς Μονής Γηροκομείου π. Γαβριήλ Θούας.

Η σεβάσμια αυτή μοναχική μορφή υπηρέτησε σχεδόν έγκλειστος το μοναστήρι της Παναγιάς της Γηροκομιτίσσης για 45 περίπου χρόνια και για πολλά έτη ως ηγουμενοσύμβουλος.

 

Για μακρό χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Στην Εξόδιο Ακολουθία που τελέσθηκε στο Καθολικό του μοναστηριού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ παρέστησαν ο ηγούμενος της οικείας Μονής και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών π. Συμεών Χατζής, ο ηγούμενος π. Θεόκλητος Φραγκιουδάκης της Ιεράς Μονής Παναγίας του Βράχου Νεμέας, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης Πατρών π. Νικόδημος Μπαρούσης, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης, ο Αρχιμανδρίτης και Δ/ντής των ΜΜΕ της τοπικής Εκκλησίας π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, αρκετοί ιερείς και διάκονοι.

 

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία όπου ιερούργησε ο ηγούμενος π. Συμεών, ενώ διαβάστηκε και η «Ακολουθία εις Μοναχόν» από τους ιερομονάχους της Μονής π. Θεοδόσιο Τσιτσιβό και π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες μοναχών απ’ τα γυναικεία μοναστήρια της Παναγίας Ελεούσης, του Αγίου Νικολάου Μπάλλα και του Προφήτου Ηλιού Πατρών.

 

Ο ηγούμενος π. Συμεών Χατζής εξήρε το βίο του αείμνηστου μοναχού, επισημαίνοντας, ότι οι προκάτοχοι Μητροπολίτες του κ. Χρυσοστόμου γνωρίζοντας τη μυστηριακή και πνευματική ζωή που τον διέκρινε, πρότειναν σε αυτόν να αποδεχθεί την ιερατική κλήση που στέλνει ο Θεός.

 

Ακόμη ο π. Συμεών ανέφερε ότι υπήρξε προσωπικότητα προσευχής, αγάπης και υπομονής και ότι αντιμετώπισε την ασθένειά του με χριστιανική καρτερία και υπομονή.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο μοναχισμός είναι οδός  μετανοίας, αφιερώσεως στο Θεό, αληθινής αγάπης και γνήσιας κοινωνικότητας, αφού ο μοναχός δια της προσευχής του αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ότι είναι κλήση ιερή, το να γίνει κανείς μοναχός, ότι είναι μια υπερφυσική και όχι φυσική ζωή ο μοναχισμός.

 

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι όταν γίνεται η κουρά, ο μοναχός αφιερώνεται εξ’ ολοκλήρου στο Θεό, εγκαταλείπει τα μάταια του κόσμου τούτου και ζει με κίνητρο και στόχο τη Δόξα του Θεού.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια ο αείμνηστος μοναχός Γαβριήλ εξήλθε της μάνδρας της Ιεράς Μονής περί της 10 φορές!
Εμφανίσεις: 39712
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!