Μνημειακή στήλη "Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος"

Image
Η Μνημειακή Στήλη
Μνημειακή στήλη αφιερωμένη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο θα τοποθετηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης

στη συμβολή των οδών Καλλιδοπούλου και Μεγ. Αλεξάνδρου.

 

Αύριο (Τρίτη), στις 11.00, ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσία του νέου αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου και της γλύπτριας Δήμητρας Σταυρινίδου θα υπογράψει στο γραφείο του (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος) τη σύμβαση κατασκευής και ανέγερσης του μνημείου.

 

Σημειώνεται ότι ο πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός φιλοτέχνησης Μνημειακής Στήλης με τις προτομές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου προκηρύχθηκε σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 9 μήνες και κατατέθηκαν έντεκα προτάσεις καλλιτεχνών μελών του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

 

Βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού απονεμήθηκαν τρία βραβεία και δύο έπαινοι.

 

Το πρώτο Βραβείο (3.000,00 € & ανάθεση του έργου) απονεμήθηκε στην πρόταση που αντιστοιχεί στην καλλιτέχνιδα κεραμογλύπτρια Δήμητρα Σταυρινίδου και τους συνεργάτες της Ευάγγελο Γαληνό ψηφιδογράφο και Κλαύδιο Γαληνό, αρχιτέκτονα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

 

Η μνημειακή στήλη αφιερωμένη στη χάρη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου δε θα μπορούσε παρά να έχει σχήμα βιβλίου, ενός ανοικτού βιβλίου, στις σελίδες του οποίου απεικονίζονται οι μορφές των δύο Αγίων όπως τις ξέρουμε από τη χριστιανική παράδοση, ενώ στο εξώφυλλό του υπάρχουν ανάγλυφα γράμματα του δημιουργήματός τους , του Κυριλλικού Αλφάβητου.

 

Η μνημειακή στήλη ‘‘βιβλίο’’ είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε οι μορφές των Αγίων να κοιτούν προς το βορρά, συμβολίζοντας την πορεία τους προς τις βόρειες επαρχίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ η διαμπερής πύλη, η οποία σχηματίζεται στη βάση του μνημείου συμβολίζει την πόρτα της γνώσης αλλά και της θρησκευτικότητας που άνοιξαν οι δύο Άγιοι με το έργο τους.

 

Η στήλη θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα με δομικό χάλυβα κατάλληλων διατομών, σύμφωνα με τη στατική μελέτη.

 

Οι μορφές των Αγίων θα τοποθετηθούν σε μορφή ‘‘αποκατάστασης ψηφιδωτού’’ για να παραπέμπει στη δυσπρόσιτη πορεία προς την εκπλήρωση του ακατάβλητου έργου τους και θα ενσωματωθούν με παραδοσιακό επίχρισμα κουρασανιού, ανθεκτικό υλικό από τα βυζαντινά χρόνια, αποτελούμενο από ασβέστη, άμμο, τουβλόσκονη, μαρμαρόσκονη και ελάχιστο τσιμέντο για την ισχυροποίηση του κονιάματος.

 

Οι ψηφίδες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι από υαλόμαζα έγχρωμες και χρυσές της ιταλικής εταιρείας Orsoni.

 

Η παράδοση του έργου θα γίνει σε δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης
Εμφανίσεις: 40164
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!