Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Λύκειο στην Μολδαβία

ImageΟ Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε δηλώσεις πριν από λίγο για τα εγκαίνια του νέου Ελληνικού

σχολείου στο χωριό Μακαρέστι της Μολδαβίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, δύο λόγια για τη δημιουργία αυτού του σχολείου και για την πολιτική που έχει η Ελλάδα γενικότερα στα Βαλκάνια για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Υπουργός: Είναι μεγάλη τιμή για μας, μεγάλη χαρά, να βλέπουμε να υλοποιείται βήμα προς βήμα η πολιτική μας. Σε κάθε βαλκανική χώρα έχουμε σχεδιάσει τη δημιουργία κάποιων ελληνικών σχολείων που θα αποτελούν την πύλη προς τα ελληνικά πανεπιστήμια καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σήμερα έχω εδώ διπλή χαρά διότι ουσιαστικά εγκαινίασα ένα έργο που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών με την Hellenic AID σε συνεργασία πάντοτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ήταν αυτό που επιμελήθηκε μαζί με τη Μη Κυβερνητική οργάνωση «Εcumenica» τη δημιουργία αυτού του σχολείου. Το σχολείο στοίχισε περίπου 1.400.000 ευρώ στη σχολική του κατασκευή, είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο στη Μολδαβία και θα δώσει τη δυνατότητα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα παιδιά εδώ, στο Μακαρέστι, και βεβαίως όπως ανακοινώθηκε θα δίνεται και μία σειρά υποτροφιών στους αριστούχους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Δημοσιογράφος: Είστε σε θέση να μας πείτε αυτή τη στιγμή πόσες υποτροφίες;

Υπουργός: Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα και νομίζω ότι αυτό το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται με βάση τις ανάγκες. Σήμερα επίσης και ο ιδιωτικός τομέας, ο ελληνικός, έκανε μία προσφορά πρόσθετων υποτροφιών και αυτό νομίζω δίνει το σωστό μήνυμα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συνεργασία και την καθοδήγηση σε όλο αυτό το έργο και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ecumenica». Να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου συνάδελφο Υπουργό Παιδείας της Μολδαβίας, ο όποιος στάθηκε δίπλα σε όλη αυτή την προσπάθεια και τη στήριξε. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο μας μεγάλο σχολείο στη Μολβαδία. Έχουμε κάνει αντίστοιχα σε άλλες χώρες και θα συνεχίσουμε την υλοποίηση αυτού του δικτύου.

Το δίκτυο αυτό των σχολείων θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό και να προωθήσουμε την ελληνική γλώσσα στους γείτονες μας και παράλληλα να ανοίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια προς αυτούς. Θεωρώ ότι με αυτήν την πολιτική πολλαπλασιάζουμε τους φίλους, ενισχύουμε τις σχέσεις κυρίως στο επίπεδο της νεώτερης γενιάς και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης.

 

 

Εμφανίσεις: 52011
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!