Πάτρα:"Στη Μνήμη του Πρωτοκλήτου"

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη γιόρτασε η Πάτρα τον Πολιούχο της, Πρωτόκλητο

των Αποστόλων Άγιο Ανδρεα. 

Προεξήρχε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ενώ συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Σερρών - Νιγρίτης κ. Θεολόγος  και ο οικείος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

 

Ακόμη παρέστη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομος ο οποίος θα λειτουργήσει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας της Γηροκομμιτίσης.

Την πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Γεώργιος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Απασχόλησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Παρέστησαν επίσης ο εορτάζων Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, βουλευτές του Νομού Αχαΐας, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικοί Φορείς καθώς οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

Την Πέμπτη παραμονή της μεγάλης εορτής, στον περικαλλή και πανσεβάσμιο Ναό του Αγίου Ανδρέου,  εψάλλει ο Μέγας Αρχιερατικός  Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος. Χαρακτηριστικό και των δύο ομιλητών, είναι ότι πριν την αναφορά τους στον βίο του Αγίου Ανδρέου, ευχήθηκαν ώστε ο Πανάγαθος Θεός αποκαταστήσει την υγεία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Χριστόδουλος προεξήρχε του διήμερου θρησκευτικού εορτασμού.

 

Από το ραδιόφωνο της τοπικής Εκκλησίας των Πατρών εόρτιο μήνυμα απηύθυνε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος επεσήμανε ότι  ο Πρωτόκλητος είναι ο μοναδικός Άγιος ο οποίος μαρτύρησε για την Δόξα του Τριαδικού Θεού στην Ελλάδα.

 

Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τον θεσμό των Πρωτοκλητείων, ο οποίος έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια σήμα κατατεθέν της πόλεως όπου μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας.

 

Τα φετινά όμως Πρωτοκλήτεια αποτέλεσαν ορόσημο για την ιστορία του θεσμού καθώς η Ιεράς Μητρόπολις Πατρών, ο Δήμος Πατρέων και ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος, με άριστη συνεργασία κατάφεραν να πετύχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αντάξιο της εορτής για τον Πρωτόκλητο Ανδρέα.
Εμφανίσεις: 32453
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!