15ο Ετήσιο Συμπόσιο στο Λονδίνο

ImageΤην Κυριακή 4η Νοεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Ηarrow και Περιχώρων

(ΒΔ Λονδίνου) το 15ο Ετήσιο Πνευματικό Συμπόσιο, με γενικό θέμα : «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ».  Στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου δόθηκαν οι εξής ομιλίες :          

1.       «Ορθοδοξία και Επιστήμη στις ημέρες μας. Πορεία σύγκρουσης ή συμπόρευσης;», με ομιλητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, Θεολόγο – Χημικό.          

2.       «Τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και η βιο-ιατρική ηθική» με ομιλητή τον Δρα. Ανδρέα Προκοπίου, Χειρουργό Οδοντίατρο - Γναθοχειρουργό και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού. Τις εργασίες του Συμποσίου, τις οποίες παρακολούθησαν 150 περίπου Ομογενείς, συντόνισε ο Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου, Χημικός - Ερευνητής και Λαμπαδάριος Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος.Το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. Νεκτάριος Σπύρου και Θεοφάνης Πέτρου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Οικον. Ιωσήφ Παλιούρας, ο κ. Νίκος Κωνσταντίνου, Επιθεωρητής – Προϊστάμενος της Κ.Ε.Α., η. Κα. Ελένη Βραχιμίδου, Υπεύθυνη του Γραφείου Παιδείας του ΚΕΣ Βορείου Λονδίνου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του Ομογενειακού τύπου, άρχοντες, μέλη και φίλοι της διοργανώτριας Κοινότητας.Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας, Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Σας καλωσορίζουμε όλους με πολλή αγάπη στο 15ο Πνευματικό Συμπόσιό μας. Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία όλων σας  στην εκδήλωσή μας αυτή.         

Για 15 χρόνια τώρα η Κοινότητά μας πρωτοπόρα -όπως πάντα- σε τέτοιου είδους πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνει την ευκαιρία στους Ομογενείς μας να συναντηθούν και να συσκεφθούν για μεγάλα και σπουδαία θέματα, με χαρακτήρα και ενδιαφέρον εκκλησιαστικό, αλλά και εθνικό και κοινωνικό.         

Το φετινό μας Συμπόσιο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή να εξετάσει ένα θέμα, όχι καινούριο, αλλά οπωσδήποτε πρωταρχικής σημασίας: την σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και της χριστιανικής πίστης με την επιστήμη και την έρευνα. Θεωρώ δε, πως η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί αυτή την εποχή γίνεται πολλή και έντονη συζήτηση γύρω από θέματα βιο-ϊατρικής ηθικής και άλλα συναφή θέματα, κι αυτό σημαίνει πως η Εκκλησία μας έχει υποχρέωση να βρίσκεται σε κάποια εγρήγορση και να εξετάζει συνεχώς τα νέα δεδομένα των σχετικών επιστημών.         

Κι αυτά δεν είναι καθόλου λεπτομερειακά ζητήματα. Είναι ζητήματα από την μελέτη των οποίων κρίνεται η ποιότητα της χριστιανικής μας ταυτότητας, αλλά και οι απαντήσεις που θα πρέπει δώσουμε σε όσους μας ρωτούν για τα θέματα αυτά.         

Ο πιστός και ευλαβής, αλλά εν πολλοίς ακατήχητος λαός μας, πολλές φορές ακολουθεί την ρήση: «πίστευε και μη ερεύνα». Η Εκκλησία μας όμως αντιτάσσει την σκέψη και την πρόταση: «ερευνάτε τας γραφάς». Ο όρος «έρευνα» είναι σαφές ότι εισάγει στην καθημερινότητά μας την επιστήμη και την ενασχόληση με την επιστημονική δεοντολογία. Όμως είναι δυνατόν να κινηθεί κανείς στους δύο αυτούς χώρους, της πίστης και της επιστήμης, χωρίς να χρειασθεί να συγκρουσθεί με την συνείδησή του; Απαντήσεις στα θέματα αυτά θα μας δώσουν οι εκλεκτοί και ελλογιμότατοι ομιλητές μας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, Θεολόγος και Χημικός, και ο Δρ. Ανδρέας Προκοπίου, Γναθοχειρουργός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού. Αμφότεροι, δέχθηκαν με μεγάλη προθυμία την πρόσκλησή μας, και ταξίδεψαν από την Κύπρο για να έλθουν στην Κοινότητά μας και να μοιρασθούν μαζί μας τις σοφές γνώσεις και τις βιωματικές εμπειρίες τους για το μεγάλο θέμα που θα εξετάσουμε απόψε στο Συμπόσιό μας. Τους ευχαριστούμε θερμότατα γι’ αυτό.         

Οι βερμπαλιστικές ευχαριστίες είναι σαφώς λίγες και μικρές για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους προς εμάς. Όμως επειδή η Κοινότητά μας συνδέεται πολλαπλά και με τους δύο ομιλητές, είμαι σίγουρος ότι κατανοούν την ειλικρίνεια των λόγων και των συναισθημάτων μας.         

Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω από μέσης καρδίας και όλους εκείνους και εκείνες που συνέβαλαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα του δείπνου που θα ακολουθήσει, και αποτελεί προσφορά της Κοινότητά μας προς όλους μας». Ακολούθησαν οι ομιλίες, οι οποίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πολλοί επιστήμονες αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τη Θρησκεία η Επιστήμη είναι εγκλωβισμένη μεταξύ του Big Bang, της Μεγάλης Έκρηξης, πριν από την οποία δεν υπήρχε τίποτα και του Big Crunch, της μεγάλης κατάρρευσης, ύστερα από την οποία δεν θα υπάρχει τίποτα. Ο Einstein γράφει για το θέμα αυτό ότι: “η Επιστήμη χωρίς τη Θρησκεία χωλαίνει”…Σύγχρονοι Θεολόγοι και εκκλησιαστικοί ηγέτες του καιρού μας εκτιμούν τη συνεισφορά της Επιστήμης στη ζωή των ανθρώπων και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά της για το σημερινό κόσμο. Η Επιστήμη κρίνεται από αυτούς ως μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες του Θεού…Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να ακούσει το λόγο του Θεού σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει και στην οποία ανταποκρίνεται. Κι αναμφίβολα μια από τις διεθνείς γλώσσες σήμερα, που δεν γνωρίζει εθνικά ή άλλα σύνορα, είναι εκείνη της Επιστήμης…Επιστήμη και Χριστιανισμός συμβαδίζουν ομαλά σήμερα. Η απόκριση της Εκκλησίας στην πρόκληση της Επιστήμης είναι καταφατική». Ο Δρ. Προκοπίου, ομίλησε με γνώμονα τις ιατρικές εμπειρίες και τις γνώσεις του και συνόψισε τις σκέψεις του ως εξής: «Για να μπορέσουμε να δώσουμε αξία και αξιοπρέπεια στη ζωή μας, θα πρέπει να αντιληφθούμε την ζωή και την υγεία μας όχι σαν καταναλωτικά αγαθά (commodity), όπως κάνουμε  όλοι μας, ούτε σαν απλά ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά σαν πολύτιμο θεϊκό δώρο .Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει ο άνθρωπος ιδιαίτερα  όμως η Εκκλησία να τα βλέπει και να τα αντιμετωπίζει με βάση την οικονομία (τα χρήματα) και τα συμφέροντα, ούτε την ψυχρή λογική και την διεκδίκηση, όπως το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά με γνώμονα  πάντοτε και κριτήριο την ιερότητα της και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.Μια τέτοια βιοηθική ούτε με την επιστήμη αντιπαρατίθεται ούτε και στις δυνατότητες των επιτροπών  βιοηθικής που μας έχουν κατακλύσει απόλυτα πιστεύει.         

Απαιτούμε όμως από την δική μας -τουλάχιστον- πολιτεία, τόσον δε στην Ελλάδα όσον και στην Κύπρο, όχι μόνον να ψηφίζει νόμους που να  προάγουν τις αξίες, αλλά κυρίως να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πρωτίστως η Εκκλησία και δευτερευόντως το κράτος χριστιανούς, που παρά τις ενδεχόμενες αθέμιτες ‘διευκολύνσεις των νόμων’, να  μπορούν να επιλέγουν εκείνο που  προάγει το πρόσωπο, ακόμα και αν αυτό είναι δύσκολο, αλλά και για την εποχή των σύγχρονων ιατρικών επιτευγμάτων ακατανόητο.Η πορεία προς την αλήθεια είναι συνήθως μοναχικός δρόμος, ή στην καλύτερη δυνατή περίπτωση αποτελεί μια μειοψηφία…         

Η ορθόδοξη αντίληψη δεν είναι ατομοκεντρική. Τον άνθρωπο δεν τον βλέπει σαν άτομο με συγκεκριμένες πράξεις, δικαιώματα,  υποχρεώσεις.  Είναι προσωποκεντρική, ο κάθε άνθρωπος κατανοείται σαν σχέση κοινωνίας. Το  πρόσωπο δεν είναι αυτονομημένο αλλά δένεται με την οικογένεια του, τους συνανθρώπους του, την ευρύτερη κοινωνία, την Εκκλησία, τον Θεό». Και οι δύο ομιλητές παρουσίασαν τα θέματά τους με μεγάλη επιστημοσύνη, αλλά και ήθος, και όλο το ακροατήριο συμμετείχε με μοναδικό τρόπο στις εργασίες του Συμποσίου. Στο τέλος των ομιλιών έγινε γενική συζήτηση. Πολλοί είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν σημαντικές ερωτήσεις στους ομιλητές και επίσης να κάνουν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το θέμα. Μετά το πέρας των εργασιών του Συμποσίου (που έλαβαν χώραν στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος), ακολούθησε δείπνο στο νεόδμητο Κοινοτικό Κέντρο, προσφορά της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος προς όλους τους συμμετασχόντες. Αξίζει να σημειωθεί οτι την εκδήλωση αυτή επιχορήγησαν: η Εκκλησιαστική Επιτροπή, η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, και ο  Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ορθοδόξου.

Εμφανίσεις: 33785
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!