"Ιωάννης Χρυσόστομος - Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο"

ImageΚατά το φετινό έτος, συμπληρώνονται  1600 χρόνια από το θάνατο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου,

Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. 

Εξαιτίας της σπουδαιότητας του προσώπου αλλά και την επικαιρότητα της επετείου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης όρισε το τρέχον έτος 2007 ως «έτος Ιωάννου Χρυσοστόμου» και προγραμμάτισε ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο της επετείου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου». Από πλευράς της Ιεράς Συνόδου, υπεύθυνοι για το σχεδιασμό της εκδήλωσης έχουν οριστεί οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στην έδρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, έχει αναλάβει τη φιλοξενία των εργασιών και των συνέδρων. Τις οργανωτικές ευθύνες για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων.  Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο συνεδριακό κέντρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, στο Ηράκλειο. Θα ξεκινήσουν σήμερα 11 Νοεμβρίου, ώρα 16:30, και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 14:30, στην Ιερά Μονή Επανωσήφη.  Το Συνέδριο έχει ήδη εξασφαλίσει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπως και την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τους εργαζόμενους θεολόγους καθηγητές. Αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 200 θεολόγοι καθηγητές από ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και δεκάδες στελέχη από τους χώρους της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Ως βασικοί εισηγητές του Συνεδρίου έχουν κληθεί:

 

 1.Ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ακαδημαϊκός, τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.  

 

2.Ο Μητροπολίτης Μπάτσκας και Νόβισαντ κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς.  

 

3.Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

 

4.Ο κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

5.Ο κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

6.Ο κ. Βασίλειος Γιούλτσης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

7.Ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.   

 

 

Εκτός από την έρευνα και την προβολή επιμέρους πτυχών της πολυκύμαντης ζωής του τιμώμενου ιεράρχη, αναμένονται εισηγήσεις για τις εκκλησιολογικές θέσεις του, για τη διδασκαλία του σε θέματα γάμου και οικογένειας, για τις παιδαγωγικές και τις περιβαλλοντικές αντιλήψεις του. Ακόμη, για θέματα που αφορούν στην ορθόδοξη λατρεία και ειδικότερα τη Θεία Λειτουργία, αφού ο Ιωάννης Χρυσόστομος είναι ο συγγραφέας της πιο γνωστής ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας. Τέλος, για τον απόηχο του προσώπου του στη μεταγενέστερη εκκλησιαστική ζωή.Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κορυφωθούν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, ημέρα της εκκλησιαστικής γιορτής του Ιωάννου Χρυσοστόμου, με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Στη συνέχεια οι σύνεδροι θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη για να προσκυνήσουν το εκεί φυλασσόμενο τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου.
Εμφανίσεις: 35525
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!