Αρχιεπίσκοπος: «Η Πατρίδα δεν είναι δικιά μου, αλλά δικιά μας» (ΦΩΤΟ)

0-isixastiria

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Φερδής, 11.21

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των προηγιασμένων τιμίων δώρων στο καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ξεκίνησε πριν από λίγο προεδρεύοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου η Ημερίδα με θέμα: «Περί του Κανονισμού Ιδρύσεως και Λειτουργίας των Ιερών Ησυχαστηρίων» στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. H ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πεντέλης Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και πολλών ιερομονάχων και μοναχών.

Στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα ησυχαστήρια και την συμπεριφορά κάποιων ιερών μονών, αλλά και Ησυχαστηρίων προς την Ιερά Σύνοδο.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και οι Μητροπολίτες και οι μοναχοί», είπε. Τόνισε μάλιστα πως πολλά Ησυχαστήρια, δυστυχώς, "έχουν γίνει παζάρια".

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος, τόνισε: "Η Πατρίδα δεν είναι δικιά μου και δικιά σου. Είναι δικιά μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η Εκκλησία. Στα δικά μας τα πράγματα κάνουμε κουμάντο εμείς. Κουτσά στραβά, θα το κάνουμε καλύτερο το κουμάντο μας απο αυτό που θα μας κάνουν αυτοί."

"Εμείς είμαστε μια οικογένεια, εγώ είμαι ο πατέρας και θα τα βρούμε μεταξύ μας, δεν θέλουμε να είμαστε κάτω απο κανέναν Ευρωπαίο και καμιά Γερμανίδα. Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε μια οικογένεια τότε το χάσαμε το παιχνίδι", είπε προς τους μοναχούς και τις μοναχές στο Διορθόδοξο ο Μακαριώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποχαιρέτησε την Ημερίδα επικαλούμενος μία υποχρέωση, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο Συνέδριο υπό την καθοδήγηση του Αγίου Σπάρτης, "να πάει καλά". "Σας ομολογούμε εγώ και οι Συνοδικοί και οι Πατέρες ότι αν κάτι δεν έγινε καλά ή δεν συντάχθηκε ορθά είμαστε εδώ, θα το διορθώσουμε" τόνισε.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος σε σύντομη προσφώνηση του, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση των Ησυχαστηρίων.

"Πρέπει να βάλουμε τον έλεγχο ειδικά τώρα, γιατί θα μας πετροβολήσουν", είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος.

Εισήγηση στην Ημερίδα έκανε ο Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, με θέμα: «Παρατηρήσεις και προτάσεις επί των προτεινομένων σχεδίων Κανονισμού περί Ιερών Ησυχαστηρίων».

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν μοναχοί και μοναχές από την Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Γλυφάδας κ. Παύλος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Όλον τον συντονισμό της Ημερίδος είχε ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Μοναχικού βίου Αρχιμ. Ιγνάτιος Σάπιος.

0-isixastiria1

0-isixastiria3

0-isixastiria2

0-isixastiria4

0-isixastiria5

0-isixastiria6

0-isixastiria7

0-isixastiria8

monaxes

0-isixastiria9

0-isixastiria10

Εμφανίσεις: 105415
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!