«Έσβησε» το φωτοβολταϊκό πάρκο της Εκκλησίας

Image

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης, 22.40

Έκτακτο - Στο συρτάρι έβαλε ο Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου το σχέδιο της Εκκλησίας για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος.

Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.λπ." και επισήμως πια πάγωσαν τα επενδυτικά σχέδια της Εκκλησίας.

Ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν κατέθεσε προς επικύρωση την τροπολογία που παρείχε τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πεντελικό όρος.

Όπως είπε στην Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου, η επίμαχη τροπολογία «επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα της Εκκλησία για το οποίο έχω συζητήσει και εγώ με τον αρχιεπίσκοπο».

«Η ιδέα είναι να αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος της Πεντέλης χρησιμοποιώντας ως όχημα μια επένδυση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, αν γίνει, τέτοια παρέμβαση: μια υποχρέωση του κράτους, όπως η αναδάσωση, να αναλαμβάνεται από ιδιωτικούς πόρους», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Επίσης, εξήγησε, ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο».

Αφού, όπως είπε, «αν την κάνουμε αποδεκτή κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ, γιατί θα συναντήσει αντιστάσεις και πρέπει να λύσουμε προβλήματα με πρώτο το ιδιοκτησιακό, καθώς η Πολιτεία έχει δικαιώματα κυριότητας».

Στην τροπολογία αναφερόταν ότι η Εκκλησία θα προχωρούσε στην αναδάσωση περίπου 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος με δικές της δαπάνες και στη συνέχεια η δυνατότητα εγκατάστασης σε 3.500 στρέμματα σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια έως 300 MW.

Εμφανίσεις: 80027
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!