Αρχιεπίσκοπος: 'Η κρίση είναι ευκαιρία για να μετανοήσουμε'

1772606

Απαντήσεις σε όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" και τους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη.

Για τα όσα ακούγονται για την δήθεν "πλούσια ζωή των αρχιερέων" ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως ο μισθός του είναι 1920 ευρώ. "Πιστεύετε πως είναι υψηλός αυτός ο μισθός; Ούτε βεβαίως που μένει... Μέχρι να κατεβώ τη σκάλα της Αρχιεπισκοπής έχει μοιραστεί...".

Για τις επικρίσεις που δέχεται η Εκκλησία ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα είπε:  "Ο ανθρώπος δε χορταινει ποτε, όσο έργο και να κάνουμε αυτοί που είναι να λένε θα λένε".
 
Για τους ιερείς που ζητούν χρήματα για μυστήρια ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως "όσοι παιρνουν χρήματα απο μυστήρια είναι εκτροπή. Πρέπει να τιμωρούνται".
 
Για την περιουσία της Εκκλησίας είπε πως συνίσταται σε "μερίσματα και ακίνητα". Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως πια "δεν έχουμε διαθέσιμα να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων. Κινδυνεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας".
 
Για τα "επιχειρηματικά σχέδια" της Εκκλησιας είπε πως είναι και αυτά "μια μετατροπή της ύλης σε πνεύμα. Κάθετί που γίνεται για τον λαό είναι Άγιο έργο".
 
O Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κρίση λέγοντας ότι είναι μια «ευκαιρία για να μετανοήσουμε», αν και -όπως είπε- «φταίει και το στραβό μας το κεφάλι».

Την ίδια ώρα, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να μπει ένας φραγμός σε ό, τι ζητούν οι ξένοι».

«Μας έλεγαν λεφτά υπάρχουν κι εγώ τους πίστευα. Μην περιμένετε να μας σώσουν οι ξένοι. Δεν είναι αλληλέγγυοι, μας το απέδειξαν. Μας θέλουν αποικία και η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποικία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της χώρας «ρημαδιό».

Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «υπάρχει προκατάληψη και προπαγάνδα για το θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας», τονίζοντας ότι «η γενίκευση μας οδήγησε εδώ που είμαστε».

«Δεν είναι δυνατόν μία κρίση οικονομική, πολιτική και κοινωνική να μην αφήσει ανεπηρέαστη την Eκκλησία», είπε.
 
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους στόχους της Αρχιεπισκοπής: να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και να δημιουργήσει υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες ομάδων άνθρωπων που έχουν ειδικά προβλήματα (παιδιά με νοητική στέρηση κλπ).
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "δεν θα αφήσω ούτε ένα τ.μ. της περιουσίας της Εκκλησιας που να μην το εκμετάλλευτώ υπέρ του κοσμου, για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και τη συντήρηση τους".
 
"Όποίος δεν κάνει την επανάσταση του δεν είναι ευτυχισμένος" είπε ακόμη.
 
Για το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία ανέφερε πως "κυρίως πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες των παιδιών που λιποθυμούν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο".
 
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο Μακαριώτατος επισήμανε πως το όραμά του ειναι "να αφήσει κληρικούς που θα κάνουν την ενορία λιμάνι πνευματικής ξεκούρασης".
 
Τέλος, απευθυνόμενος στους δύο δημοσιογράφους, επισήμανε πως και τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ευθύνη. "Και εσείς οι δημοσιογράφοι, θέλετε δε θέλετε εξυπηρετείτε συμφέροντα. Τουλάχιστον όμως μη βάζετε την Εκκλησία στο περιθώριο, δώστε μας και εμάς ένα δίκιο όταν το έχουμε".
 
(φωτό: Χρ. Μπόνης)
Εμφανίσεις: 108339
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!