Αρχιεπίσκοπος: "Αγωνιούμε για τα προβλήματα των θεολόγων"

athin

Στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε πως η Εκκλησία θα σταθεί κοντά τους έμπρακτα και ουσιαστικά. "Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειάζεται να σταθούμε κοντά στα παιδιά μας, που αισθάνονται προδομένα από την ασυνέπεια λόγων και έργων· που ασφυκτιούν από την έλλειψη καθαρού πνευματικού αέρα· που διψούν για αλήθεια, για όραμα και ελπίδα, ζώντας σε έναν κόσμο που μοιάζει να καταρρέει" είπε.


Τόνισε πως αποτελεί όχι μόνο πρόβλημα αλλά και πρόκληση αυτή η θλιβερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει, "υποδεικνύοντας πόσο μεγάλο είναι όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πνευματικό και το πολιτισμικό έλλειμμα".


Και πρόσθεσε: "Ίσως κάποιοι από εσάς να με ακούτε διστακτικά και να αναρωτιέστε μέσα σας: εμείς δεν θέλαμε κατά βάθος να σπουδάσουμε Θεολογία, άρα πόσο μας αφορούν όλα αυτά;Εγώ σας καλώ όλους ανεξαιρέτως: και όσους επέλεξαν την Θεολογία και όσοι έτυχε να βρεθείτε εδώ·  σας καλώ να ανοίξετε το μυαλό σας και την καρδιά σας και να αφήσετε πίσω σας τις προκαταλήψεις, τα αυτονόητα και τις ξεπερασμένες διχαστικές αντιλήψεις περί τάχα συγκρούσεως μεταξύ Θεολογίας και Επιστήμης"


Τους κάλεσε να αφήσουν πίσω τις προκαταλήψεις, "τη μίζερη στάση απέναντι στην κληρονομιά των πατέρων μας και τις κομπλεξικές επιφυλάξεις των προηγούμενων γενιών" και να βουτήξουν στα βαθιά αλλά καθαρά και ζωογονητικά νερά της Ορθόδοξης Θεολογίας και να κολυμπήσουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.


"Ελάτε να αγωνιστούμε μαζί για να γίνει ο κόσμος μας δικαιότερος και καλύτερος" είπε ο Μακαριώτατος, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. "Η Θεολογική Σχολή αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του ποια θα είναι η υπόστασή της στο εγγύτατο μέλλον και θέλω να πιστεύω ότι η επίγνωση των ιθυνόντων σχετικά με την ιδιαιτερότητα και τη σημασία των θεολογικών σπουδών για το έθνος και την πατρίδα μας δεν θα επιτρέψει ασύνετες και αδόκιμες επιλογές".


Αναφέρθηκε και στα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου και τα σοβαρότατα ζητήματα όπως τις προσπάθειες κάποιων "να υποβαθμιστεί το μάθημα των θρησκευτικών, να απαξιωθεί και άλλο η θρησκευτική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή το μένος και η επιθυμία κάποιων να εξοστρακιστεί η πίστη και η Εκκλησία από τη ζωή των ανθρώπων".


"Για όλα αυτά προβληματιζόμαστε, αγωνιούμε και είμαστε σε ετοιμότητα να τα αντιμετωπίσουμε" συμπλήρωσε.
Κατέληξε λέγοντας ότι "η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι σπίτι σας και έτσι θέλω να το νιώθετε κάθε στιγμή και ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες".¨

Φωτ. Χρ. Μπόνης

Εμφανίσεις: 55703
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!