Αρχιεπίσκοπος: "Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας" (Φώτο)

5820

Εγκάρδια και θερμότατη υποδοχή επεφύλαξε η Εκκλησία της Κύπρου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος άρχισε από σήμερα την επίσημη ειρηνική επίσκεψη του στην Κύπρο.

Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου τον κ. Ιερώνυμο ανέμεναν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, ο κλήρος και ο λαός της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, καθώς και η μαθητιώσα νεολαία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι έραναν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών με άνθη.

Στην συνέχεια εν πομπή και με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας όπου αναπέμφθηκε δοξολογία, χοροστατούντος του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσφωνώντας τον κ. Ιερώνυμο επεσήμανε ότι στο σεπτό πρόσωπό του η Εκκλησία της Κύπρου υποδέχεται «τον σεπτό Προκαθήμενο τής Εκκλησίας τού Έθνους μας, του οποίου το πρόσωπο κοσμείται με μία εύοσμη ανθοδέσμη αρετών».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι άτρυτοι και αδιάλειπτοι αγώνες Σας για την Εκκλησία, καθώς και οι ένθεες προσπάθειες Σας να μορφώσετε Χριστό, και μάλιστα Εσταυρωμένο, στις ψυχές τού αγωνιώντος και δοκιμαζόμενου από τα πολυποίκιλα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα  ποιμνίου Σας, πλημμυρίζουν τις ψυχές μας με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό Σας».

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «στις μακρές και ασέληνες νύχτες των αιώνων τής σκλαβιάς η Κυπριακή Εκκλησία, ως πραγματικά φιλόστοργη Μητέρα, διεφύλαξε το ποίμνιό της στους κόλπους τής αγάπης Της, το παραμύθισε, το ενεθάρρυνε, το ενέπνευσε, καλλιέργησε σ’ αυτό την ελπίδα και την πίστη προς τον Θεό και το κράτησε  ριζωμένο στη Γη των Πατέρων του, όχι απλώς ελληνικό αλλά και βαθύτατα ορθόδοξο».

Παράλληλα ο Προκαθήμενος της κατά Κύπρον Εκκλησίας μετέφερε στον Υψηλό Επισκέπτη του τα σύγχρονα πάθη και τις αγωνίες του κυπριακού ελληνισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά τη σύντομη παραμονή Σας, δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα ούτε του Αγίου Σπυρίδωνος. Η ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, που έγινε το σύμβολο του Αγώνα μας, καταπατείται επίσης βάναυσα από τις ορδές του Αττίλα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αδύνατη θα είναι και η επίσκεψή Σας στις θαλασσοφίλητες ακτές της Βόρειας Κύπρου μας, που είναι κατάσπαρτες με όμορφα λευκοντυμένα εκκλησάκια, που μαρτυρούν τη χριστιανικότητα της αγιοτόκου νήσου μας. Εκεί πια, αντί να ακούονται οι δοξολογίες των πιστών μας προς τον Ποιητή των Ουρανών και της Γης, ακούεται βαριά και καταθλιπτική η φωνή του μουεζίνη».

«Θα έχετε όμως τη δυνατότητα να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής», τόνισε καταλήγοντας ο Κύπρου Χρυσόστομος.

«Μεταφέρουμε αδελφικό χαιρετισμό προς κάθε ορθόδοξο Έλληνα της Κύπρου από τον ορθόδοξο Κλήρο και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είμαστε μέτοχοι της ιδίας ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς και οι δεσμοί μας πρέπει να παραμένουν πάντα στενοί και ειλικρινείς», τόνισε στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Πρόσθεσε στην συνέχεια ότι «προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος».

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ακόμη ότι «θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους.

Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους».

«Ομολογώ ότι μας εντυπωσιάζει η πολυσχιδής κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Μετά το σοβαρό πλήγμα που εδέχθη ο Κυπριακός Ελληνισμός το 1974, η Πίστη στον Θεό, η δημιουργικότητα του λαού και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οδήγησαν την κυπριακή κοινωνία σε ταχύτατα βήματα προόδου και αναδημιουργίας», είπε.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε επίσης ότι «η Εκκλησία της Κύπρου διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, την οποία θαυμάζει κάθε επισκέπτης της Κύπρου για την ανύστακτη και συνεχή φροντίδα σας, με στόχο τον επαναπατρισμό των λεηλατημένων εκκλησιαστικών θησαυρών του κατεχομένου τμήματος, και για την διεθνή καταγγελία και ενημέρωση γύρω από το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα».

«Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς», σημείωσε καταληκτικά.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Εθνάρχη Μακαρίου και ανήλθαν, εν πομπή, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι κληρικοί και οι πιστοί υπέβαλαν τα σέβη και τις ευχές τους στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Πραγματοποιήθηκε, ακολούθως, πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, στην παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Συνοδείας του.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε ακολούθως στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ και στην συνέχεια παρακάθισε σε ανεπίσημο γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ:

«Ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον, και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον του Θεού ...» (Πραξ. 13.4-5).

Με αυτούς τους λόγους περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων την έλευση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα μαζί με τον συνοδό τους Ιωάννη Μάρκο στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Και εμείς ερχόμαστε σήμερα από την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος στην Αδελφή Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, για να επιτελέσουμε την Ειρηνική μας Επίσκεψη και να συναντήσουμε ομαίμονες και ομοδόξους αδελφούς.

Ερχόμαστε για να ιχνηλατήσουμε με δέος τα βήματα των δύο Αποστόλων, οι οποίοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον του Χριστού στην Κύπρο και να προσκυνήσουμε τα λείψανα των απειραρίθμων Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστεώς μας, οι οποίοι ελάμπρυναν με την αγωνιστική τους παρουσία την Νήσο σας.

Μεταφέρουμε αδελφικό χαιρετισμό προς κάθε ορθόδοξο Έλληνα της Κύπρου από τον ορθόδοξο Κλήρο και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είμαστε μέτοχοι της ιδίας ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς και οι δεσμοί μας πρέπει να παραμένουν πάντα στενοί και ειλικρινείς.

Ασπαζόμαστε με αδελφική αγάπη και τιμή τον Προκαθήμενο της εν Κύπρω Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο αδελφό και συλλειτουργό ημών κ. Χρυσόστομον, την περί Αυτόν σεπτή χορεία των Αγίων Ιεραρχών, τον ευλαβή Κλήρο και τον λαό, καθώς και τις πολιτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος.

Προσκυνούμε, Μακαριώτατε, τους τάφους των μαρτύρων, των Αγίων και των Ηρώων, που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο.

Κλίνουμε γόνυ ευλαβώς μπροστά στα λείψανα των Αγίων και στις θαυματουργές εικόνες που προστατεύουν την Μεγαλόνησο.

Και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής μπροστά στα μνήματα των αγωνιστών της Ελευθερίας, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τη σημερινή νεολαία της Κύπρου και της Ελλάδος.

Θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους.

Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους.

Θλίβομαι προσωπικώς, Μακαριώτατε, διότι, ως μελετητής της Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης και ως προλύτης της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, θα επιθυμούσα διακαώς να επισκεφθώ τάφους Αγίων, Μονές και ιστορικούς Ναούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι ότι, για λόγους ανωτέρας βίας, τούτο σήμερα δεν είναι δυνατόν.

Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, μία τέτοια επίσκεψη να καταστεί εφικτή στο άμεσο μέλλον.

Ομολογώ ότι μας εντυπωσιάζει η πολυσχιδής κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μετά το σοβαρό πλήγμα που εδέχθη ο Κυπριακός Ελληνισμός το 1974, η Πίστη στον Θεό, η δημιουργικότητα του λαού και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οδήγησαν την κυπριακή κοινωνία σε ταχύτατα βήματα προόδου και αναδημουργίας.

Η Εκκλησίας της Κύπρου διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, την οποία θαυμάζει κάθε επισκέπτης της Κύπρου για την ανύστακτη και συνεχή φροντίδα σας, με στόχο τον επαναπατρισμό των λεηλατημένων εκκλησιαστικών θησαυρών του κατεχομένου τμήματος, και για την διεθνή καταγγελία και ενημέρωση γύρω από το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα, Μακαριώτατε, για τη λαμπρή και εγκάρδια αυτή υποδοχή και σας περιμένουμε με χαρά συν Θεώ στην Αθήνα.

0-ipodoxi

0-ipodoxi3

0-ipodoxi5

0-ipodoxi6

0-ipodoxi7

0-ipodoxi8

0-ipodoxi9

Εμφανίσεις: 115465
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!