Αρχιεπίσκοπος: "Πείτε μας ποιος άλλος πληρώνει όσα εμείς"

iero-karelioΓράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης - 20.38

Τη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων «Καρέλειο Ίδρυμα», εγκαινίασε πριν από λίγη ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Να αναφερθεί ότι η μοναδα θα λειτουργεί από την ΜΚΟ "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε στενή συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν Σεβ. Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπόλαρης, ο Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μεγάλο προνοιακό έργο της Εκκλησίας, καθώς και σε μελλοντικά έργα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, διότι δεν μπορεί ο καθένας να τραβάει τον δικό του δρόμο..», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Εν συνεχεία ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην Εκκλησιαστική περιουσία, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία δεν έχει πια την περιουσία που είχε παλιά, διότι το 96% το έδωσε στο Κράτος. Σήμερα έχουμε ένα 4% το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, και θέλω να πω ότι έχει φανεί ένα πράσινο φως με την ελπίδα ότι κάτι ξεκινάει».

«Θέλω να γνωρίζετε ότι μας απασχολεί η Εκκλησία να έχει χρήματα, μόνο για να κάνει το έργο της. Να μετουσιώνει τα υλικά σε πνευματικά, αυτός είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Αδικούμαστε έτσι όπως λοιδορούμαστε ότι δεν πληρώνει φόρους η Εκκλησία. Ας μας πουν όλοι εκείνοι που μας κατηγορούν, ποιος φορέας δίνει περισσότερα στις ευπαθείας ομάδες. Ποιοι βοηθάνε περισσότερους του ανθρώπους που υποφέρουν, από τις ενορίες στις κατά τόπους Μητροπόλεις.»

«Δε ζητούμε εύσημα. Να μεταφερθούν αυτά ως ένα παράπονό μας. Αλλά αυτό είναι υποχρέωση μας, να είμαστε κοντά στο λαό. Η Εκκλησία πάντα το έκανε και θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος.

Απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπόλαρη, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Ο λαός αγαπάει την Εκκλησία παρά τη διαβολή και τις ανάγκες που έχει. Πως δικαιολογείται αλλιώς η δωρεά στην Αρχιεπισκοπή 150 στρεμμάτων. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα, Αν βοηθηθεί η Εκκλησία από την πολιτεία και αν οργανωθεί το δίκτυό της, να αναλάβει η Εκκλησία υπεύθυνα όλο το προνοιακό έργο της Ελλάδας, εκτός από τα νοσοκομεία. Τα ιδρύματα της Εκκλησίας απέχουν πολύ από τα ιδρύματα τα ιδιωτικά ακόμη και τα κρατικά.»

«Χρειάζεται συνέπεια και αποφασιστικότητα και ηρωισμός. Η κρίση ταλαιπωρεί όλον τον κόσμο και εμείς υποφέρουμε και συλλογικά και ατομικά όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά τέτοια εγκαίνια όχι για να πάρουμε μπράβο αλλά γιατί οι άνθρωποι που θα διακονηθούν εδώ εμείς τους βλέπουμε ως εικόνες θεού και όχι ως αντικείμενα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο Μακαριώτατος.

Η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα:

Το πρότυπο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ που θα λειτουργεί η «Αποστολή» σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μονή Πεντέλης και ως στόχο έχει να γίνει από σήμερα το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης των γερόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Ο Χριστός δίδασκε τους μαθητές του να αγαπούν ο ένας τον άλλο καθώς Εκείνος τους αγάπησε. Ο Θεός είναι το πρότυπο, και το δημιούργημα πρέπει να μιμείται τον Δημιουργό του. Ο Χριστιανισμός είναι επαναστατικός όσον αφορά τις κοινωνικές σχέσεις. Στον Χριστιανισμό όλοι θεωρούνται ίσοι. Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον πατρίκιο και τον βάρβαρο, τον πολίτη και τον δούλο, τον κλητό ή τον προσήλυτο. Έτσι η χριστιανική φιλανθρωπία, τουλάχιστον στη θεωρία, γίνεται παγκόσμια και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους.

Η Εκκλησία σε καμιά περίοδο δεν περιόρισε τα ενδιαφέροντα της μόνο στην προσευχή, τις προτροπές, τη μυστική ζωή ή τις μεταφυσικές αναζητήσεις.

Οι προσευχές δεν λέγονται για να τις ακούσει μόνον ο Θεός. Επαναλαμβάνονται πάλι και πάλι έτσι, ώστε τα μέλη της Εκκλησίας να παρακινηθούν σε δραστηριότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο και η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν την αφετηρία για «αγάπη και διακονία». Ένα τέτοιο έργο διακονίας και αγάπης είναι το Καρέλλειο.

Το έργο αφορά στη λειτουργία ολοκληρωμένης μονάδας αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων και συγκεκριμένα το κέντρο θα παρέχει τη δυνατότητα βραχείας φιλοξενίας 5 ασθενών, υπηρεσίες φιλοξενίας μακράς διαμονής για 25 ασθενείς καθώς και υποστήριξη 200 ανοϊκών ασθενών στο κέντρο ημέρας.

Σκοπός του έργου είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους που πλήττονται από τη νόσο Alzheimer και άλλων διαταραχών μνήμης.

Στο κέντρο θα λειτουργούν προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, γνωστικής νευροαποκατάστασης, ψυχοθεραπείας και εικαστικής ψυχοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, συμβουλευτικής των μελών των οικογενειών καθώς και ομάδες υποστήριξης και ενημέρωσης. Θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας και γυμναστικής.

Μακαριώτατε

Έχει ιδιαίτερη, τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, σημασία ο χρόνος και η έναρξη λειτουργίας του Καρέλλειου.

Χθες στην εισήγησή σας στην Ιεραρχία με έμφαση αναφερθήκατε στη σχέση κράτους – εκκλησίας λέγοντας : «Η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσει να απομακρυνθούμε από στερεότυπες, ιδεολογικά φορτισμένες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, πολωτικές διατυπώσεις και να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας βασισμένους σε ειδικές σχέσεις».

Αποτέλεσμα ειλικρινούς συνεργασίας είναι σίγουρα το Καρέλλειο. Σ’ αγαστή συνεργασία Υπουργείο Υγείας, Νομαρχία, Αρχιεπισκοπή Αθηνών και «Αποστολή» δημιούργησαν το αποτέλεσμα που έχετε όλοι μπροστά σας.

Πριν από λίγο καιρό στην Αρχιεπισκοπή υπογράψατε ως Πρόεδρος της «Αποστολής» με τον Υπουργό Υγείας μνημόνιο συνεργασίας. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για ευχολόγιο, άλλοι το είδαν με καχυποψία.

Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν. Για αρκετούς μήνες δουλέψαμε όλοι μαζί συστηματικά προκειμένου σήμερα να μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Alzheimer.

Αυτή η συνεργασία όμως πρέπει να έχει συνέχεια.

Μαζί μας είναι οι ιερείς του Χαλανδρίου.

Μαζί μας είναι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής και της Ι. Συνόδου.

Μαζί μας είναι ο δήμαρχος Χαλανδρίου και οι δήμαρχοι των όμορων δήμων. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε την σκυτάλη και να προχωρήσουμε το έργο που ξεκινά.

Αν τη λειτουργία του Καρελλείου δεν την αγκαλιάσουν οι ιερείς, οι ενορίες, ο πιστός λαός μας, οι τοπικοί άρχοντες, οι ευεργέτες είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Δικό σας είναι το κόσμημα αυτό. Στην περιοχή σας ανήκει. Εσάς θα εξυπηρετεί. Νιώστε το σπίτι σας. Νιώστε τους ηλικιωμένους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες σας.

Προσφέρετέ τους, μαζί μας, στοργή, συμπαράσταση, αγάπη. Η βοήθειά μας προς τους γονείς, προς τους ηλικιωμένους, προς τα γηρατειά είναι έκφραση σεβασμού και τιμής που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντί τους.

Έχουμε χρέος ιερό να σεβόμαστε ολόψυχα εκείνους, που πριν περάσουν στο περιθώριο της ζωής, κρατούσαν τα ηνία της οικογένειας, της εργασίας και γενικότερα ζωής μας.

Σας καλώ όλους να υπάρξετε υποστηριχτές του έργου μας.

Σας προσκαλώ να συμμετέχετε σε αυτήν στην «Αποστολή» της αγάπης και της προσφοράς που για μας είναι Αποστολή Ζωής.

Η εκκλησία μας ιστορικά τιμά τους κτήτορες και τους ευεργέτες της.

Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να προσευχηθούμε όλοι μας στη μνήμη του κτήτορος του Ιδρύματος Μάνου Καρέλα και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ που δημιούργησαν αυτό το Ίδρυμα προς δόξα της εκκλησίας.

Θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μην λησμονήσω τον πατέρα Ιλαρίωνα, τον ακάματο λευΐτη του Χαλανδρίου, όπως και τον τότε ηγούμενο της μονής Επίσκοπο Δωδώνης, το Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο για την αφοσίωση που έδειξε στην ολοκλήρωση του έργου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και στον Ηγούμενο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. Ιωάννη γιατί πίστεψαν στην κοινή προσπάθεια και την καλή συνεργασία.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω προς την τοπική ενορία του Αγίου Παντελεήμονα, τους ιερείς της και ιδιαίτερα στον π. Τιμόθεο Κιλίφη.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη τους τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, και τον Γραμματέα Πρόνοιας κ. Γιώργο Κατριβάνο, τους συνεργάτες τους στη διαχειριστική αρχή και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας. Οι ευχαριστίες μας καθώς και η ευλογία της μητρός Εκκλησίας θα τους συνοδεύουν πάντα.

Ακόμα οφείλω και δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για την αποτελεσματικότητα τους και την προσήλωση στο έργο μας.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο για την έμπνευση του όλου οράματος.

Κλείνοντας, επιτρέψατε μου να δανειστώ λόγια του Γρηγορίου του Θεολόγου στην ομιλία του «περί φιλοπτωχίας» που είναι για όλους εμάς στην «Αποστολή» εντολή.

Ας επισκεφθούμε τον Χριστό,

ας φροντίσουμε τον Χριστό,

ας θρέψουμε τον Χριστό,

ας ντύσουμε τον Χριστό,

ας φιλοξενήσουμε τον Χριστό

ας τιμήσουμε τον Χριστό

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφίες: Χρ. Μπόνης

0-kare

0-kare1

0-kare2

0-kare4

0-kare3

0-kare6

0-kare7

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!