Τα σημεία - κλειδιά της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου

ARCH

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης - 00.25

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη σημερινή του ομιλία ενώπιον της Ιεραρχίας, δίνοντας λύσεις για την κρίση που περνά η χώρα και αποκαλύπτοντάς τους το όραμά του για την Εκκλησία.

Το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Romfea.gr σταχυολόγησε και σας παρουσιάζει τα βασικά σημεία της ομιλίας του που θα απασχολήσουν την Εκκλησία στο εγγύς μέλλον:

Ο λαός μας βρίσκεται στα όρια των οικονομικών και των ψυχολογικών αντοχών του υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχή της ομιλίας του., προτείνοντας παράλληλα την αναθεώρηση και αναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Ο λαός, είπε, βιώνει μία ψυχολογική ύφεση χωρίς προηγούμενο σε όλη την μεταπολεμική περίοδο. Δεν αδιαφορούμε ή εφησυχάζουμε ή αποστασιοποιούμαστε από την αγωνία που διαπερνά τον τόπο μας όμως, πρόσθεσε, απαιτείται νηφαλιότητα.

Το ζητούμενο δεν είναι οι καταγγελτικές κραυγές που θα εξυπηρετήσουν την προσωρινή ψυχολογική εκτόνωση, αλλά σωστή, αποτελεσματική και με κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα δικαίου θεραπεία των νοσηρών φαινομένων.

Η Εκκλησία, συνέχισε ο Μακαριώτατος, δεν ασκεί πολιτική, είναι όμως υπεύθυνη για το ήθος των πολιτών τους οποίους οφείλει να εμπνέει. Αναγνώρισε και τις προσωπικές του ευθύνες υπογραμμίζοντας πως έχει επίγνωση ότι είναι και ο ίδιος μέτοχος στις αδυναμίες του έθνους μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εξοστρακισμό της χριστιανικής παράδοσης. «Ο εξοστρακισμός που υφίσταται και στον τόπο μας η χριστιανική παράδοση, η απομάκρυνσή μας απ’ αυτήν και μάλιστα υπό την καθοδήγηση υψηλών παραγόντων και η αποξένωση των Νεοελλήνων από τις χριστιανικές και πολιτισμικές μας ρίζες έφεραν και φέρνουν πλήθος στρεβλώσεων σε όλα τα επίπεδα ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η λύση, τόνισε, είναι η έμπρακτη μετάνοιά μας, ζητώντας από τους αρχιερείς πρώτοι να πρωταγωνιστήσουν στο άθλημα της Μετάνοιας για να γίνουν παράδειγμα στους άρχοντες και τον λαό.

«Είναι καιρός», επισήμανε, «να συνετιστούμε, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, θέτοντας έλεγχο στις πομπώδεις εκδηλώσεις και τις βυζαντινίζουσες φιέστες, στους τίτλους και τις  διακρίσεις που ξενίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Λιγότερο Βυζάντιο και περισσότερη Έρημος είναι αυτό που αναπαύει σήμερα τους πιστούς μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε στην ανάγκη αναδόμησης της Ενορίας και στους ιερείς που είναι η ψυχή της κάθε εκκλησίας. «Υπάρχουν όμως και άλλοι πολλοί που χρειάζονται κατάρτιση, βοήθεια στη διακονία τους και συμπαράσταση στα προβλήματά τους. Άλλά υπάρχουν και οι ιερείς της «τηλεποιμαντορίας», οι «λειτουργοί» της Κυριακής» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε την ανάγκη επιμόρφωσης των κληρικών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Για τη μισθοδοσία των κληρικών υπενθύμισε πως πρόκειται για συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας που ξεκινά από την Δ’ Εθνική Συνέλευση του Άργους και Νομοθετείται με τα υπ’ αρθ. 25 Σεπτεμβρίου /7 Οκτωβρίου 1833, 13 Οκτωβρίου 1834, 13 Ιουνίου 1838 και 29 Απριλίου 1843 Διατάγματα του βασιλέως Όθωνος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε πως το ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης πρέπει να επανεκτιμηθεί κάτω από τις νέες συνθήκες που υπάρχουν.  Χρειάζεται πρόσθεσε ρεαλιστική σκέψη και κινήσεις με σύνεση και μέθοδο.

Όμως κυρίως, είπε, πρέπει η Ιεραρχία να σκεφτεί και να αποφασίσει πως θέλει τον ιερέα στην Ελλάδα του 2025 η του 2030.

Για το θέμα των οικονομικών της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως δεν ασχολείται με τις επιθέσεις, τις συκοφαντίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κρύβει με σκληροκαρδία τους θησαυρούς της στα σεντούκια.

Επισήμανε πως η διεθνής οικονομική ύφεση και η οικονομική κρίση της πατρίδας μας έχει επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία ποτέ δεν έθεσε και δεν θέτει στη ζωή της ως πρώτο θέμα τα οικονομικά της.

Κανείς δεν θέλει η Εκκλησία να μην είναι καθαρώς πνευματικό καθίδρυμα. Όμως είναι αναγκαίο να δώσουμε σε Αυτήν τα υλικά μέσα για να πραγματοποιήσει τον πνευματικό και σωτήριο για τον άνθρωπο προορισμό της».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στα μέλη της ιεραρχίας πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο του ανέφερε πως η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι ενιαίος κορβανάς και πως όλοι καταβάλλουν τους φόρους που επιβάλλει το Κράτος, παρά τα όσα μερικοί κακοπροαίρετα υποστηρίζουν.

Αναφορικά με το θέμα του χωρισμού του κράτους με την Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως όσοι το ζητούν λησμονούν πως τούτο το γένος έζησε, συντηρήθηκε και απελευθερώθηκε χάρη σ’ αυτή του την παράδοση, χάρη σε αυτό το σύνδεσμο.

Η Εκκλησία, είπε, με επίγνωση της ιστορικής ευθύνης, δεν θα επιδιώξει τον χωρισμό και αν η Πολιτεία το θελήσει θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ζήτησε από τις δύο πλευρές να μείνουν μακριά από στερεότυπες, ιδεολογικά φορτισμένες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου πολωτικές διατυπώσεις και να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας, βασισμένους σε ειδικές σχέσεις.

Στην ομιλία του στους ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην έλλειψη ευρωπαϊκού οράματος.

Υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση της Εκκλησίας  για να τονιστεί η ανάγκη αλληλεγγύης, η μη εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού οράματος και η επιτακτική πλέον ανάγκη η μετατροπή της οικονομικής ενώσεως σε αμιγώς πολιτική.

«Η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία καλύτερη και πιο ανθρώπινη Ευρώπη που δεν θα ασχολείται μόνο με νούμερα και ομόλογα αλλά θα σέβεται τις ανθρώπινες αξίες».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν και υπήρξαν, όμως χρειάζεται βελτιώσεις όπως π.χ. στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη, καθώς έχουν περάσει σαράντα χρόνια εφαρμογής του.
Εμφανίσεις: 58494
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!