Αρχιεπίσκοπος: "Περιμένατε να με κηδεύσετε η να παραιτηθώ"

1701918Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ η 1η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στο κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ συμμετείχε ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, τα εκκλησιαστικά συμβούλια των Ι. Ναών, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και οι Ενοριακές Νεανικές Εστίες.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ενορία του «κύτταρο της κοινωνίας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ενορία και Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θεανθρώπινη κοινωνία», τόνισε ο Μακαριώτατος μιλώντας στην Κληρικολαϊκή Σύναξη.

Επίσης, υπογράμμισε το πόσο οργανωμένη πρέπει να είναι σήμερα μια ενορία, και αν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενορίες και οι ιερείς, στο νέο Πνευματικό Κέντρο που δημιουργεί η Ι. Αρχιεπισκοπή στην οδό Πειραιώς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. «Μοχλοί στην Ενορία», τόνισε, «είναι ο παπάς και οι συνεργάτες. Αυτοί σκέφτονται και αυτοί αποφασίζουν. Πρέπει να νιώθουμε, τόσο η κεντρική διοίκηση της Ι. Αρχιεπισκοπής, όσο και οι Ενορίες, πως είμαστε μια οικογένεια και δεν υπάρχουν προκαταλήψεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως το κράτος δεν μπορεί για τα επόμενα δύο χρόνια να μισθοδοτήσει νέους κληρικούς.

«Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαθέτει 600 κληρικούς» και κάλεσε όσους μπορούν να σκεφτούν αν θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Πρώτα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και στη συνέχεια να έχουμε απαιτήσεις από τους άλλους» σημείωσε o κ. Ιερώνυμος.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς το ακροατήριο τόνισε: «Υπάρχουν ομάδες θεμάτων που χρειάζονται απαντήσεις, όμως μερικά από αυτά με προξένησαν εντύπωση. Να μην γίνετε λέει το μυστήριο αλλού 10 λεπτά αλλού 40 λεπτά, μας αυτό δεν είναι θέμα δικό μας. Θα σας πει ο Αρχιεπίσκοπος πόση ώρα κάνει το μυστήριο; Εσείς δεν ξέρετε με την πείρα που έχετε πόσο διαρκεί ένα μυστήριο;», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

«Γίνονται βαπτίσεις λέει και βάζουν μπαλόνια και κούκλες, αυτό είναι δικός σας θέμα. Θα έρθει ο Αρχιεπίσκοπος να σας πει για αυτό τι να κάνετε; Να τα κουβεντιάσουμε και να βάλουμε μια αρχή το καταλαβαίνω…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Ενώ πρόσθεσε: «Αλλά άμα εσείς το θέλετε και δεν θέλετε να έχετε πελατειακές σχέσεις, μπορείτε να βάλετε τάξη και να πείτε αυτό δεν γίνεται μέσα στην ενορία μας. Αν περιμένετε τέτοια θέματα να απασχολούν την σύναξη μας, δεν είμαστε στο σωστό δρόμο».

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «εάν έμενε μόνο στα άλλα θα ήταν ένας απλός χαιρετισμός για καλή χρονιά, όμως επειδή έχουμε χορτάσει από πολλά ξύλινα λόγια, θα ήτανε και αυτά εδώ ξύλινα λόγια όπως τόσα άλλα που έρχονται και παρέρχονται. Είναι η αρχή από αυτό που θα συμβαίνει κάθε μήνα, κάθε δεκαπέντε μέρες θα είναι η Σύναξη μιας ομάδας αρχιερατικής.»

«Εύχομαι το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας να το δούμε να αυξάνεται, γιατί είναι κρίμα σήμερα σ’ αυτή την εποχή να φεύγει το αεροπλάνο της ΜΚΟ «Αποστολής» για την Ουγκάντα για να προσφέρει αγάπη και καλά κάνει, αλλά στη γειτονιά μας να είναι ο κατάκοιτος γέροντας εγκαταλελειμμένος χωρίς να έχει βοήθεια», πρόσθεσε επίσης ο κ. Ιερώνυμος.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο μου και θα πει όλα, για το πόσο κινούμαστε στο χώρο της φαντασίας. Φορολογούμαστε όπως όλοι και δεν έχουμε καμία απαίτηση να έχουμε απαλλαγή, όλα τα θρησκεύματα απαλλάσονται από τα ιδρύματα τους".

Επίσης πρόσθεσε ότι "το εν λόγω θέμα θα το θέσω και στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, αυτή η πατρίδα μας είναι πολύ αχάριστη, διότι βιώνουν άγνοια σε όλα αυτά που προσφέρει η Εκκλησία. Εγώ θέλω να συνεργαστούμε Πολιτεία και Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία δεν έχει τίποτα δικό της, ότι έχει θα τα δώσει στο λαό".

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ήταν λάβρος κατά όλων εκείνων που όλες αυτές τις ημέρες, έγραφαν ότι είναι σοβαρά στην υγεία του και θα παραιτηθεί.

"Περιμένατε ότι θα με κηδεύσετε, ενώ άλλοι λένε και γράφουν ότι θα παραιτηθώ σε λίγες ημέρες, αλλά αυτά δεν είναι επί του παρόντος θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

0-kliriko

0-kliriko1

0-kliriko2

0-kliriko5

0-kliriko4

0-kliriko6

DSC00152

Εμφανίσεις: 66315
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!