Διευθυντής ΕΚΥΟ ''Η Εκκλησία συνεισφέρει ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ''

ImageΣυνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος παραχώρησε χθες ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ κ. Αντώνης Ζαμπέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ξενώνα φιλοξενίας συνοδών καρκινοπαθών στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ο Ξενώνας θεμελιώθηκε χθες Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο κ. Ζαμπέλης ερωτηθείς για τη δημιουργία του ξενώνα απάντησε «Η Εκκλησία της Ελλάδος στό πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και του σημαντικού κοινωφελούς έργου που αναπτύσσει, τόσο από την Κεντρική Διοίκηση, όσο και από τις Μητροπόλεις, αποφάσισε να φτιάξει ένα ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, που υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη, για τους καρκινοπαθείς και για τους συνοδούς αυτών, για την παραμονή τους στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, το οποίο είναι εξειδικευμένο νοσοκομείο για τη θεραπεία των καρκινοπαθών… ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει 35 άτομα ημερησίως.

Σε άλλη ερώτηση για το κόστος του Ξενώνα , το οποίο φθάνει το 1.800.000 ευρώ ο κύριος Ζαμπέλης απάντησε για το από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά λέγοντας, «Αυτά τα χρήματα προέρχονται από την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τη διαχείριση των διαθεσίμων της και αποφασίστηκε τα χρήματα αυτά να διατεθούν γι αυτό το σκοπό»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για το έργο αυτό ο κ. Ζαμπέλης είπε «Κοιτάξτε, εμείς είμαστε της απόψεως ότι η Εκκλησία πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα και να συνδράμει το λαό, ο οποίος όπως γνωρίζετε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός λαός, σε μια δοκιμασία μεγάλη και να συνδράμουμε όπως μπορούμε αυτόνομα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μέτρο που της αντιστοιχεί ,ασκεί και αυτή ένα προνοιακό έργο. Δεν αποκλείουμε συνεργασίες αλλά προτιμούμε να είμαστε αυτόνομοι και να στηριζόμαστε στα πόδια μας».

Ο Διευθυντής της ΕΚΥΟ δεν παρέλειψε αναφερθεί στο συνολικότερο προνοιακό έργο της Εκκλησίας επισημαίνοντας «όταν μιλάμε για Εκκλησία κατ’αρχάς θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει η Κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας η οποία διαχειρίζεται τη ρευστοποιητέα περιουσία των Μονών και υπάρχουν και οι κατά τόπους Μητροπόλεις. Το έργο το κοινωνικό πού ασκείται κυρίως από τις Μητροπόλεις είναι πάρα πολύ μεγάλο με τη συνδρομή βεβαίως και της Κεντρικής Διοικήσεως από τους πόρους της Ανάπτυξης της περιουσίας πού υπάρχει.

Όπως γνωρίζετε, ή όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κόσμος, το έχουμε ξαναπεί και άλλες φορές σε άλλες μας συνεντεύξεις, η εκκλησιαστική περιουσία έχει απομείνει μόνο το 4%, και αυτό το 4% έχει υποστεί μεγάλες δεσμεύσεις τις οποίες παλεύουμε να τις βγάλουμε από πάνω έτσι ώστε να αναπτυχθεί αυτή η περιουσία για το καλό του λαού.

Η Εκκλησία συνεισφέρει ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση και λειτουργία των προνοιακών της ιδρυμάτων…Επίσης παρέχει 250.000 συσσίτια ημερησίως ανά την Ελλάδα με αυξανόμενο ρυθμό και προσπαθεί και με τη συνδρομή της Κεντρικής Διοικήσεως, προσφέροντας βοήθεια σε Μητροπόλεις εμπερίστατες, να ανταπεξέλθουν στο προνοιακό τους έργο, η οποία υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο από τον κεντρικό προϋπολογισμό»

Τέλος προανήγγειλε τη δημιουργία Φοιτητικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας «σχεδιάζουμε το 2012 να κάνουμε και μία Φοιτητική Εστία στην οδό Αισχύλου και Αγίου Δημητρίου πάλι στη Θεσσαλονίκηπου ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας , έτσι ώστε να φιλοξενούμε φοιτητές πού έχουν ανάγκη για να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους».

Φώτο: Μπόνης

Εμφανίσεις: 66749
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!