Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με θέμα: "Φτώχεια και "Κοινωνικός Αποκλεισμός"

ImageΠραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010,  στο Συνεδριακό Χώρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και με την συνεργασία της Συνοδικής  Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για την ενημέρωση των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων-Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλίας, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί θεσμικών θεμάτων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα και υπό τον γενικό τίτλο:  «Φτώχεια» και «Κοινωνικός Αποκλεισμός», με την ευκαιρία της ανακηρύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έτους 2010  ως έτους των ως άνω κοινωνικών φαινομένων.

Στην διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας μηνύματα προς τους Συνέδρους απηύθυναν ο Μακαριώτατος   Αρχιεπίσκοπος   Αθηνών    και    πάσης    Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

1.         Του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Και­σα­ρια­νής, Βύ­ρω­νος και Υ­μητ­τού κ. Δα­νι­ήλ, Προ­έ­δρου της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πα­ρα­κο­λου­θή­σε­ως Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Θεμάτων πε­ρί του σκο­πού της Ημε­ρί­δας, ο οποίος αναφέρθηκε α) στην περιγραφή των προβλημάτων που συνθέτουν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού β) στην αγιογραφική θεμελίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και γ) στην αρμοδιότητα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών και Ιερών Μονών να ασκούν φιλανθρωπική διακονία.

2.         Του Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τά­του Αρ­χι­μαν­δρί­του  κ. Τι­μο­θέ­ου Άν­θη, Γραμ­μα­τέ­ως της Συ­νο­δι­κής Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κής Προ­νοί­ας και Ευ­ποι­ί­ας, με θέ­μα την πα­ρου­σί­α­ση της ε­πι­τε­λού­με­νης φι­λαν­θρω­πι­κής και κοι­νω­νι­κής δι­α­κο­νί­ας α­πό τις Ι­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Στην εισήγησή του ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε α) στην φιλανθρωπική διακονία των χρόνων της πρώτης περιόδου του Χριστιανισμού και β) στο φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα, με την παρουσίαση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων.

 

3.  Του κ. Χρήστου Κύρκογλου, Υπεύθυνου για θέματα «Φτώχειας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως με θέ­μα την πα­ρου­σί­α­ση των δο­μών και των δρά­σε­ων της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής και του Υπουργείου για την αν­τι­με­τώ­πι­ση της «Φτώ­χειας» και του «Κοι­νω­νι­κού  Α­πο­κλει­σμού».

Τέλος ακολούθησε γόνιμος δι­ά­λο­γος με­τα­ξύ των συμ­με­τασχόν­των, με τα θέματα, τα οποία ετέθησαν από τους εισηγητές και επιπλέον δι­α­τυ­πώθηκαν προ­τά­σεις για πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νι­κής δι­α­κο­νί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος καθώς και ενημερώσεως των στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Εμφανίσεις: 55470
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!