Αρχιερατικό Ιωβηλαίο του Διευθυντή του Γραφείου Βρυξελλών

ImageΣτις 15 Οκτωβρίου 2010 συμπληρώθηκαν 10 έτη από την εις επίσκοπον χειροτονίαν του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου, Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.

Ο Μητροπολίτης Aχαΐας Αθανάσιος (Χατζόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Διάκονος χειροτονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991 και πρεσβύτερος τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ Επίσκοπος χειροτονήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2000.

Έλαβε πτυχίο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972 και πτυχίο Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου το 1976.

Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης, από όπου έλαβε Licenza (1976) και στη Σορβόνη, στο Παρίσι.

Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ειδίκευση στην Ελληνική Πατερική Παράδοση.

Διετέλεσε υπότροφος της ποντιφικής επιτροπής για την ενότητα των Χριστιανών από το 1977-1980 και Επιμελητής χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το 1983 έως το 1994.

Διετέλεσε Καθηγητής του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Bossey, Εκπαιδευτικού παραρτήματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, το διάστημα 1994-1997, του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών του Chambesy της Γενεύης και Επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων της Γενεύης και του Φριβούργου από το 1997 έως το 2000.

Τα έτη 1993 και 1994 δίδαξε περιστασιακά στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Το 2010 συμμετέσχε με διαλέξεις του στο Πρόγραμμα του Θεολογικού Σεμιναρίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας.

Τον Δεκέμβριο του 1998 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην 8η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και τον Φεβρουάριο 2006 στην 9η Γενική Συνέλευση του ίδιου Οργανισμού. Έχει συμμετάσχει και στον επίσημο διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Συμμετέσχε ως μέλος στις εργασίες της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Προεδρείου της Συνελεύσεως Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος.

Υπήρξε μέλος επισήμων αποστολών της Εκκλησίας της Ελλάδος, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων με άλλες χριστιανικές Εκκλησίες.

Τον Οκτώβριο του 2000 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον τίτλο του Επισκόπου Αχαΐας και διορίσθηκε Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Αύγουστο 2007 προήχθη σε Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει δώσει πολλές διαλέξεις με αντικείμενο κυρίως την ιστορία της ελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης και πνευματικότητας. Τα τελευταία χρόνια οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα.

Βασική μελέτη του είναι “Two outstanding cases in Byzantine Spirituality: the Macarian Homilies and Symeon the New Theologian”, Θεσσαλονίκη, (Ανάλεκτα Βλατάδων 54) 1991.

Η Romfea.gr εύχεται στον Πανιερώτατο ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ, καλλίκαρπα και καρποφόρα επ’ αγαθώ της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Χριστιανικής Ευρώπης!

Εμφανίσεις: 68587
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!