Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης "Ο Θεός έδωσε την ευλογία στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο"

ImageΕπίκαιρες δηλώσεις και σχόλια επ' ευκαιρία της ιστορικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του Πόντου από την Α.Π.Θ. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο έκανε ως προσκεκλημένος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Συνοδικός Γραμματέας και Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Πανοσιολογιώτατος, που υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κυρίου Αγαθονίκου, αναφέρθηκε στο ύψιστης σημασίας γεγονός της Πρώτης Θείας Λειτουργίας της Ακρόπολης του Ποντιακού Ελληνισμού μετά από 88 ολόκληρα χρόνια και στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίου Βαρθολομαίου για την επαναλειτουργία των Ιερών Προσκυνημάτων του Προσφυγικού Ελληνισμού στη Γη των Πατέρων.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Eίναι μια ιστορική στιγμή, διότι για τον λαό μας δεν υπάρχουν αυτές οι διαφορές!  Mιλούν όλοι για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, εδώ όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Γύρω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη είμαστε ένας λαός, είμαστε μια μονάδα. Η Εκκλησία μας έχει σημαδέψει την ιστορία, πράγμα που το μαρτυρούν τα γεγονότα. Εγώ, και ως Έλληνας αλλά και ως Πόντιος, δεν γίνεται μια τέτοια μέρα να μην δοξολογήσω με δέος ιερό και μεγάλη συγκίνηση το όνομα του Τριαδικού Θεού για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός, που ανοίγει πολλές προοπτικές για να επαναλειτουργήσουν πολλά μνημεία - Εκκλησίες, που ανήκουν στην πίστη μας και βρίσκονται στην απέναντι μεριά της θάλασσας.»Image

Επίσης, πρόσθεσε, ότι «Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κατάφερε να επαναλειτουργήσει και τον Άγιο Νικόλαο στα Μύρα της Λυκίας, επίσης την Καππαδοκία και τον Άγιο Ιωάννη στην Έφεσο. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, όπου υπάρχει ιερό έχει την πρόθεση να το λειτουργήσει, γιατί είναι Εκείνος  το σύμβολο του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Ο Θεός έδωσε την ευλογία στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο, να είναι Εκείνος που θα λειτουργήσει τα ιστορικά αυτά μνημεία της Ορθοδοξίας».

Κλείνοντας, τόνισε: «Αν και είμαι από τη φύση μου και από την πίστη μου αισιόδοξος, πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία πρέπει να δώσει ακόμη πολλά σημάδια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Πατρίδα των Οικουμενικών Συνόδων, των Εκκλησιών της Αποκάλυψης και των Καππαδοκών Πατέρων της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εκδημοκρατίσει τους συνταγματικούς της θεσμούς.»

«Ο σεβασμός και η αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν τις πύλες της Ευρώπης στην Τουρκία. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας...»

Εμφανίσεις: 278963
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!