Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά τέλεσε ο Ιερώνυμος

ImageΣτον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών τελέστηκε σήμερα Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς και με μικρά παιδιά στο χώρο έξω από τον ιστορικό Ναό, όπου έκανε ένα σύντομο περίπατο.

Μερικές πληροφορίες για τον Ναό:

Ο Ι. Ναός των Αγίων Αποστόλων (του Σολάκη) βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της Αγοράς και νότια της Στοάς του Αττάλου.

Ανήκει στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με διαγώνιες κόγχες, σαν αυτές που παρατηρούνται σε ναούς της Αρμενίας. Στη βόρεια και νότια πλευρά υπάρχουν «χοροί» (αψίδες), σύμφωνα με τον αγιορείτικο τύπο.

Η τοιχοδομία στα χαμηλά μέρη έχει γίνει με μεγάλους όρθιους ισομεγέθεις δόμους, ενώ στα υψηλότερα ακολουθείται το πλινθοπερίβλητο σύστημα με οδοντωτές ταινίες και με κουφική διακόσμηση. Τα παράθυρα είναι δίβολα.

Τοποθετείται από τους αρχαιολόγους από το τελευταίο τέταρτο του 10ου αι. Ως τον 12ο αιώνα η εκκλησία έχει κτισθεί επάνω στα θεμέλια του Νυμφαίου (2ος αι. μ.Χ), ενώ ως τις αρχές του 20ου αι. διακρινόταν κάτω από αυτή περιφραγμένη κρύπτη, στην οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες περιηγητών της Τουρκοκρατίας, αρκετοί είχαν κατέβει.

Tην προσωνυμία Σολάκη προσέλαβε είτε από τον κτίτορά της, είτε από την οικογένεια στην οποία ανήκε (κατά τον Φιλαδελφέα υπήρχε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οικογένεια Σολδάκη). 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 24446
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!