Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο γραφείο της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες

ImageΤα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, του π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΚΟ "Αποστολή" κ. Κων/νο Δήμτσα.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν, εκτός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου, διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων και οι εξοχώτατοι πρέσβεις κ. Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., και Αλέξης-Πλάτων Χατζημιχάλης, πρέσβης της Ελλάδος στο Bασίλειο του Βελγίου.

Ο σεπτός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για λίγες ώρες προκειμένου να συμμετάσχει, μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της Ευρώπης, σε σύσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José ManuelBarroso με θέμα την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και η ακολουθία του παρεκάθησαν σε γεύμα που παρετέθη στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. Ο Πανιερώτατος διευθυντής της και οι συνεργάτες του, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Δ. Σωτηριάδης και Ελλογιμώτατος Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, ενημέρωσαν τον Μακαριώτατο και τα μέλη της ακολουθίας του για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε συνομιλία που είχε με τον Μητροπολίτη Αχαϊάς, αναφέρθηκε στον στόχο της αυριανής συνάντησης που θα έχει με τους θρησκευτικούς ηγέτες άλλων δογμάτων, που αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα τόνισε: "Στις αρχές του 21ου αιώνα πρέπει να δώσουμε όλοι μας μια βοήθεια, ώστε να μην υπάρχουν φτωχοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικό και κυρίως πρόβλημα φτώχειας".

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι "αύριο θα παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, παρουσιάζοντας παράλληλα τα έργα που υλοποιεί η Εκκλησία. Ακόμα θα παρουσιάσω προγράμματα προνιακού έργου, το οποίο γίνεται κυρίως στο φιλανθρωπικό και τα συσσίτια".

Ο Μακαριώτατος, χαρακτήρισε την αυριανή συνάντηση ουσιαστική και σημαντική με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα διεύρυνσης κοινωνικών προγραμμάτων.

Τέλος, επεσήμανε την σημασία που δίνει η Ελλαδική Εκκλησία στην παρουσία της Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ενδιαφέρον του για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και την κατά δυνατόν οργανωμένη συμμετοχή της Ορθοδοξίας στον συνεχώς προαγόμενο διάλογο περί τα Ευρωπαϊκά δρώμενα".

Να αναφερθεί, ότι τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Συνοδείας, ξενάγησε στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Αχαϊας κ. Αθανάσιος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας στην Ε.Ε. και ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και λειτουργεί από το έτος 1998, είναι υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο που εγκαινιάσθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2003 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Τέλος, να αναφερθεί, ότι αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βελγίου, αμέσως μετά θα επισκεφθεί το γραφείο της Κυπριακής Εκκλησίας στην Ε.Ε. και τέλος θα έχει συνάντηση με την κ. Δαμανάκη και Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι σκοποί του γραφείου:

1. Να παρακολουθεί και να μελετά οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με τις τρέχουσες εργασίες, δραστηριότητες, έρευνες και εξελίξεις της Ε.Ε., του Σ.Ε. και της UNESCO και ενδιαφέρει άμεσα την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να είναι δυνατή η διατύπωση σχετικών παρατηρήσεων και προτάσεων προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές.

2. Να συμμετέχει στο διάλογο για ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία των λαών της Ευρώπης, προωθώντας και ενισχύοντας πολιτιστικές και 
ανθρωπιστικές δραστηριότητες και να συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνοχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας, με σεβασμό στην ποικιλία των εθνικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρώπης.

3. Να υποστηρίζει και να προάγει το πνευματικό και πολιτιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος κυρίως μέσα από τη συνεργασία της με τα 
θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, αλλά και κάθε άλλου ευρωπαϊκού φορέα.

4. Να διατηρεί και να αναπτύσσει τη σύσφιγξη των σχέσεων με τους Αντιπροσώπους Εκκλησιών, θρησκευτικών κοινοτήτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και γενικώς εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Να συμμετέχει σε δραστηριότητες, οι οποίες προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στη θρησκευτική, πνευματική, ανθρωπιστική και οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να ενισχυθούν οι αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης, μέσα σε ένα πνεύμα καταλλαγής και ενάντιο στην ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις.

6. Να συμβάλλει στη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως διαλέξεων, σεμιναρίων, ομάδων εργασίας, συνεδρίων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων με θέματα τα οποία αφορούν στην Ορθόδοξη παράδοση, την Ιστορία, την Τέχνη, την Εκπαίδευση ή θέματα θεολογικού ή επικοινωνιακού περιεχομένου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

Εμφανίσεις: 65250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!