Εισήγηση στο ΣτΕ κατά της ανέγερσης Συνοδικού Μεγάρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ImageΣτο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρότεινε σήμερα να γίνει δεκτή η αίτηση του εκπροσώπου της Σχολής Χιλλ που ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου επί της οδού Θουκιδίδου στην Πλάκα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής Χιλλ γειτονιάζουν με το ακίνητο της Αρχιεπισκοπής που πρόκειται να ανεγερθεί το Συνοδικό Μέγαρο.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσπαθεί να ανεγείρει το Συνοδικό Μέγαρο από το 1982, σε οικόπεδο έκτασης 924,5 τ.μ. στην Πλάκα. Όμως λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων (λείψανα ρωμαϊκού βαλανείου (λουτρού) του 4ου μ.Χ. αιώνα), τα κατασκευαστικά έργα δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν, καθώς μάλιστα μεσολάβησαν και δικαστικές αποφάσεις (προσωρινή διαταγή προέδρου Ε΄ Τμήματος ΣτΕ Κ. Μενουδάκου, απόφαση αναστολής Ε΄ Τμήματος ΣτΕ).

Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκε η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου, δεν κάνουν σαφή, επαρκή και νόμιμη περιγραφή του υπό ανέγερση κτιρίου, ενώ παράλληλα δεν έχει αποσαφηνιστεί και η ακριβής χρήση και λειτουργία του κτιρίου.

Προσέθεσε μάλιστα ότι το υπό ανέγερση κτίριο έχει μετονομαστεί σε Μητροπολιτικό Μουσείο, Εκκλησιαστικό Μουσείο, Μητροπολιτικό Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Επίσης, ανέφερε η σύμβουλος Επικρατείας ότι δεν έχει ερευνηθεί εάν η ανέγερση του επίμαχου κτιρίου είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις της Πλάκας. Προβλήματα υπάρχουν και ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Εμφανίσεις: 54944
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!