Παρέμβαση - ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου «Δεν είμαι αιχμάλωτος κανενός»

ImageΤρεις νέους μητροπολίτες με οριακές ισορροπίες εξέλεξε χθες η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Οι δύο εκλέχθηκαν για την πάλαι ποτέ Μητρόπολη Αττικής που διασπάστηκε στις Μητροπόλεις Κηφισίας και Ιλίου αντικαθιστώντας τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη και ο ένας για τη Μητρόπολη Λαγκαδά στη θέση του αποθανόντος Σπυρίδωνα. 

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κηφισίας ήταν καθολική αφού ο κ. Κύριλλος απέσπασε 66 ψήφους.

 Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, παρά τις δυναμικές προσπάθειες του κύριου αντιπάλου Αρχιμανδρίτη κ. Ιερόθεου Καλογερόπουλου, εκλέχθηκε με 44 ψήφους. Στη Μητρόπολη Λαγκαδά εκλέχθηκε ο πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου κ. Ιωάννης, ο οποίος απέσπασε 41 ψήφους παρά την προσπάθεια του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα να εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου.

Η «επίδειξη δύναμης» της λεγόμενης «χριστοδουλικής» πτέρυγας της Ιεραρχίας, η σταδιακή «απομάκρυνση» από τα τεκταινόμενα της λεγόμενης «σεραφειμικής» πλευράς και οι ισορροπίες που κρατά ο Αρχιεπίσκοπος κυριάρχησαν.

 Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κηφισίας υποστηρίχθηκε από όλες τις πλευρές, ο νέος Μητροπολίτης Ιλίου από τον Αρχιεπίσκοπο και μια ομάδα της «χριστοδουλικής» και της «σεραφειμικής» πλευράς, ενώ η εκλογή του Μητροπολίτη Λαγκαδά μόνο από τους αρχιερείς που εκλέχθηκαν επί Αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου και από τους αρχιερείς που βρίσκονται κοντά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. 

Καθοριστική στις εξελίξεις ήταν η παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος, όταν ορισμένοι ιεράρχες άρχισαν να τον επικρίνουν ότι προωθεί την εκλογή ανθρώπων που τον στήριξαν στην ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, δήλωσε σε όλους τους τόνους:

 «Δεν είμαι αιχμάλωτος κανενός. Δεν θα κάνω προσωπικές εξυπηρετήσεις. Αναφέρομαι μόνο στη 12μελή Ιερά Σύνοδο και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Βλέπω περίεργα φαινόμενα»

Προκάλεσε αίσθηση όμως το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί μητροπολίτης ο στενός συνεργάτης του φίλου και υποστηρικτή του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Γεγονός που από πολλούς ερμηνεύεται ως μήνυμα της Ιεραρχίας προς τον κ. Ιερώνυμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κενό έπεσαν οι ενστάσεις των Μητροπολιτών Φιλίππων κ. Προκοπίου και Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι ζητούσαν να υπάρξει γραπτή συναίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για τις εκλογές των μητροπολιτών. 

Εμφανίσεις: 56717
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!