Αρχιεπίσκοπος "Η ιερατική κλήσις αποτελεί πρόσκληση και δώρο του Θεού"

ImageΗ ιερατική κλήσις αποτελεί πρόσκληση και επιλογή και δώρο του Θεού στον άνθρωπο: “ου πάντες χωρούσιν, αλλ' οις δέδοται” θα μας πει ο ίδιος ο Χριστός. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προορισμένοι ούτε διατεθειμένοι να κάμουν άπειρες θυσίες στην προσωπική τους ζωή προκειμένου να αφιερωθούν στο έργο του Θεού», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προς του Ιεροσπουδαστές με αφορμή την εβδομάδα ιερατικών κλήσεων.

Το πλήρες μήνυμα έχει ως εξής:

Με αφορμή την εβδομάδα την αφιερωμένη στις ιερατικές κλήσεις, επικοινωνούμε και πάλι μαζί σας, για να σας εκφράσουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας αλλά και των Επισκόπων της, των πνευματικών σας πατέρων, προς εσάς, τους ιεροσπουδαστές των Εκκλησιαστικών Σχολείων και Ανωτάτων Σχολών.

Κατά την εβδομάδα αυτή, που κορυφώνεται με την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η αγία μας Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό στα μέσα ακριβώς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως παλιά ο Μωυσής ύψωσε στην έρημο το χάλκινο φίδι στο μέσον του καταυλισμού των Εβραίων, τον Σταυρό του Κυρίου, που είναι “Θεού δύναμις και Θεού σοφία” κατά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου (Πρβλ. Α' Κορ. 1, 23-24).

Με το ίδιο σκεπτικό προβάλλονται και οι ιερατικές κλήσεις, διότι ο ιερέας στέκει όντως στο μέσον της κοινωνίας και μάλιστα οφείλει να βρίσκεται υψωμένος, πάνω από την κακία και την αμαρτία του κόσμου, ορόσημο και παράδειγμα και πρότυπο της εν Χριστώ σταυρικής ζωής, αλλά και απόδειξη της χαράς της Αναστάσεως.

Η ιερατική κλήσις αποτελεί πρόσκληση και επιλογή και δώρο του Θεού στον άνθρωπο: “ου πάντες χωρούσιν, αλλ' οις δέδοται” θα μας πει ο ίδιος ο Χριστός. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προορισμένοι ούτε διατεθειμένοι να κάμουν άπειρες θυσίες στην προσωπική τους ζωή προκειμένου να αφιερωθούν στο έργο του Θεού. Και για τον λόγο αυτό θα προσθέσει: “ο δυνάμενος χωρείν, χωρείτω” (Ματθ. 19, 11-12). Έχετε επομένως σεις γίνει αποδέκτες τούτης της κλήσεως του Θεού, την οποία οφείλετε να καλλιεργήσετε, να αυξήσετε και να ακολουθήσετε, έχοντας πλήρη συναίσθηση και γνώση του δύσκολου εργου που καλείσθε να αναλάβετε, αυτό της διακονίας του Θεού και των ανθρώπων.

Ο ιερέας, κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης, “ενώ μέχρι χτες ήταν ένας απλός άνθρωπος ανάμεσα στους πολλούς, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος γίνεται καθοδηγητής του λαού, πρόεδρος, διδάσκαλος της ευσεβείας, μυσταγωγός των αρρήτων Μυστηρίων.

Και τα επιτελεί όλα αυτά χωρίς να έχει αλλάξει στο σώμα η στην μορφή του, αλλ' ενώ παραμένει εξωτερικά ίδιος με πριν, η αόρατη ψυχή του έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, με την έπενέργεια της αόρατης δυνάμεως και χάριτος του Θεού” (Λόγος εις την ημέρα των Φώτων). Παράλληλα όμως με την χάρι του Αγίου Πνεύματος, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το έργο, που η πρόνοια του Θεού του εμπιστεύεται, είναι ανάγκη ο ιερέας να είναι εφοδιασμένος με πνευματικά όπλα: με τον θώρακα της δικαιοσύνης, με την ζώνη της αληθείας, με τα υποδήματα του Ευαγγελίου της ειρήνης, με την μάχαιρα του πνεύματος, και προπάνων με μεγαλοψυχία και πίστη προς τον Θεό (Πρβλ. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ομιλία εις την αποδημίαν του επισκόπου Φλαβιανού, PG 49, 50).

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι, όπου η παγκοσμιοποίηση προωθείται δια της ισοπεδώσεως των λαών και των πολιτισμών, και η επιστημονική και τεχνολογική “υπερ-γνώση” εξαίρει το κοσμικό φρόνημα, η εκκοσμίκευση επιχειρεί να εισβάλει δριμμύτερα στην ζωή της Εκκλησίας και να αλλοιώσει το φρόνημα κλήρου και λαού, “ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Ματθ. 24, 24).

Ζώντας σε μια κοινωνία που πανθομολογουμένως παρουσιάζει έλλειμμα ήθους και έκπτωση αξιών, οι διάκονοι της Εκκλησίας οφείλουμε να διαθέτουμε αυξημένο το Ορθόδοξο ήθος και το εκκλησιαστικό φρόνημα, προκειμένου να αντισταθούμε στις αντίθεες δυνάμεις, τις ορατές και τις αόρατες, και να γίνουμε οι φωτισμένοι καθοδηγητές του λαού του Θεού.

Έχουμε επίσης ανάγκη να εφοδιαστούμε με την επίγνωση του θελήματος του Θεού και να επανακτήσουμε τις δυνάμεις και τις αρετές του ευσεβούς ημών Γένους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και εκφρασθεί μέσα στην μακραίωνη Παράδοσή μας.

Όλα αυτά τα πνευματικά εφόδια είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την μελλοντική σας διακονία και είναι ανάγκη να τα καλλιεργήσετε και να τα αποκτήσετε, παράλληλα με την καλλιέργεια της ιερατικής σας κλήσεως.

Ο ρόλος των γονέων σας και των πνευματικών σας πατέρων, καθώς επίσης των διδασκάλων σας και της δικής σας επιμέλειας, είναι καίριος και καθοριστικός.

Φοιτώντες στα Έκκλησιαστικά Σχολεία και στις Εκκλησιαστικές Άκαδημίες, έχετε ενώπιόν σας μία ανεπανάληπτη ευκαιρία ώστε να ενισχύσετε τόσο τις γνώσεις σας γύρω από τις αλήθειες της Πίστεώς μας, όσο και να αποκτήσετε το Ορθόδοξο βίωμα, την εμπειρία της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής.

Διότι όσο πιο καλά προετοιμασθείτε τώρα, τόσο πιο σωστά και πιο έτοιμοι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις άπειρες προκλήσεις και απαιτήσεις της ιερατικής ζωής, της διακονίας των ανθρώπων και της εν Χριστώ καθοδηγήσεώς τους, ιδιαίτερα στην εποχή μας, που τα πάντα κρίνονται και τα πάντα αμφισβητούνται.

Αλλά και όταν αποφοιτήσετε πλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πάντοτε είμαστε μαθητές του Χριστού, ότι οφείλουμε να μαθητεύουμε συνεχώς στο Ευαγγέλιο και στην μακρόχρονη εμπειρία και Παράδοση της Εκκλησίας, προκειμένου να αντλούμε αδιάκοπα τους λόγους της Αληθείας και τις σωστές απαντήσεις απέναντι σε κάθε ερώτημα των ανθρώπων που άπτεται της πνευματικής εν Χριστώ ζωής.

Αγαπητά μας παιδιά,

Θέλουμε να σας συγχαρούμε για την κλίση σας να ακολουθήσετε το κάλεσμα του Θεού. Προσευχόμαστε για σας και παρακαλούμε τον Κύριο να σας δίνει σταθερότητα στην απόφασή σας, να σας ενισχύει στην πίστη, και να σας ευλογεί απομακρύνοντας από την καρδιά σας κάθε κακία. Ως πνευματικοί σας πατέρες και ως ποιμένες της Εκκλησίας, που ανησυχούν για την λογική ποίμνη του Χριστού, στρέφουμε καθημερινά το βλέμμα μας προς εσάς με ελπίδα και προσμονή.

Σε κάθε σας προσπάθεια, σε κάθε σας αίτημα, θα μας βρείτε αρρωγούς και συμπαραστάτες. Συγχαίρουμε επίσης και ευγνωμονούμε τους καθηγητές σας, που με τον δικό τους τρόπο συμβάλλουν και αυτοί τα μέγιστα στην κατάρτισή σας και στην προετοιμασία σας για την εκπλήρωση της κλήσεως του Θεού. Τους ευλογούμε και τους ευχαριστούμε, που καταθέτουν και τον δικό τους κόπο και τη δική τους αγωνία προκειμένου να σας μεταλαμπαδεύσουν την επιστημονική γνώση, αλλά και το εκκλησιαστικό φρόνημα.

Μα πάνω από όλους ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον πανάγαθο Θεό, που ακόμα και σε δύσκολους καιρούς φροντίζει να εμπνέει στις καρδιές των νέων ανθρώπων σαν κι εσάς την θεϊκή Του αγάπη, το πνεύμα της διακονίας της Εκκλησίας και την αυταπάρνηση που απαιτεί η ζωή του κάθε ανθρώπου, ο οποίος ακολουθεί την κλήση του Θεού στη ζωή του.

Εμφανίσεις: 63002
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!