Ο Ζαμπέλης ζητά η Εκκλησία να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας

ImageΟλοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησιάς της Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαμπέλης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με αφορμή την επικείμενη συνέλευση της Εθνικής Τραπέζης που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010.

Ο κ. Ζαμπέλης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του τόνισε: «Η  Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, κατέχοντας μέχρι σήμερα 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5 % του μετοχικού κεφαλαίου του συνόλου της Τράπεζας».

«Εάν κάποιος συνυπολογίσει και τα 2.300.000 μετοχές που εκπροσωπούνε τα κληροδοτήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, καθώς και τις 300.000 που κατέχει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, καταλαβαίνετε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών. Και γι΄ αυτό θέλει να έχει λόγο στα ζητήματα της εταιρικής διακυβερνήσεως της Εθνικής Τραπέζης», συνέχισε ο Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης.

Στη συνέχεια ο κ. Ζαμπέλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η νέα ηγεσία της Εθνικής Τραπέζης όπως ορίστηκε ο Καθηγητής κ. Ράπανος και ο κ. Ταμβακάκης, πρότειναν ένα νέο διοικητικό συμβούλιο δωδεκαμελές το οποίο περιλαμβάνει 7 μέλη από το προηγούμενο συμβούλιο και 5 νέα, ενώ σας ενημερώνω ότι το προηγούμενο είχε 15 μέλη».

«Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων που εκπροσωπεί ικανό αριθμό μετόχων, κανένας άλλος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν εκπροσωπεί μετοχές της Εθνικής Τραπέζης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπέλης.

Επίσης, ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης απαρίθμησε στους δημοσιογράφους, κάποια σημαντικά εταιρικά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως την διανομή μερίσματος, κάτι που είναι υψίστου ενδιαφέροντος για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο κ. Ζαμπέλης αμέσως μετά τόνισε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος λόγω της δεσπόζουσας θέσης στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τραπέζης και πιστεύοντας ότι εκφράζει την πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων, των κοινωφελών ιδρυμάτων και των σωματίων που προσδοκούν στην διανομή μερίσματος από την Εθνική Τράπεζα για τους κοινωφελείς σκοπούς τους, απαιτεί και παρακαλεί. Όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον έναντι οποιοδήποτε άλλου, να απαιτήσουν στη γενική συνέλευση των μετόχων τα κάτωθι:

Α. Την κατηγορηματική δέσμευση του νέου διοικητικού συμβουλίου, όποιο προκύψει έστω και με δικαστικές ενέργειες, να προορίσει στη διανομή τουλάχιστον του προβλεπομένου από το νόμο μερίσματος, δηλαδή το 35%.

Β. Την αποχώρηση της Εθνικής Τραπέζης από το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ, ούτε το έχει ανάγκη, όπως γνωρίζετε η Εθνική Τράπεζα δανείστηκε 350 εκατομμύρια τη στιγμή που έχει 1 δισεκατομμύριο 660 εκατομμύρια καθαρά κέρδη την περασμένη χρονιά. Έτσι θα ενισχύσει την πολιτεία επιστρέφοντας 350.000.000, για τις ανάγκες που έχει αυτή την στιγμή.

Γ. Την εκλογή τριών ακόμα μελών στο διοικητικό συμβούλιο από 12 που βγάζει τώρα στα 15 που είχε και πριν, που θα προέρχονται απευθείας και θα αντιπροσωπεύουν μεγάλο και ικανό αριθμό μετόχων, όπως ορίζουν οι αρχές και το πλαίσιο της υγιούς εταιρικής διακυβερνήσεως, και γι΄ αυτό ζητάμε και εμείς μια θέση από αυτές της τρείς.

Δ. Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με την αναγκαία ρευστότητα, μέσα στον καθορισμένο διαδικασιών της Τράπεζας και όχι στη δέσμευση κεφαλαίων.

Ε. Την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία της Τράπεζας και των μετόχων».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαμπέλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Εθνική Τράπεζα, θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα των μετόχων της, που έχουν διαχρονικά πιστέψει στη δυναμική και αυτόνομη πορεία της, όπως μέχρι σήμερα έχουν διαπράξει όλες άλλες διοικήσεις».

Εμφανίσεις: 83422
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!