Ιερώνυμος: «Η εποχή μας επιβάλει να συνεργαστούμε»

ImageΓια πρώτη φορά εκκλησιαστικός οργανισμός και φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρούν σε πολυεπίπεδη και πολύπλευρη συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε επίπεδο δημόσιων νομικών προσώπων, ενοριών και δημοτικών διαμερισμάτων.

Την ισχυρή αυτή συμμαχία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης επισφράγισαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, συνυπογράφοντας μαζί με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Γαβριήλ Παπανικολάου και τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο του Ιδρύματος Αστέγων κ. Λευτέρη Σκιαδά, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. 

Στη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους συνεργάτες του, μεταξύ άλλων, τόνισε: 

«Έχετε πει πάρα πολλές φορές, και το έχουμε ενστερνιστεί στο Δήμο της Αθήνας, ότι η κοινωνία απαιτεί και χρειάζεται συμμαχίες για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Φαινόμενα, τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια παρατηρούσαμε σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, τώρα διακρίνονται και στην πόλη μας.

Πέρσι μας τιμήσατε με την παρουσία σας στα εγκαίνια του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Αθηναϊκής Αγοράς. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε - δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να χαίρεται ή να λυπάται - πόσο τελικά οι δύο αυτές κοινωνικές δομές έχουν συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 


Ένα χρόνο λοιπόν μετά, και αφού συνεργαστήκαμε άριστα η Εκκλησία και ο Δήμος στα θέματα σίτισης, είμαστε σήμερα εδώ για να επισφραγίσουμε μία συνεργασία με ανοιχτούς ορίζοντες και με πολύ ευαισθησία. Άποροι, άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, εξαρτημένα άτομα και κυρίως μοναχικά άτομα είναι οι κοινωνικές ομάδες που ζητούν την παρουσία της Εκκλησίας και του Δήμου. 

Το Ίδρυμα Αλληλεγγύης του Δήμου μας, και η αντίστοιχη οργάνωση της Εκκλησίας είναι δύο κατάλληλα σχήματα για το ταξίδι λειτουργίας, που ξεκινάμε σήμερα, σε επίπεδο ενοριών και διαμερισμάτων. Στόχος να φτάσουμε σε κάθε συμπολίτη μας που πάσχει, μαζί εσείς και εμείς. Να εξυπηρετήσουμε τον συνάνθρωπο που υποφέρει.

Ο Δήμος φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ενέκρινε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Ο νέος οργανισμός του Ιδρύματος καλύπτει τις ανάγκες με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Θα τεθεί και αυτός στην υπηρεσία και τη συνεργασία που επισημοποιούμε σήμερα μαζί, όπως πιλοτικά το κάναμε με την σίτιση των δικών σας ανθρώπων, στο Ίδρυμα Αστέγων, με εξαιρετικά νομίζω αποτελέσματα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο σημαντικό έργο των εθελοντών και των εθελοντριών, που καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τις ημέρες των εορτών, προσφέρουν μαζί με τους λίγους υπαλλήλους του Δήμου τις υπηρεσίες τους για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Αθηναϊκής Αγοράς και του Κοινωνικού Φαρμακείου. «Είναι επίσης οι ήρωες της ιστορίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε το πρωί με μέρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι δεν μπορούν όλα να μπαίνουν στις τυπικές διαδικασίες πρόσληψης. Και εξήγησε: «Στο ίδρυμα Αστέγων εκτός από τυπικά προσόντα, για να δουλέψεις πρέπει να έχεις μεγάλο απόθεμα ψυχής. Και αυτό το απόθεμα ψυχής δεν περνάει με καμία διαδικασία ΑΣΕΠ. Ή το έχεις ή , δεν το έχεις. Εάν δεν το έχεις, δεν μπορείς να δουλέψεις 365 ημέρες το χρόνο επί πολλά χρόνια, βλέποντας κάθε μέρα τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος και ανθρώπινη εγκατάλειψη. Είναι μερικά πράγματα, που πρέπει να τα βλέπουμε με το πνεύμα του νόμου και όχι με το γράμμα του νόμου». 


Ο Δήμαρχος Αθηναίων προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ξενοδοχείου των φτωχών στην Αθήνα μέσα στο 2010. «Δεν θα είναι μεγάλης δυναμικότητας, αλλά θα είναι μία αρχή. Και είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουμε παρέα. Μακάρι το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας με εσάς, να το ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί μου σε άλλες πόλεις».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: 

«Κύριε Δήμαρχε θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά και ευλογημένα σε εσάς, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε όλους τους συνεργάτες, στις εθελόντριες και τους εθελοντές, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους, που συνεχίζουν να είναι μέλη ανθρώπινα, δηλαδή μέλη δικά μας.

Ο ένας είναι κομμάτι του άλλου ανθρώπου, και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, διότι σε αυτές τις προσπάθειες πρέπει να βλέπουμε τον άλλον άνθρωπο σαν δικό μας μέλος, και όχι σαν αντίπαλο. Εάν δεν το ξεκαθαρίσουμε η προσπάθειά μας δεν έχει ζωή, δεν έχει νόημα. 

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας είναι να μην μένουμε στην πολυτέλεια της αυτάρκειας. Ο καθένας για τον εαυτό του, για το περιβάλλον του, για το συμφέρον, για το βόλεμά του…Η εποχή μας επιβάλει να συνεργαστούμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί το αντικείμενο αυτής της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος. Σε αυτή την εποχή λοιπόν πρέπει να έχουμε μία ευρύτητα, να κάνουμε αγάπη, όπως λέει το πατερικό κείμενο, να συνεργαστούμε. Να δούμε τα κοινά σημεία που συμπίπτουμε, και να αφήσουμε έξω αυτά που μας χωρίζουν. 

Ο χρόνος που πέρασε και η συνεργασία μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε πια σε αυτόν τον τόπο, εκκλησιαστική κοινότητα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νομαρχιακή αρχή, με την πολιτεία την ίδια. Γιατί ο πόνος δεν έχει χρώμα. Η στενοχώρια δεν είναι μονομερής. Οι ανάγκες είναι πολλές. 

Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα το ανακουφίσουμε. Και με την πείρα ενός χρόνου συνεργασίας, θα μπορούσαμε να πούμε, ένα πιάτο φαγητό για όλους. Κανένας πεινασμένος στην Αθήνα. Όσο αυτό μας στοιχίζει. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι ανοιχτή διάπλατα και θέλει να διευρυνθεί η συνεργασία μας και σε ότι άλλο παρουσιάζεται μέσα στην πορεία της ζωής». 

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση και ο καθορισμός ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου αθηναίων, για την ανάπτυξη κοινής δράσης και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής Πρόνοιας.

Image 

Με το Μνημόνιο οι δύο φορείς:

§ Επιβεβαιώνουν την από έτους συνεργασία τους για την κάλυψη των αναγκών σίτισης απόρων που διαβιούν στην πόλη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκευτικών πεποιθήσεων και κάθε μορφής διακρίσεων, με τη διανομή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών 1200 μερίδων φαγητού κατ’ ελάχιστο σε καθημερινή βάση, σε δημοτικό χώρο που έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων, στην οδό Σοφοκλέους αρ. 44 και τη συνεργασία κατά την παρασκευή και τη διανομή των γευμάτων, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη». 

§ Δεσμεύονται ότι το πρόγραμμα παροχής γευμάτων σε απόρους θα συνεχιστεί, με προοπτική κάλυψης περισσότερων αναγκών σίτισης, οι οποίες τυχόν θα προκύπτουν οποτεδήποτε και την ενεργοποίηση και συνεργασία των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν σε ενοριακό και σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, για τον ίδιο σκοπό. 

§ Για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και του εθισμού νέων ανθρώπων σε εξαρτησιογόνες ουσίες, δεσμεύονται να αναλάβουν δράση από κοινού για την υποστήριξη της λειτουργίας προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης εφήβων και νέων, με την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα ζητήματα αυτά και την υλική ενίσχυση φορέων που ήδη έχουν εκπονήσει και λειτουργούν τέτοια προγράμματα, ή ακόμη και τη σύσταση κατάλληλων νομικών μορφωμάτων (ιδρυμάτων ή άλλης μορφής νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) με τον ανωτέρω σκοπό και τη συμμετοχή τους σε ήδη υφιστάμενα νομικά πρόσωπα.

Εμφανίσεις: 75379
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!