Αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας

ImageΆρδην άλλαξε το κλίμα στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας, μετά τις διευκρινίσεις που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου στην επιστολή που

απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

 

Συγκεκριμένα ο Υπουργός στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο πλαίσιο αυτό, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών θα θέλαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση μιας διμερούς Επιτροπής που θα εξετάσει ζητήματα αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα ήθελα συνεπώς να Σας ζητήσω να προχωρήσετε από πλευρά Σας στο ορισμό των εκπροσώπων Σας στην Επιτροπή αυτή, προκειμένου να αρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες της».

 

Επίσης, στην επιστολή του ο Υπουργός Οικονομικών αποσαφηνίζει, ότι η επιβάρυνση του τρία τοις χιλίοις αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, και κυρίως ότι αφορά μόνο τα εκκλησιαστικά εκείνα ακίνητα που δίνουν έσοδα, τονίζοντας ότι «Η διατήρηση του Ε.Τ.Α.Κ αφορά το έτος 2009 και μόνον, και θα καταργηθεί στη συνέχεια, όπως και η έκτακτη εισφορά. Θεωρούμε συνεπώς αυτονόητο ότι ο διάλογος στο πλαίσιο της επιτροπής για τα ζητήματα αναφορικά με τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση».

 

Κρίσιμη επίσης παράμετρος της σημερινής Συνοδικής ανακοίνωσης είναι ότι απαντά θετικά στη φορολόγηση μόνο στο μέτρο που αφορά την ίδια, και όχι τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά ν.π.δ.δ. (ναοί, μοναστήρια κ.λ.π.).

 

Κατά συνέπεια, πρόωρες εκτιμήσεις για ..."όπισθεν ολοταχώς", μάλλον δεν απηχούν στην πραγματικότητα. 
Εμφανίσεις: 75116
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!