Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Πρωτόκλητος στη Πάτρα

ImageΣτη θάλασσα εργάστηκε, στη θάλασσα μεγάλωσε, στη θάλασσα κλήθηκε να γίνει ο πρώτος μαθητής του Χριστού,

στη θάλασσα του Πατραϊκού κλήθηκε για την Ουράνια πατρίδα.

 

Την Ιερά Μνήμη του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Χριστού και Πολιούχου των Πατρών, εόρτασε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Αχαϊκή πρωτεύουσα.

 

Χιλιάδες πιστών από κάθε μέρος της χώρας μας έσπευσε να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα του και να προσευχηθεί στον Θαυματουργό  Φιλέλληνα Άγιο Ανδρέα.

 

Στο πολυαρχιερατικό  Συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδός κ.κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν ο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ο Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, ο Λήμνου κ. Ιερόθεος, ο Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, ο Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, ο Ελασσώνος κ. Βασίλειος, ο Αιτωλίας κ. Κοσμάς, ο Κορίνθου κ. Διονύσιος, και ο επιχώριος  Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

 

Όπως είχαμε αναφερθεί αποκλειστικά από την περασμένη εβδομάδα, στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη και ο Πρωθυπουργός της Χώρας Γεώργιος Παπανδρέου μετά της συζύγου του κας Άντας.

 

 

Αρχικώς ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη μνεία για την αθρόα προσέλευση των πιστών τόσο  την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα.

 

Αναφέρθηκε στον βίο του Πρωτοκλήτου και συγκεκριμένα στην κλήση του από τον Κ.Η.Ι.Χ. επικαλούμενος δε χωρία από το Αποστολικό Ανάγνωσμα.

 

Επισήμανε τις παρουσίες του Αποστόλου Ανδρέου σύμφωνα με τα Ιερά Βιβλία στο θαύμα της Κανά, στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων και στην παρουσίαση των Ελλήνων στον Κύριο μαζί με τον Απόστολο Φίλιππο.

 

Ολοκληρώνοντας  αυτή την ενότητα για τον βίο  του Αγίου κάλεσε τους πιστούς  η λαμπρότητα του εορτασμού να μας ωφελήσει πνευματικά και το σπουδαιότερο να μιμηθούμε τον Άγιο Ανδρέα όπως μας καλεί ο Απόστολος Παύλος από το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα.

 

 

Εν συνεχεία είπε ότι …πολύ συζήτηση για την κρίση και για τις κρίσεις. Δεν πρέπει να είμαστε εξωπραγματικοί. Κρίσεις υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

 

Η δυσκολία είναι να βρούμε τον τρόπο να ερμηνεύσουμε την κρίση και να την αντιμετωπίσουμε.

 

Και η κρίση η συγκεκριμένη ή και οι κρίσεις που θα ακολουθήσουν, δεν είναι κρίση οικονομική αλλά είναι κρίση πνευματική. Πνευματική κρίση που οδηγεί στις άλλες κρίσεις...

 

Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την λαμπρότητα που προσέδωσε η παρουσία του στον εορτασμό του Πολιούχου μας και του πρόσφερε σε ένδειξη σεβασμού ένα επιγονάτιο που φέρει την παράσταση του καλού ποιμένα «γιατί είστε όντος ο καλός και σεμνός ποιμήν, ο οποίος αγωνίζεσθε για την σωτηρία των ανθρώπων».

 

 

Εν συνεχεία ο Επίσκοπος που επιβλήθηκε πλέον  με την προσωπικότητά του στους Πατρινούς, καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου λέγοντας ότι σας καλοσωρίζουμε «εις την γην των πατέρων σας. Στη δική σας γη και πατρίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Προσέφερε στον Πρωθυπουργό μια εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης και μαζί και ένα  αίτημα του κλήρου και του λαού της πόλης.

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ, δεχθείτε παρακαλώ ως ευλογία μια εικόνα της Παναγίας μας, της Παντανάσσης Κυράς μας. Με την ευχή να σας σκέπει δια παντός εις την ζωήν σας. Επάνω εις την εικόνα αυτή υπάρχει μια επιστολή. Εκεί είναι γραμμένη μια παράκληση εξ ονόματος όλου του Πατραϊκού λαού.

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, στις φλέβες σας ρέει αίμα ιερατικόν κάτι που πιστεύουμε ακραδάντος ότι πάντοτε ενθυμίστε και ουδέποτε θα το λησμονήσετε. Ο προπάππους σας, Ιερεύς Ανδρέας, μπροστά εις την περίπιστον εικόνα της Παντανάσσης των Πατρών, στον περίβλεπτον και  περιάκουστον ναόν της εις την Πάτρα όταν υπηρετούσε ως εφημέριος, μετά την εφημερία του στο χωρίο σας στο Καλέντζη, γονάτισε και προσευχήθηκε για την οικογένεια του.

 

Σας συνοδεύει  αυτή η ευλογία. Όμως αυτός ο Ναός όπως και άλλοι 80 ναοί της μητροπόλεως μας, επλήγησαν από τον περσυνό σεισμό.

 

Ο Ναός της Παντανάσσης μας, το σέμνωμα και το καύχημα των Πατρών παραμένει ακόμα κλειστός. Γνωρίζω ότι τον αγαπάτε πολύ αυτόν τον Ναό. Γνωρίζω και τον πνευματικό σας σύνδεσμο όπως προανέφερα.

 

 

Γι΄ αυτό μεταφέρω κύριε Πρωθυπουργέ την παράκληση όλων των Πατρινών, εν τη ισχύει σας και τη δυνάμει σας , ως Αχαιός πρωθυπουργός, και χαίρομαι και αγαλόμεθα για αυτό, να βοηθήσετε ώστε συντόμως να αποκατασταθεί ο ναό της Παντανάσσης.

 

Με τη βεβαιότητα ότι η απάντηση σας θα είναι αυτή που περιμένουμε και με την βεβαιότητα κύριε Πρωθυπουργέ ότι θα έρθω στο γραφείο σας για να σας ευχαριστήσω για ό,τι θα πράξετε σας καλωσορίζω και εύχομαι να έχετε υγεία σιδηρά και μακροημέρευση».

 

Ακολούθησε Δοξολογία  και εν συνεχεία Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και Ιερών Λειψάνων σε κεντρικούς δρόμους της πόλεως των Πατρών όπου ήταν κυριολεκτικά κατάμεστοι από  κόσμο.

 

Θα κλείσουμε  αυτήν μας την ανταπόκριση  με λόγια του προϊσταμένου του  Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας των  Πατρών Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Γκουρβέλου:

 

… Ο Άγιος  Ανδρέας από τη θάλασσα αγναντεύει στην πόλη μας καλώντας και προσκαλώντας, δεόμενος και ευλογών.

 

Μας καλεί να ταξιδεύσουμε μαζί του. Μέσα στην νοητή ναύ, την Εκκλησία. Στο πλοίο πού κυβερνήτης του είναι ο Παντοδύναμος Χριστός.

 

Να μπούμε κι εμείς μέσα, ακολουθώντας τον Απόστολο μας. Και να ταξιδεύσουμε μαζί του προς τον Ουρανό.
Εμφανίσεις: 63457
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!