Λέοντας: "Ήρθαμε στην προστατευόμενη πόλη του Θεού"

ImageΘερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και Πάσης Φινλανδίας κ. Λεόντα, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα

με μια μικρή καθυστέρηση.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ. Λέοντας έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου στις 17:20, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

Τον Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας κ. Λέοντα υποδέχτηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης οι Μητροπολίτες, Ξάνθης Παντελεήμονας, Νικαίας Αλέξιος, Βεροίας Παντελεήμονας, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Ελασσώνος Βασίλειος, Αξώμης Πέτρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Αρχιμανδρίτης Δαμιανός, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.

 

Επίσης, παρέστησαν και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Μαραθώνος Μελίτωνας, Βελεστίνου Δαμασκηνός, Νεοχωρίου Παύλος, Θερμοπυλών Ιωάννης, Κορωνείας Παντελεήμονας, ο Κερνίτσης Προκόπιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Α. Αθηνών Αρχιμ. Γαβριήλ, καθώς και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

Ο κ. Λέοντας ευλόγησε όλους όσους ήταν παρών στον Ναό της Αγίας Ειρήνης, και αμέσως μετά (17:40) εψάλλει επίσημη Δοξολογία.

 

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας τόνισε: «Σεβασμιώτατε, αδελφέ και συλλειτουργέ Λέοντα, σας καλωσορίζουμε εσάς και την συνοδεία σας, εδώ στην Αθήνα το ιερόν κέντρον της καθ΄ ημάς Αυτοκεφάλου και Αποστολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά αυτή συνάντηση σας, έχει σκοπό να δώσουμε και εμείς ως λειτουργοί της Καινής Διαθήκης την μαρτυρία του Ιησού Χριστού».

 

 

«Για ακόμη μια φορά αξιώμεθα να εκφράσουμε την ειλικρινή αγάπη και το σεβασμό εις την Αγιωτάτη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τον Πρωτόθρονον της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υπό το ημών ωμοφόριο τυγχάνει και η Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας», συνέχισε ο Μακαριώτατος.

 

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Αγαπητέ, αδελφέ κ. Λέων η εδώ παρουσία σας, σήμερα δεν αποτελεί μόνο την εν Χριστώ κοινωνία, αλλά σηματοδοτεί και τους κοινούς αγώνας και την υποχρέωση την οποία έχουμε να εργαστούμε και να κοπιάσουμε από κοινού, για την υπεράσπιση και προβολή της Ορθοδοξίας και της ορθοδόξου πνευματικότητος».

 

 

«Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο κυρίως τα υλικά αγαθά, δεν τον οδηγούμε στο δρόμο της κατακτήσεως των ανέσεων και των απολαύσεων, τον οποίο καθιστούν μαλθακό και ανασφαλή. Επιτακτική ευθύνη όλων των ορθοδόξων χριστιανών σήμερα, σε μια εποχή αποχριστιανοποιήσεως των κοινωνιών και της καταργήσεως των ιερών παραδόσεων που λάβαμε από τους προγόνους μας, πρέπει να μείνουμε σταθεροί και ακλόνητοι στας εντολάς του ιερού ευαγγελίου», τόνισε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και Πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντας τόνισε: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη που με αξίωσε ο Θεός, να φτάσω στο τόπο που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον Ανάστατα Χριστό. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού με το έργο των Αποστόλων, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, σημαδεύτηκε ως η καλύτερη συνάντηση του Χριστιανισμού με τον τότε ειδωλολατρικό κόσμο».

 

 

«Οι σχέσεις της Ελλαδικής και Φινλαδικής Εκκλησίας αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, η γνωριμία μας με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ορθόδοξη παράδοση ήταν για εμάς παράθυρο προς την βυζαντινή παράδοση. Πολλοί Φιλανδοί, σπούδασαν στην Ελλάδα και έζησαν στους κύκλους της Εκκλησίας σας», συνέχισε ο κ. Λέοντας.

 

Ακόμη ο Προκαθήμενος της Φινλανδικής Εκκλησίας τόνισε: «Μακαριώτατε, θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως τη σημαντικότητα της εδώ παρουσίας μας, ήρθαμε στην προστατευόμενη πόλη του Θεού για να συναντήσουμε εσάς, τους αρχιερείς και τον εκλεκτό λαό της Ελλάδος. Είμαι πεπεισμένος, ότι κατά την διάρκεια της επισκέψεως μας εδώ, θα βιώσουμε γεγονότα που θα δυναμώσουν πνευματικά τα εκκλησιαστικά τέκνα της Φινλανδίας».

 

«Μακαριώτατε, σας υπενθυμίζω την επίσκεψη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου στην Εκκλησία της Φινλανδίας πριν μερικά χρόνια, ο οποίος κατά την διάρκεια της εκεί παρουσία του, μας είχε προσκαλέσει να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή εσείς, μας αξιώσατε να είμαστε εδώ απόψε», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέοντας.

 

Τέλος, να αναφερθεί, ότι αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και Πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ "ROMFEA.GR"  

Εμφανίσεις: 65142
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!