Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Image
Φώτο: Romfea.gr
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

για το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Το Θέμα του Συνεδρίου θα είναι: «Προσκυνηματικές περιηγήσεις (ιστορία – παράδοση – νεώτερες εξελίξεις και προβληματισμοί) τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί.

 

Το Συνέδριο γίνεται με την ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα, της Ιεράς Συνόδου, του Υπουργείου Παιδείας, του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Στο Συνέδριο το οποίο θα γίνει στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή τριάντα πέντε (35) αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και 150 κληρικοί από 80 Ιερές Μητροπόλεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι παρόντες ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός.

 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος σε δηλώσεις του τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός και οι προσκυνηματικές εκδρομές δεν είναι κάτι καινούργιο, πραγματοποιείται χρόνια και όταν λέω χρόνια εννοώ αιώνες. Πρέπει να ξέρετε ότι τα Ιεροσόλυμα το Σινά και άλλοι προορισμοί δεν είναι κάτι καινούργιο. Εγώ ασχολούμαι με το θέμα αυτό 50 χρόνια, σαν χθες πριν πενήντα χρόνια έφτανα στο Σινά εκεί έγινα αρχοντάρης και στη συνέχεια ως Αρχιμανδρίτης, ως Ηγούμενος στη Πεντέλη αλλά και ως Μητροπολίτης Ζακύνθου έχω κάνει άπειρες εκδρομές προς θρησκευτικούς προορισμούς και όχι μόνο».

 

 

«Η Εκκλησία μας διοργανώνει αυτό το συνέδριο στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, με σκοπό να ανταλλάξει γνώμες, να ακούσει τους εισηγητές που ασχολούνται συστηματικά με το θέμα αυτό και κυρίως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας καλύτερης συνεργασίας η οποία θεωρείτε αναγκαία», συνέχισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

 

Ο κ. Χρυσόστομος, κλείνοντας τόνισε: «Εμείς αποβλέπουμε το να γνωρίσουν οι Έλληνες και τα άλλα μέρη της Πατρίδος μας, όπως και εγώ δεν έχω πάει σε κάποια μέρη. Φέτος είναι στη Ζάκυνθο αύριο μπορεί να είναι σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδος, διότι πιστεύω ότι κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται ένα τέτοιο συνέδριο ώστε να ανταλλάσουμε απόψεις από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε στη διάρκεια αυτή. Όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ρωσία, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται ένα Παν-Ρωσικό το οποίο φέτος συνέρχεται στις 25 με 26 του μήνα, και μαζί με τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο θα εκπροσωπήσουμε την Εκκλησίας της Ελλάδος».

 

Επίσης να αναφερθεί, ότι ο γραμματέας του Συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος, μίλησε για το πότε και το γιατί δημιουργήθηκε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

 

Συγκεκριμένα ο π. Σπυρίδωνας τόνισε: «Το Συνοδικό Γραφείο αρχικά ως Συνοδικό Γραφείο Θρησκευτικού Τουρισμού, ιδρύθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ως υποεπιτροπή της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων τον Νοέμβριο του έτους 2000».

 

«Ο σκοπός ήταν και παραμένει ο ίδιος όπως περιγράφεται στο σχετικό εγκύκλιο σημείωμα προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα σας διαβάζω την απόφαση "….Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, επιθυμούσα ινα αναδείξη τον Θρησκευτικόν, ιστορικόν και πολιτιστικόν πλούτον, τον αποθησαυρισμένον εν τοις ιεροίς σκηνωμασι της πίστεως ημών, ταις ιεραις δηλονότι Μοναίς, και τοις λοιποίς ιεροίς προσκυνήμασι της Πατρίδος ημών, εν τη συνεδρια αυτής της 23ης  Νοεμβρίου 2000 απεφάσισεν όπως συστήση το Συνοδικόν γραφείον αναπτύξεως του Θρησκευτικού λεγομένου τουριμσμού …. Επί τω σκοπώ της οργανώσεως και της προωθήσεως αυτού, δια την προβολήν των ποικίλων θρησκευτικών μηνμείων και ιερών προσκυνημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ΄ ωφελεία και πνευματική οικοδομή πάντων των επισκεπτομένων ταύτα", τόνισε κλείνοντας ο π. Σπύριδωνας Κατραμάδος.

Εμφανίσεις: 73246
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!