Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή της Αγ. Παρασκευής

ImageΜε αισθήματα χαράς, κατάνυξης και ιερού ενθουσιασμού πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος της προστάτιδα

και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου 2009.

 

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και νμα λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

 

Εφέτος, η Πανήγυρη έλαβε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της τιμητικής παρουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, προεξήρχε στην Ιερά Λιτανεία ανά τας οδούς της Πόλεως και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο της κυριωνύμου ημέρας.

 

Στον Εσπερινό και τη Λιτανεία πλαισίωσαν τον Μακαριώτατο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Ποιμενάρχης μας, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

 

Στο «στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, όπου γίνεται η καθιερωμένη Δέηση της μεγαλειώδους Λιτανείας και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, τονίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Τοπική μας Εκκλησία, αφού αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο της Πόλεώς μας και διηκόνησε και ως λαϊκός Κατηχητής σε διάφορες Ενορίες, ενώ ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευχαριστίας, του προσέφερε Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκ μέρους όλων των κατοίκων της Πόλεως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Μπάκας διάβασε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διά της οποίας απονεμήθηκε στον Μακαριώτατο το Χρυσό Κλειδί της Πόλεως της Χαλκίδος.

 

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έλαβε στη συνέχεια τον λόγο και αφού ευχαρίστησε όλους για την τιμή και την αγάπη, κήρυξε θαυμασιώτατα και με την πανθομολογούμενη σεμνότητα και σαφήνεια το θείο λόγο στους ευσεβείς παρισταμένους, ερμηνεύοντας την έννοια του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, όπως παρουσιάζεται στον βίο της εορταζούσης Αγίας Παρασκευής.

 

Στο τέλος της ομιλίας του προσέφερε και εκείνος Αρχιερατικό Εγκόλπιο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

 

Μετά την ομιλία του Μακαριωτάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε από την Παραλία και κατέληξε στον Ναό της Πολιούχου, ενώ αμέσως μετά ο Δήμος Χαλκιδέων παρέθεσε Δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των Αρχιερέων.

 

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον τελούνται κατά τη διάρκεια της νύκτας και Ιερές Ακολουθίες, με αποκορύφωμα την πρώτη Θεία Λειτουργία, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

 

 

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2009 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Εμμανουήλ (από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Κορίνθου κ. Διονύσιος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

 

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ενώ στην Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, τους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αντιφωνώντας, προσέφερε στον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας αργυρό Σταυρό ευλογίας, εις ανάμνησιν της επισκέψεως και λειτουργικής παρουσίας του.

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την διανομή του αντιδώρου από τον Μακαριώτατο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής παρέθεσε πρόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και στη συνέχεια γεύμα σε εστιατόριο της Παραλίας.

 

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για την Αθήνα αργά το απόγευμα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση πανελληνίως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.
Εμφανίσεις: 94959
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!