Η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Λυών

ImageΛΥΩΝ - Με πολύ ενδιαφέρον συνεχίζονται οι εργασίες της 13ης Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΚ στη Λυών της Γαλλίας. Μετά τις σημαντικές θεολογικές παρεμβάσεις σχετικά με το κεντρικό θέμα

της Συνέλευσης «Καλεσμένοι στη μία ελπίδα», οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίσθηκαν σήμερα γύρω από το μέλλον του ΚΕΚ και την εξεύρεση τρόπων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα του έργου του στα σημερινά ευρωπαϊκά δρώμενα.

 

Για τον λόγο αυτό τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης απεφάσισαν τη σύσταση μιας Ομάδας Εργασίας η οποία, σε άμεση συνεργασία και αναφορά με τη νέα Κεντρική Επιτροπή, θα καταθέσει σχετικές προτάσεις για το μέλλον του ΚΕΚ. Η Ομάδα αυτή θα έχει καθοριστική παρουσία και θα εργασθεί σε μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ΚΕΚ.

 

Η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πνεύμα συνεργασίας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, συνεχίζει να δίδει μια ουσιαστική παρουσία στα νέα αυτά δρώμενα, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις Ομάδες Εργασίας, υπό την Προεδρία και την καθοδήγηση του Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

 

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος έλαβε μέρος στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων και θα είναι και πάλι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚ μαζί με την Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου.

 

 

Ο Σεβ. Μητρ. Μεσσηνίας έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε διάφορες στιγμές της Συνέλευσης, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης προτάθηκε με πλειοψηφία για την Επιτροπή των Οικονομικών του ΚΕΚ.

 

Με την καθοριστική θεολογική εισήγηση του π. Αυγουστίνου Αυγουστίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, και τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας  έδωσαν τη δική τους μαρτυρία.

 

Ο π. Γαβριήλ Παπανικολάου , Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προήδρευσε της Ομάδας Εργασίας με θέμα «Ελπίδα για Δικαιοσύνη-η προστασία των μεταναστών στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα».

 

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της παραπάνω Ομάδας ο π. Γαβριήλ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος  και της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» αλλά και το καλαίσθητο ενημερωτικό υλικό, σχετικό με το θέμα, που εκτυπώθηκε με την ευκαιρία αυτή από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Ο π. Γαβριήλ συμμετέχει επίσης και στην Επιτροπή ετοιμασίας του τελικού μηνύματος της Συνέλευσης.

 

Σε άλλη Ομάδα Εργασίας προήδρευσε η κ. Αικατερίνη Καρκαλά-Ζορμπά, μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚ και της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία», η οποία είχε ως κεντρικό θέμα «Μαρτυρία και Υπευθυνότητα».

 

 

Η παρουσία των διαφόρων Αντιπροσωπειών ήταν εξίσου σημαντική στην Ομάδα αυτή, λόγω του προβληματισμού  για μια υπεύθυνη  μαρτυρία του ΚΕΚ και των Επιτροπών στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και την κοινωνία.

 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους το ΚΕΚ θα έχει μια αποτελεσματική εργασία στα σύγχρονα προβλήματα όπως η ευρωπαϊκή ένταξη, το μεταναστευτικό πρόβλημα, θέματα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κ.ά.

 

Η κ. Καρκαλά συμμετέχει επίσης και στην Επιτροπή για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

Καθοριστική είναι και η συμμετοχή του π. Ιγνατίου Σωτηριάδη στην Επιτροπή Εξονομασμού, μια από τις πιο δύσκολες Επιτροπές, η οποία πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα 130 μέλη –Εκκλησίες και εκκλησιαστικούς οργανισμούς-του ΚΕΚ.

 

Επίσης στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολουθεί και ο Δρ Κων/νος Β. Ζορμπάς, Θεολόγος-Κοινωνιολόγος, ως Παρατηρητής αλλά και υπεύθυνος του περιπτέρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο έχει ως θέμα «Με ελπίδες… στην Ελλάδα», όπου παρουσίασε τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα μεταναστών.

 

 

Η παρουσία όλων των Ορθοδόξων είναι σημαντική με τη συντονιστική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέσα σε πνεύμα καταλλαγής και συνεργασίας αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες αυτής της συνεργασίας.

 

Οι εργασίες συνεχίζονται  και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ , το ‘νούμερο 1’ της Ορθοδοξίας, όπως γράφει μεγάλη τοπική γαλλική εφημερίδα, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να παραστεί και να ομιλήσει επίκαιρα στον αποψινό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της πόλης και να χοροστατήσει  στην αυριανή θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λυών.

 

Επίσης την ίδια ημέρα θα έχει την ευκαιρία να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο ίδρυσης του ΚΕΚ και να μιλήσει για το μέλλον του ευρωπαϊκού αυτού διεκκλησιαστικού Οργανισμού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ "ROMFEA.GR" 

Εμφανίσεις: 72064
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!