Ομιλία Ιερώνυμου επί τη εορτή του Οικουμ. Πατριάρχη

ImageΠαναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίε, λίαν πεφιλημένε  εν Χριστώ αδελφέ

και εν ημίν Πρώτε,

 

Σεβασμιώτατοι εκπρόσωποι των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών,

 

Εντιμώτατοι άρχοντες, λαέ εόρτιε και ευλογημένε,

 

Η χάρις του Παναγίου και ζωαρχικού πνεύματος, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα, εορτίως σήμερον ημάς συνήγαγεν εις τον πάνσεπτον πατριαρχικόν ναόν και οδήγησεν ημάς εις τον αείποτε και αενάως διαλάμψαντα φάρον της κατ' Ανατολάς Εκκλησίας και νυν φωτεινόν λυχνοστάτην ημών, την καθ' Υμάς Αποστολικήν Καθέδρα επί τη ευσήμω ημέρα ταύτη, Παναγιώτατε, καθ' ην άγετε τα σεπτά ονομαστήριά Σας, προσφέροντες πνευματικήν και χαρμόσυνον ευωχίαν προς τους εγγύς και τους μακράν.

 

Ημείς, ήλθομεν ουχί από αλλοτρίους χώρους, αλλά από την συγγενή κατά πάντα Αποστολικήν Εκκλησίαν της Ελλάδος, η οποία ως θυγατέρα κομίζει τη μητρί Αυτής τας εορτίους ευχάς και μυχίους προσρήσεις συμπάσης της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της καθ' ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας επ' αγαθώ του πεπνυμένου οιακοστρόφου της Υμετέρας Οικουμενικής των Αποστόλων Ανδρέου και Ιωάννου Καθέδρας και απάσης της Ορθοδοξίας, αγαπητού δε κατά πάντα εν Χριστώ αδελφού.

 

Ερχόμεθα, Παναγιώτατε, έμπλεοι αισθημάτων ικανοποιήσεως δια την άσκησιν του συντονιστικού Υμών ρόλου επί τω τέλει της αρμονικής συνεργασίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον οποίον τόσον ουσιαστικά διακονείτε επί έτη πολλά, ιδιαιτέρως δε  σήμερον, εις περίοδον ισχυρών προκλήσεων προς άπαντας τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσης, θρησκείας και πολιτισμού, όπως συχνάκις συνήθιζε να αναφέρει ο πολιός πνευματικός γέρων Υμών, Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων ο Χατζής.

 

Και είναι, τω όντι, άξιον θερμών συγχαρητηρίων το γεγονός της ενεργοποιήσεως υφ' Υμών της Πανορθοδόξου διαδικασίας, τόσον εις προπαρασκευαστικόν, όσον και εις προσυνοδικόν επίπεδον επί τω τέλει της ακλονήτου ορατής συμπορεύσεως και συνεργασίας ημών των Ορθοδόξων.

 

Η κίνησις αύτη, Παναγιώτατε, δεικνύει τρανότατα το ανύστακτον ενδιαφέρον Υμών δια την προώθησιν και προαγωγήν της γνησίας Ορθοδόξου μαρτυρίας προς πάντας· μαρτυρίας ισχυράς και συγκροτημένης δια την αντιμετώπισιν απάντων των μειζόνων προβλημάτων του πνευματικού και του εν γένει κοινωνικοπολιτικού βίου των ανθρώπων εις κάθε περιοχήν του κλυδωνιζομένου πλανήτου ημών.

 

Όθεν, ευχόμεθα ολοψύχως, Παναγιώτατε αδελφέ και εν ημίν Πρώτε, όπως ο Δωρεοδότης Κύριος, ο εν πυρίναις γλώσσαις καταπέμψας το Πανάγιον Αυτού Πνεύμα επί τους αγίους Αυτού μαθητάς και αποστόλους, χαρίζη τη Υμετέρα Παναγιότητι έτη πολλά, ευφρόσυνα και καρποφόρα επ' αγαθώ της Οικουμενικής Καθέδρας της Κωνσταντίνου Πόλεως και του εμπεπιστευμένου Αυτής ποιμνίου ανά την Οικουμένην.

 

ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ! 
Εμφανίσεις: 52386
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!