Στην Πάτρα ο Αρχιεπίσκοπος για την εορτή του Αγ. Ανδρέα

ImageΠάτρα - Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, βρίσκεται από το Σάββατο το απόγευμα στην Πάτρα και συμμετείχε στον διήμερο εορτασμό για την Ιερά Μνήμη

του Πολιούχου της Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέου.

 

Τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος,  Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, βουλευτές του Νομού, πολιτευτές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και πλήθος κόσμου που απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο του αναφώνησε ΑΞΙΟΣ!

 

Εν συνεχεία ο κ. Ιερώνυμος προεξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας, ενώ κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 

Σήμερα ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις την οποία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ενώ κηρύττοντας αναφέρθηκε στον Άγιο Ανδρέα και για τις αιτίες της εξοικείωσης του ανθρώπου με την αμαρτία.

 

Συλλειτούργησαν οι παραπάνω Αρχιερείς και πλειάδα ιερέων και διακόνων.

 

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έχουν συμβεί τελευταία, κάνοντας λόγο για κρίση, αλλά και για προσωπική και συλλογική ευθύνη τονίζοντας πως «η Εκκλησία γνωρίζει από κρίσεις και δεν τις φοβάται».

 

Ακόμη συμπλήρωσε πως «Η κρίση αποκαλύπτει την αποτυχία της αυτονόμησής μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ώθηση για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Η κρίση δεν φέρνει στην επιφάνεια μόνο την παρακμή μας, δεν είναι μόνο ένα αποτυχημένο τέλος, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και γεννά την ελπίδα. Η κρίση έρχεται όταν υπερβαίνουμε τα όρια. Είναι ένας τρόπος να εξέλθουμε από το ναρκισσιστικό μας περίβλημα και να ραγίσει ο συχνά γρανιτένιος καθωσπρεπισμός μας».

 

Ο Μακαριώτατος συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μια κρίσης, που αγγίζει τα μέλη της εκκλησίας και τα μέλη της κοινωνίας, μια κρίση που μήνες τώρα μας απασχολεί και το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το πώς θα ερμηνεύσουμε αυτή την κρίση».

 

Υπάρχουν δύο τρόποι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κοσμικός και ο εκκλησιαστικός. Ο κοσμικός «εστιάζεται στο γεγονός και ερευνά όσα συνέβησαν και ετοιμάζεται να αποδώσει ευθύνες, όπου υπάρχουν. Αυτό χρειάζεται, αλλά δεν επαρκεί».

 

Όσον αφορά τον εκκλησιαστικό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «πηγαίνει πάρα πέρα για να ερμηνεύσει αυτά τα φαινόμενα. Αναζητά τις αιτίες των φαινομένων στα συμπτώματα. Η εστίαση στα συμπτώματα δεν λύνει μακροπρόθεσμα κανένα πρόβλημα, ούτε θα διαλευκάνει εξ ολοκλήρου κανένα σκάνδαλο. Όσες επιτροπές και αν συστήσουμε, όσες καταδικαστικές αποφάσεις και αν βγάλουμε, ο ηθικός αυτουργός δεν πρόκειται να συνετιστεί. Καμία απόφαση της Εκκλησίας ή της πολιτείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια για πάντα παρόμοια φαινόμενα. Η κρίση αγγίζει όλους μας. Έχουμε όλοι ευθύνη».

 

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος πρόσθεσε: «Όταν ένα μοναχός αστοχεί, αστοχεί η ανθρώπινη φύση, αστοχούμε όλοι. Όταν ένας πολιτικός αποτυγχάνει, αποτυγχάνουν και οι πολίτες. Αποτυγχάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και στιγμή, συνόλω το πολιτικό μας σύστημα. Όσες αποδοκιμασίες και αν επινοήσουν οι κοσμικές διαδικασίες, όσα επιτίμια και αν επιβάλλει η Εκκλησία, τα φαινόμενα αυτά θα επαναλαμβάνονται. Τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την τάση μας για διαπλοκή. Έτσι θα πηγαίνει μέχρι τα έσχατα, με πιθανούς εμπλεκόμενους όλους εμάς που με προχειρότητα κατηγορούμε».

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία και εν συνεχεία η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του τιμωμένου Αγίου και η Τίμια Κάρα του στους δρόμους της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

 

Από πλευράς επισήμων παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπ. Σπυρίδωνος, ο εορτάζων Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι βουλευτές του Νομού κ.α. Χιλιάδες ήταν η προσέλευση των πιστών, ενώ πρωτόγνωρη ήταν η συμμετοχή του στην λιτανεία.

 

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μετέβη στο ανακαινισμένο εσωτερικά Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για το απαραίτητο εκκλησιαστικό κέρασμα.

 

 

Τέλος να αναφερθεί πως Αρχιεπίσκοπος είχε την επιθυμία και τέλεσε τρισάγιο εις τον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.

 

Αργότερα στην Αχάια Κλάους ο Δήμος Πατρέων  παρέθεσε γεύμα προς τιμή των επισήμων.

Εμφανίσεις: 87343
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!