Θα στηθεί ανδριάντας του Χριστόδουλου στο Βόλο

Image
Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος
Τρεις σημαντικές ειδήσεις αποκάλυψε η παρουσίαση του βιβλίου «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακαταθήκη λόγων» που πραγματοποιήθηκε

στο Βόλο το Σάββατο.

 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, στενός συνεργάτης του μακαριστού, πρότειναν να στηθεί ο ανδριάντας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο Ιεράρχη.

 

Την πρόταση άμεσα αποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Φοινικόπουλος.

 

Ο κ. Σούρλας ζήτησε επίσης να δοθεί η ονομασία «Χριστοδούλου, Αρχιεπισκόπου» σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Βόλου.

 

Η δεύτερη είδηση αφορά μια μεγάλη εκδοτική προσπάθεια που έχει αναλάβει η Μητρόπολη Δημητριάδος με στόχο τη  συλλογή όλων των γραπτών κειμένων του μακαριστού από τα νεανικά του ακόμα χρόνια και την έκδοση μιας σειράς  με τίτλο «τα Άπαντα του Χριστόδουλου».

 

Την προσπάθεια δεσμεύτηκαν να στηρίξουν όλοι οι φορείς της πόλης.

 

Ο κ. Ιγνάτιος μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον π. Επιφάνιο, τον παρότρυνε να κρατήσει την θέρμη του και την αγάπη του προς τον μακαριστό για να γίνουν  πραγματικότητα ο Ανδριάντας και τα «Άπαντα», εννοώντας ότι θα του αναθέσει την ευθύνη αυτών των δυο μεγάλων έργων.

 

Η Τρίτη είδηση αφορά τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Όπως αποκάλυψε στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος  ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε μια εις βάθος συζήτηση γα τις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος.

 

Περίμενε απλά την κατάλληλη στιγμή, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε λόγω της ασθένειας του να «ανοίξει» αυτό το μεγάλο θέμα.

 

Η παρουσίαση

 

Η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Ριζούλη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου και τίμησε τον μακαριστό και την εκδοτική πρωτοβουλία.

 

Ο κ. Ριζούλης ανέφερε ότι με την εκδήλωση στο Βόλο κλείνει ένας κύκλος που είχε ανοίξει με την γνωριμία του με τον μακαριστό πριν 16 χρόνια όταν ήταν ακόμα μαθητής.

 

Τόνισε ότι αισθάνεται πώς εκπλήρωσε το χρέος του και ότι παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, η επιτυχία του βιβλίου και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις σχετικές εκδηλώσεις, απέδειξαν ότι η προσπάθεια στάθηκε αφορμή να μην ξεχαστεί ο μακαριστός και  να τιμηθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

 

«Αυτή ήταν η καλύτερη ανταμοιβή και η μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση», κατέληξε.

 

π. Επιφάνιος: «στο χώρο της Εκκλησίας εύκολα ξεχνάμε τους ευεργέτες μας»

 

Ο  Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου αφού χαρακτήρισε το βιβλίο ως «έργο ευθύνης και υψηλής εκδοτικής ποιότητας» τόνισε ότι «δεν πέρασε μέρα που να μη κατακλείσουν την σκέψη μας η μορφή και η ανάμνησή του, δε πέρασε μέρα που το όνομά του να μην έρθει στα χείλη μας, να μη γίνει θέμα και αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμών, κυρίως στην περίοδο που διανύουμε, περίοδο δοκιμασιών, ανακατατάξεων, αλλαγών και αναπάντεχων ανατροπών.

 

Η μεγαλύτερη αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δε θα βγει ποτέ από την καρδιά μας, δε θα πάψει να νοηματοδοτεί τη ζωή μας, να γεμίζει τη σκέψη μας, να μιλά στην ψυχή μας, να χαράζει δρόμους στην πορεία της ζωής και της διακονίας μας.

 

Είναι εντυπωμένος μέσα μας, κάτι που, λίγο ως πολύ, συμβαίνει και με τον λαό της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος είχε την ιδιαίτερη ευλογία να τον ζήσει και να τον απολαύσει στα 24 πρώτα χρόνια της Αρχιερατικής του διακονίας».

 

Πρόσθεσε ότι γνώριζε για την εκδοτική προσπάθεια του κ. Ριζούλη από την πρώτη στιγμή και σημείωσε «δε δίστασα να τον ενισχύσω γιατί διέκρινα στο πρόσωπό του εκείνον που δε λησμόνησε τον ευεργέτη του και δε τού γύρισε την πλάτη, μόλις έκλεισε τα μάτια του στη ζωή, κάτι που, συχνά συμβαίνει, στις μέρες μας, συχνότατα δε, δυστυχώς, στην Εκκλησία μας».

 

Ο π. Επιφάνιος είπε χαρακτηριστικά: “Πόσες και πόσες φορές δεν είπαμε, δεν είπατε, αγαπητοί μου, «πού είσαι Χριστόδουλε» να πάρεις τη φωνή μας και να την κάνεις δική σου, να αφουγκραστείς την καρδιά μας και να πορευτείς στους ρυθμούς της, να βγεις μπροστά, αδιαφορώντας για τις εμετικές κατηγορίες των συκοφαντών σου, των στρατευμένων, κατά της Εκκλησίας, συμφερόντων και των πάσης φύσεως κριτών και τηλεεισαγγελέων της νεοελληνικής ψευδοπροοδευτικής θολοκουλτούρας.

 

Πού είσαι για να παρέμβεις και να πεις την αλήθεια για τα αίτια της κακοδαιμονίας του τόπου, για τα πλήγματα που δέχεται η οικογένεια, να στηρίξεις τα εθνικά μας συμφέροντα, να φωτίσεις τα σκοτεινά μονοπάτια της νεολαίας, να συνετίσεις τους εκτραπέντες Εκκλησιαστικούς λειτουργούς, να βάλεις στη θέση τους εκείνους που εκμεταλλεύονται τις πτώσεις των ανθρώπων για να πλήξουν το άσπιλο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, να στηλιτεύσεις την απληστία που είναι η βάση και η αιτία της μεγάλης οικονομικής κρίσης των ημερών μας.

 

Πολλές φορές είπαμε «πού είσαι Χριστόδουλε». Κι όμως, εκείνος είναι εδώ, εξακολουθεί να δρα και να ομιλεί και, μέσα από το βιβλίο αυτό, να δίνει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε, να καλύπτει τα κενά και να χαράζει δρόμους για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του βιβλίου».

 

Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου όπου ο μακαριστός έπαιρνε θέση για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα σήμερα( από την οικονομική κρίση έως την σχέση Εκκλησίας_Πολιτείας) και κατάληξε λέγοντας: “στρέφω, τον λόγο απευθείας σ’ εκείνον για να του πώ και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που υπήρξε για μένα, για σας, την Εκκλησία και την Ελλάδα. Αιωνία του η μνήμη!»

 

Ο διευθυντής του «Παρατηρητηρίου κοινωνικών φαινομένων» της Εκκλησίας της Ελλάδος δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς μίλησε για τον ζήλο και την αγωνία του μακαριστού προκειμένου η Εκκλησία να είναι παρούσα στα θέματα της Ευρώπης.

 

Τόνισε ότι ο μακαριστός θα ήταν σήμερα ευτυχής αν άκουγε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που πρόσφατα είπε ότι «οι θρησκείες και ειδικότερα η Ορθοδοξία είναι η ζωντανή κληρονομιά της σκέψης και της διακίνησης ιδεών στην Ευρώπη».

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο μακαριστός ήταν μια διεθνής εκκλησιαστική προσωπικότητα με φήμη εκτός συνόρων.

 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, πέραν των προτάσεων που κατέθεσε, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μεγάλος ποιμενάρχης, φιλόσοφος, συγγραφέας και διαφωτιστής. Ήταν γνήσιος πατριώτης και πίστευε πάντα σε αρχές και αξίες. Μιλούσε για όλα όμως ταυτόχρονα γνώριζε για όλα.

 

Δήλωσε ότι του χρωστάει προσωπική ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που του προσέφερε όταν ήταν νέος υπουργός, κυρίως με τη θέση που πήρε υπέρ των μεταμοσχεύσεων.

 

Ανέφερε με χιούμορ, ότι πάντα «ζήλευε» την κοφτερή του μνήμη, αφού δεν ξεχνούσε ακόμα και τα μικρά ονόματα των ανθρώπων που συναντούσε. «Η παρουσία του ήταν φωτεινή και λαμπερή» είπε ο κ. Σούρλας και πρόσθεσε ότι ο Χριστόδουλος «πέτυχε ως Αρχιεπίσκοπος την προβολή της πόλης του Βόλου με τον καλύτερο τρόπο».

 

Κατέληξε λέγοντας ότι ο σημερινός Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είναι άξιος συνεχιστής του.

 

Η βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση έντονα συγκινημένη, είπε ότι ο Χριστόδουλος υπήρξε δεινός κυβερνήτης του πλοίου της Εκκλησίας που με τόλμη και παρρησία οδήγησε τη νέα γενιά κοντά στο θεό.

 

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του τα χρόνια που ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόσθεσε ότι ακόμα και όταν διαφωνούσε μαζί του, της ενέπνεε απεριόριστο σεβασμό.

 

Μίλησε για την γνωριμία μαζί του και για τις πολλές στιγμές που  ήταν δίπλα της σε όλη την πολιτική της καριέρα. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Ριζούλη που της έδωσε την ευκαιρία να ξαναθυμηθεί τις σπουδαίες  ομιλίες του.

 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος είπε ότι ο Χριστόδουλος ζει και είναι ανάμεσά μας. «Είναι δυνατόν ένας τέτοιος χαρισματικός άνθρωπος να σταμάτησε να υπάρχει γιατί σταμάτησε να τρέχει αίμα στην καρδία του;» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι ευχαριστεί το θεό που στο διάβα της ζωής του  γνώρισε, συνεργάστηκε και συνδιαλέχθηκε με τον μακαριστό.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Βαραλής. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις «Ελληνικές εκδόσεις».
Εμφανίσεις: 55400
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!